طلاق توافقی
- انتشار: ۱ قوس ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 99051
طلاق واژه ای است که همه ما کمابیش با آن آشنا هستیم، اگر کمی مطالعه بیشتری در این زمینه داشته باشیم می دانیم که طلاق انوع مختلفی دارد، یکی از انواع طلاق طلاق توافقی است.
در این نوشتار به طلاق توافقی و شرایط آن و هرآنچه در خصوص طلاق توافقی باید بدانید، پرداخته ایم.
در طلاق توافقی تتمامی موارد به توافق زوجین بستگی دارد، مسائل مربوط به حضانت فرزند پس از طلاق، مهریه، نفقه، جهیزیه، و… همگی به صورت توافقی میان زن و مرد تعیین می شود.
زوجین طلاق توافقی باید پس از مراجعه به دادگاه، درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش یا همان درخواست طلاق توافقی نمایند.
مراحل طلاق توافقی
روند انجام طلاق توافقی به این شکل است که زوجین پس از تصمیم به جدایی، باید با همراه داشتن مورد نیاز، شامل شناسنامه و عقدنامه، به دادگاه رفته و فرم درخواست طلاق توافقی را پر کرده و تمامی توافقات خود در زمینه امور مالی، مهریه، نفقه، حضانت فرزند و… را در فرم مشخص کنند.
پس از آنکه دادخواست به دادگاه ارائه شد، سایر مراحل در دادگاه مانندد طلاق عادی است. در واقع مراحل قانونی طلاق توافقی نیز مشابه مراحل قانونی طلاق باید طی شود.
در این مرحله، دو نفر داور از بستگان و نزدیکان زوجین، مسؤولیت مذاکره با طرفین و مصالحه بین آنان را دارند و رد صورتی که موفق به برگرداندن نظر آنها نشوند، گزارش خود را به دادگاه ارائه داده و گواهی عدم امکان سازش با اعتبار ۳ ماهه برای زوجین صادر می شود در این نوع طلاق نیز می توان از تجربه وکیل بهره گرفت.
شرایط اجرای طلاق توافقی
در این نوع طلاق شرایط خاصی وجود ندارد، و تنها در صورتی که زوجین با توجه به شرایط خود به این نتیجه برسند که توانایی ادامه زندگی با یکدیگر را ندارند، می توانند برای اجرای طلاق اقدام نمایند.
تنها در قانون جدید، شرط انجام مشاوره پیش از طلاق توافقی در دفاتر ازدواج و طلاق ضرورت پیدا نموده است.
طلاق توافقی در دوران عقد
شرایط طلاق توافقی در دوران عقد، به معنی دورانی که زن و مرد رابطه زناشویی نداشته باشند، بدین صورت است که مهریه نصف خواهد شد.
مگر اینکه زن، مهریه خود را ببخشد همچنین در خصوص درخواست زوجه، گواهی بکارت نیز می تواند از طرف دادگاه صادر شود، در این صورت زوجین می توانند تقاضای شناسنامه جدیدی را نمایند که نام همسر قبلی در آن عنوان نشده باشد.
مدارک لازم برای اجرای حکم طلاق توافقی
در صورتیکه دادگاه تشخصی به لزوم اجرای طلاق توافقی بین زوجین داد، طرفین یا وکیل آ«ها باید مدارک زیر را دردادگاه حاضر سازند:
ـ عقدنامه یا سند ازدواج
ـ مدرک شناسایی هر یک از زوجین شامل کارت ملی یا شناسنامه
ـ در صورت اخذ وکیل، وکالت نامه محضری طلاق ضروری می باشد.
ـ شرح توافقات طرفین
ـ گواهی عدم بارداری زن
ـ نامه نظیه واحد مشاوره خانواده در دادگاه در خصوص زوجین
شیوه های درخواست طلاق توافقی
همانطور که می دانیم، طبق قوانین دین مبین اسلام، زن حق طلاق ندارد، البته در موارد استثنایی در مورد حق طلاق برای زن نیز ثابت می شود که شامل موارد زیر است:
ـ در صورتی که زن در شروط ضمن عقد خود به حق طلاق اشاره کرده باشد، و در این مورد وکالت بلاعزل از زوج گرفته باشد.
ـ در زمینه شروط ۱۲ گانه ضمن عقد نیز زن حق دارد تقاضای حق طلاق نماید.
طلاق به شیوه توافقی از روش های مختلفی درخواست شود: به این صورت که یا در راحت ترین شکل ممکن، هر دو طرف بر سر اجرای طلاق تفاهمی، توافق کرده باشند که در این صورت می توانند هر دو در خواست طلاق نمایند.
در شکل دیگر طلاق به درخواست مرد انجام می شود و در روش سوم، طلاق از طرف زن و بنا بر شروط ۱۲ گانه ضمن عقد درخواست می شود.
حق ملاقات طفل بعد از طلاق
قانون مدنی در ماده ۱۱۷۴ برای هر یک از والدین بعد از طلاق، حق ملاقات طفل را در نظر گرفته است.
پدر مادر در مورد زمان و مکان و جزئیات ملاقات طفل می توانند با یکدیگر توافق نمایند.
اما در صورت عدم توافق طرفین، دادگاه خانواده می تواند با حکم عادلانه جزئیات ملاقات فرزند را تعیین نمایند.
علاوه بر پدر و مادر، اجداد پدری و مادری نیز حق دارند نوادگان خود را ملاقات نمایند. حتی در مواردی که دادگاه ملاقات سایر بستگان به خصوص خواهر و برادر را برای طفل ضروری بداند، می تواند الزامات لازم را برای سرپرست کودک به منظور ملاقات افراد مذکور تعیین نماید.
جلوگیری از ملاقات طفل
فعل طلاق چه در صورت توافقی بودن و چه غیر آن، تنها رابطه زوجیت میان زن و مرد را منحل می کند، در حالیکه پس از طلاق رابطه والدین یا فرزند مشترک، و بالعکس به قوت خود باقی است، بنابراین نباید از هیچ سو، منعی برای ارتباط و دیدار هر یک از پدر و مادر با فرزندش وجود داشته باشد.
مگر در شرایطی که دادگاه رأی و مصلحت فرزند را در این بداند که ملاقات با یکی از والدین انجام نگیرد.
از سوی دیگر دادگاه تنها در خصوص سفر زیارتی می تواند مجوز خروج فرزند از شهر و کشور محل اقامت را بدون اجازه پدر را صادر کند .
در صورتی که پدر و مادر، طلاق گرفته باشند، و یکی از والدین دارای حق حضانت، از ملاقات طرف مقابل با فرزند ممانعت نمود، آن طرف می تواند، اقدام به طرح دعوی ملاقات طفل در طلاقت نماید.
در این صورت دادگاه، دستور اجرای حکم را به نیروی انتظامی می سپارد.
طبق ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلامی، مجازات ممانعت از ملاقات فرزند مشترک، از ۳ تا ۵ ماه حبس یا جزای نقدی از ۱۵۰۰۰۰۰ ریال تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال می باشد.
با پایان حضانت و حق ملاقات فرزند، در واقع فرزند به سن بلوغ رسیده و خود می تواند در مورد زمان های دیدار با والدین و انتخاب یکی از والدین برای زندگی و… تصمیم بگیرد.