بدهی آمریکا چقدر است؟
- انتشار: ۳ ثور ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 84008
بدهی آمریکا از زمان تأسیس این کشور در سال ۱۷۸۹ تاکنون همواره با فراز و نشیب های فراوانی روبرو بوده است و جز سال مالی ۱۳۸۶-۱۳۸۵ که آندرو جکسون توانست تمام بدهی های ملی ایالات متحده را پرداخت کند در هیچ زمان دیگری تاکنون این بدهی ها وضعیت خوبی نداشته است.
در جریان و مدت کوتاهی پس از جنگ جهانی دوم و در دور اول ریاست جمهوری هری ترومن، بدهی های ملی امریکا در مدت کوتاهی به بیشترین میزان ممکن افزایش یافت اما اندکی بعد از جنگ جهانی دوم این بدهی ها کاهش یافت. بدهی های آمریکا در سال ۱۹۷۴ و زمان ریچارد نیکسون به پایین ترین حد خود رسید اما بعد از آن به جز در دوران ریاست جمهوری کلینتون و ریچارد نیکسون، بدهی های امریکا همواره در حال افزایش بوده است.
مداخلات نظامی علت اصلی افزایش بدهی ملی آمریکا
افزایش بدهی آمریکا تا حد زیادی از دخالت های نظامی این کشور در کشورهای دیگر در منطقه و جهان ناشی می شود. براساس آمار موجود دخالت نظامی ایالات متحده در افغانستان و عراق به شدت بدهی های این کشور را افزایش داد. شروع افزایش بدهی های دولت ایالات متحده به سیاست های رونالد ریگان بر می گردد: ریگان نرخ مالیات را در دهه ۱۹۸۰ کاهش داد.
این کاهش که با افزایش هزینه های نظامی آمریکا همراه شده بود باعث بدهی شدید آمریکا گردید. در دهه ۱۹۹۰ بدهی های ایالات متحده به دلیل شکوفایی اقتصادی و کاهش هزینه های نظامی بدهی های آمریکا وضعیت بهتری پیدا کرد اما ماجراجویی های نظامی دوباره آمریکا وضعیت بدهی های این کشور را دوباره به حالت اول بازگرداند.
بدهی ایالات متحده آمریکا از ۲۲ تریلیون دلار گذشته است
بدهی آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ با افزایش بی سابقه به بیشترین میزان خود در طول تاریخ ایالات متحده آمریکا رسیده است. در دوران دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا، رشد بدهی در سال به یک تریلیون دلار رسیده است. براساس پیش بینی اقتصاددانان این رشد بدهی در سال های آینده هم افزایش خواهد یافت چون هزینه های دولت در حال افزایش است.
به گفته کارشناسان اقتصادی اگر میزان بدهی های آمریکا با سرعت کنونی یعنی دوران ریاست جمهوری ترامپ به پیش رود، در آینده ای نه چندان دور اقتصاد تمام آمریکایی ها در معرض تهدید قرار خواهد گرفت. کسری بودجه فدرال آمریکا یکی از فاکتورهای اصلی در افزایش بدهی دولت این کشور می باشد.
با استناد به اعلام وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا در سال مالی ۲۰۱۸ کسری بودجه آمریکا به ۷۷۹ میلیارد دلار رسیده بود در حالیکه این کسری بودجه در سال مالی ۲۰۱۷ روی ۶۶۶ میلیارد دلار ایستاده بود. دفتر بودجه کنگره آمریکا سیاست های مالی ترامپ را دلیل این کسری بودجه عنوان می کند. براساس پیش بینی ها کسری بودجه آمریکا در سال مالی ۲۰۱۹ از ۱۰۰۰ میلیارد دلار عبور خواهد کرد.
بدهی های آمریکا در زمان اوباما دو برابر شد
بدهی آمریکا در زمان باراک اوباما رئیس جمهور پیشین ایالات متحده نیز وضعیت خوبی نداشت و به دو برابر افزایش یافت: در دوران باراک اوباما بدهکاریهای دولت آمریکا از ۱۰٫۶ تریلیون به ۱۹٫۹ تریلیون دلار رسید که افزایش دو برابری را نشان می داد. بحران اقتصادی ۲۰۰۸ آمریکا دلیل اصلی این افزایش بدهی ها در زمان باراک اوباما عنوان می شود. در این زمان دولت اوباما برای حمایت از اقتصاد روبه افول آمریکا بسته تدابیر تشویقی را تصویب کرد.
تعریف بدهی های آمریکا
طبق تعریف انجام شده که به آن بدهی ملی ایالات متحده یا بدهی عمومی نیز می گویند در اصل همان مبلغی ست که دولت فدرال ایالات متحده آمریکا بدهکار می باشد. میزان این بدهی عمومی ارزش اوراق بهاداری خزانه داری ست که توسط وزارت خزانه داری آمریکا و دیگر سازمان های دولت فدرال صادر شده اند. بدهی ناخاصل ملی ایالات متحده به دو گرو بدهی عمومی و بدهی درون دولتی تقسیم می گردد:
بدهی عمومی
این دسته از بدهی آمریکا به اوراق بهاداری اطلاق می شود که در اختیار سرمایه گذاران بیرونی دولت فدرال مانند افراد، ابر شرکت ها، فدرال رزرو، دولت های خارجی، ایالتی و محلی قرار دارد.
بدهی درون دولتی
دسته دوم از بدهی آمریکا، بدهی های درون دولتی این کشور است. این بدهی ها به اوراق بهاددار خزانه داری امریکا اشاره می کند که در حساب های تحت مدیریت دولت فدرال قرار دارد. این مدیریت دولت فدرال به مزایا بگیران برنامه ها بدهی دارند.
به هر صورت این نکته را باید بدانیم که اوراق بهادار خزانه داری این کشور نمی تواند به صورت هر روز صادر شود یا از گرو خارج گردد و به عملیات مدیریت مالی اقتصاد کلان دولت فدرال بستگی دارد.
انواع و اقسام بدهی آمریکا
همان طور که گفته شد بدهکاری ایالات متحده در سال های اخیز افزایش داشته است و آمریکا در حال حاضر بیش از ۲۲ تریلیون دلار به سرمایه گذاران داخلی و خارجی مقروض است. براساس اعلام وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا، بیشترین میزان آن به دولت و بانک مرکزی این کشور تعلق دارد. ۸٫۱ تریلیون دلار از بدهکاری ۲۲ تریلیون دلاری که ۳۶٫۸ درصد از کل بدهیها را تشکیل می دهد به دولت و بانک مرکزی آمریکا تعلق دارد. آمریکا همچنین ۶٫۳ تریلیون دلار به سرمایه گذاران خارجی، ۲٫۰۶ تریلیون به صندوق های مشترک، نزدیک به ۰٫۹۲ تریلیون به صندوق بازنشستگی، ۰٫۷۷ تریلیون به بانک ها، ۰٫۶۹ تریلیون به دولت های محلی و ۳٫۱۸ تریلیون دلار به دیگر سرمایه گذاران بدهکاری دارد.
چین و ژاپن بزرگترین بستانکاران از امریکا
کشورهای چین و ژاپن با در اختیار داشتن بیش از یک سوم از اوراق بهادار خزانه داری ایالات متحده، بزرگترین بستانکاران از ایالات متحده آمریکا لقب گرفته اند. امریکا بیش از هر کشور دیگری به این دو کشور بدهکاری دارد. چین با اینکه در سال های اخیر توانسته است ۱٫۱ تریلیون از اوراق بهاداری که در اختیار داشته است را بفروشد اما هنوز هم بزرگترین دارنده این اوراق به شمار می رود.
روسیه اما پس از مناقشه اوکران که تحت تحریم گسترده آمریکا و اتحادیه اروپا قرار گرفت از لیست ۱۲ دارنده بزرگ اوراق قرضه وزارت خزانه داری آمریکا خارج شد و اکنون به دنبال تبدیل دارایی های دلاری خود به طلا می باشد. براساس آمار موجود از سال ۲۰۱۴ به بعد تنها دو کشور عربستان سعودی و انگلیس حجم اوراق بهاداری که در اختیار دارند را به ۵۰ درصد افزایش داده اند.
به هر صورت باید گفت که بدهی آمریکا در سال های اخیر به دلیل افزایش مخارج دولت از جمله هزینه های دخالت نظامی آمریکا در کشورهای دیگر افزایش یافته است و ادامه آن در سال های آینده خبر خوشی برای آمریکایی ها نخواهد بود.