دمای خورشید و حرارت سطح آن را چه کسی میداند؟
- انتشار: ۱۹ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 80780
خورشید یکی از ستارگان کهکشان راه شیری و یک کره کامل است. قطر آن چیزی در حدود ۱٫۳۹۲۰۰۰ کیلومتر
است و حیات کره زمین به همراه موجوداتی که داخل آن قرار دارند به حیات این کره آتشین بستگی دارد. در این مقاله راجع به دمای خورشید و حرارت سطح آن و قسمت مرکزی و هسته خورشید پرداخته شده است.
خورشید قطری بیشتر از صد برابر نسبت به قطر زمین دارد. جرم آن نیز بیش از سیصد هزار برابر جرم کره زمین محاسبه شده است. در کهکشان راه شیری، خورشید از ۸۵ درصد دیگر ستاره ها درخشان تر است.
دمای خورشید واقعا چقدر است؟
دمای خورشید در سطح آن برابر با ۵۵۰۰ درجه سانتی گراد و یا ۹۹۴۰ درجه فارنهایت می باشد. سطح خورشید یا فتوسفر یک لایه است از نور که از فضای داخلی خورشید خارج شده و در فضا حاکم می شود.
نوری که از درون خورشید به سطح آن می آید چیزی در حدود صد هزار سال قبل تولید شده است و این مدت زمان نیاز لازم بوده است تا به فتوسفر برسد.
حرارت مرکز خورشید
شاید خیلی ها بر این باور باشند که سطح دمای خورشید در سطح آن، بیشتر از دمای مرکز خورشید باشد. اما بر خلاف این تصور، حرارت مرکز خورشید چندین هزار برابر سطح آن است.
اگر بخواهیم دمای خورشید در قسمت مرکزی آن را بدانیم به این اصل دقت کنیم که می گوید فشاری رو به مرکز که از گرانش خورشید ناشی می شود باید با فشاری که به وسیله گازهای داغ هسته مرکزی به سمت بیرون ایجاد می شود برابر باشد که اگر این طور نباشد در اثر فشاری مازاد، خورشید منبسط و یا منقبض می شد.
همان طور که می دانیم این حالت وجود ندارد و خورشید نه منقبض و نه منبسط است، بلکه در عادی ترین حالت خود قرار دارد.
اگر حجم چگالی خورشید را بدانیم بر طبق آن می توانیم فشار ناشی از گرانش را در مرکز این کره آتشین حساب کنیم و متوجه خواهیم شد که دمای خورشید در قسمت مرکزی تقریبا ۱۵ میلیون درجه سلسیوس می باشد. این رقم چیزی در حدود ۲۵۰۰ برابر بیشتر از دمای سطح خورشید است.
برای به دست آوردن اطلاعات از مرکز خورشید و دمای درون آن، می توان از دو طریق اقدام کرد؛ هم از راه بررسی امواج لرزه ای پوسته زمین و هم از طریق لرزش ها و نوسانات سطح خورشید که به آن خورشید لرزه نیز گفته می شود.
برخی ستاره های دیگر نیز مانند کره خورشید دمایی که در مرکز دارند چندین برابر دمایی است که سطح ستاره را در بر گرفته است.
دمای خورشید در قسمت های مختلف
گرمای داغ و سوزاننده خورشید واین که درجه حرارت خورشید چقدر است بستگی به این دارد که کدام قسمت از این کره آتشین را مد نظر داشته باشیم.
همان طور که اکثر ما می دانیم خورشید از بخش های هسته ای، میانی و لایه رویی (سطح) و اتمسفر تشکیل شده است. به ترتیب از درونی ترین لایه به سمت لایه بیرونی حرارت و دمای خورشید تغییر می کند.
هسته خورشید یعنی همان جایی که دمای خورشید و فشار آن به شدت زیاد است به طوری که به واسطه واکنش های هسته ای اتم های هیدروژنی تبدیل به هلیوم می شوند.
پس در نتیجه هسته خورشید را می توان گرم ترین قسمت خورشید نامید. فوتون های موجود در هسته مرکزی خورشید برای این که بتوانند به سطح خورشید برسند در طول سال های نوری، به دفعات انتشار می یابند و جذب می شوند.
بیرون از هسته قسمتی وجود دارد که مربوط به تابش رایواکتیور است. در این ناحیه به دلیل افت شدید دما، دیگر شاهد واکنش های هسته ای نخواهیم بود. دمای خورشید در این قسمت تا ۷ میلیون درجه سلسیوس می باشد.
قسمت بعدی خورشید از هسته به سمت بیرون ناحیه همرفتی است. آن قسمتی که حباب های پلاسما گرما را به سطح خورشید منتقل می کنند. در لایه همرفتی دما حدود ۲ میلیون درجه سلسیوس می باشد.
قسمت آخر نیز سطح خورشید است. آن قسمت از این ستاره آتشین که برای ما قابل رویت است. دمای خورشید در بیرونی ترین لایه نسبت به لایه های درونی کمتر است.
شاید عجیب به نظر برسد اما هر چقدر از خورشید دور شده به اتمسفر خورشید نزدیک تر می شویم شاهد افزایش دمای خورشید هستیم. در قسمت بالای لایه رویی خورشید دمای تا ۲۰۰۰۰ درجه سلسیوس را شاهد هستیم.
خارجی ترین لایه خورشید که تاج یا کرونا نام دارد بعد از رنگین کره یا کروموسفر قرار دارد. کرونا اطراف کره خورشید را به صورت یک پرده نازک در بر گرفته است که در برخی شرایط قابل رویت است.
گستردگی این لایه نازک که دور خورشید را احاطه کرده است، تا میلیون ها کیلومتر در فضای اطراف این ستاره پر انرژی پراکنده شده است.
در این لایه نازک گازهای فوق العاده داغی وجود دارند که دمای آنها به بیشتر از یک میلیون درجه سلسیوس می رسد. البته در برخی نواحی آن نیز شاهد دمایی تا ده میلیون درجه سلسیوس هم هستیم.
این که چطور دمای خورشید در قسمت اتمسفر این ستاره از دمای آن در قسمت های درونی بیشتر است، سوالی است که دانشمندان سال ها در پی کشف جواب آن هستند.
در این خصوص دو دلیل و نظریه وجود دارد:
- یک دلیل می تواند این باشد که ممکن است انرژی از قسمت بیرونی و سطح خورشید آزاد شده و تا اتمسفر خورشید رسیده باشد.
- دلیل دیگر نیز می تواند این باشد که همان طور که جریان های روی کره خورشید سقوط می کنند و بار دیگر متصل می شوند، میدان مغناطیسی خورشید در قسمت تاج یا همان کرونا انرژی آزاد کند.
به هر حال این نظریه ها همچنان در حال بررسی هستند و به زودی جواب هایی برای این سوال و دیگر سوال های مطرح شده در این زمینه خواهیم یافت.
عنصر های سازنده خورشید
- هیدروژن
- هلیوم
- اکسیژن
- کربن
- نئون
- آهن
- و…
در مطلب فوق به طور مختصر دمای خورشید در بخش های مختلف آن گفته شد هم اکنون شما می توانید برای مطالعه در مورد دیگر خصوصیات این کره با عظمت و پاسخ سوال های تان در این زمینه به دیگر سایت ها و کتب معتبر مراجعه کنید.