پولیش دندان و پاسخ به چند پرسش مهم درباره آن
- انتشار: ۱۱ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 79445
پولیش دندان یکی از راه های بر طرف کردن جرم، لک و زردی دندان ها بشمار می آید که برای داشتن لبخندی زیبا می تواند به افراد کمک فراوانی بکند. با این مطلب همراه باشید تا درمورد آن بیشتر بدانیم.
جرم گیری و پولیش دندان
یکی از درمان هایی که در آن رسوب ها، لک ها و جرم های روی دندان زدوده می شود جرم گیری می نامند. این روش درمانی آسیبی به مینای دندان وارد نمی کند. ریشه دندان نیز قابل جرم گیری است. در مورد جرم گیری ریشه دندان باید گفت تنها دراین صورت قابل انجام است، شیارهایی که به آن پاکت می گویند در فاصله بین لثه و دندان باید به وجود آمده باشند. از این رو این نوع جرم گیری را تسطیح ریشه یا روت پلنینگ می گویند.
پولیش دندان نوعی درمان برای جلوگیری از مشکلات و ناراحتی های دهان و دندان است. این روش درمان موجب سفید، درخشان تر شدن و حتی عاری از هرگونه لکه روی دندان می شود. بعد از جرم گیری، سطح دندان ها زبر می شود و دکتر دندانپزشک با فرآیند پولیش سطوح دندان ها را صاف وهموار می کند. که با این عمل زیبایی و سلامت دندان ها افزایش می یابد.
آغاز درمان جرم گیری با تزریق بی حسی موضعی به لثه است که این عمل برای به حداقل رساندن احساس درد در افراد انجام می شود. سپس دندانپزشک با استفاده از دستگاهی به نام اولتراسونیک، ارتعاشاتی را در دندان به وجود می آورد این کار باعث می شود که رسوب های بزرگ از روی دندان ها شل و جدا شوند. همچنین یکی از کارهای دیگر این دستگاه اسپری کردن آب سرد برای شستن ذرات وممانعت از داغ شدن بافت ها است. آب جمع شده در دهان توسط یک دستگاه مکش که در دهان قرار می گیرد، خارج می شود.
پس از برطرف شدن جرم های بزرگ از روی دندان ها، دندانپزشک با استفاده از قلم جرم گیری دستی که در اندازه های متفاوتی موجود است شروع به کار می کند. هرچند که استفاده از این قلم مدت زمان درمان را افزایش می دهد اما باید توجه کرد که دندانپزشک به وسیله آن دسترسی بیشتر و عمیق تری به نواحی مختلف دندان نسبت به دستگاه اولتراسونیک دارد. از این رو از این قلم برای زدودن جرم های کوچک مخصوصا جرم های لا به لای دندان ها استفاده می شود.
هنگامی که جرم گیری به پایان رسید و سطح دندان ها تمیز شد، نوبت به مرحله پولیش دندان می رسد. دندانپزشک به وسیله یک ابزار دستی دیگری که نوک آن دارای فرچه است عمل پولیش را انجام می دهد. برای این کار خمیری حاوی فلوراید به نام پروفیلاکسیز روی نوک ابزار گذاشته می شود.
این خمیر همانند خمیر دندانی که دارای ذرات ریزساینده ای است که روی دندان های کشیده می شود تا سطح جرم گیری شده را لطیف و براق کند و لکه ها را از بین ببرد. پس از این مراحل نباید طی یک ساعت چیزی خورده و یا آشامیده شود.
در طی سال های گذشته پولیش دندان را نوعی از روند بهداشت دهان و دندان می دانستند که باید به طور منظم و مرتب انجام می شد. با گذشت زمان و دریافت اطلاعات جدید مشخص شد که استفاده بیش از اندازه از این روش باعث از بین رفتن لایه بیرونی دندان و لایه فلورایدی دور دندان می شود. با ازبین رفتن این لایه، دندان مقاومت خود را در برابرمقابله با لکه ها و تجمع پلاک ها از دست می دهند و بسیار آسیب پذیر می شوند. از این رو اکنون دندانپزشکان این روش را تنها برای مواردی خاص بکار می برند.
همه افراد در رده های سنی متفاوت می توانند برای سلامت دهان و دندان، جرم گیری و پولیش دندان را انجام دهند. در حالی که می دانیم جرم و پلاک ها می توانند آسیب هایی را به دندان ها وارد کنند که به طبع آن درمان، طولانی تر و هزینه، بیشتر می شود.
باید گفت افرادی که بیماری لثه دارند با جرم گیری دندان ها می توانند بیماری را سرکوب و یا به مدت طولانی تر به تاخیر بیاندازد. ازعلائم شایع بیماری لثه به خونریزی درموقع مسواک زدن و نخ دندان کشیدن اشاره کرد.
با جرم گیری عمیق و پولیش دندان امکان دارد آن دسته از افرادی که از بوی بد دهان خود در عذاب هستند، این مشکل را رفع کنند. بوی بد دهان در اثر فعالیت باکتری های دهان به وجود می آید. همچنین امکان دارد این بوی بد از عفونت لثه ها باشد.
معمولا این عمل در یک جلسه به اتمام می رسد اما با توجه به زردی، لکه ها، موقعیت و تغییر رنگ دندان ها امکان دارد در چند جلسه انجام شود.
انواع پولیش دندان
- پولیش درمانی: در موارد بسیاری از روش های درمان مانند جراحی دهان و دندان که باعث عریان شدن سمنتوم دندان می شود، با استفاده از پولیش در این موارد سبب پاک شدن هرگونه میکروارگانیسم و پلاک از دندان می شود.
- پولیش زیبایی: در این روش هدف زیبایی دندان هاست که با استفاده از خمیری که ساینده مخصوصی برای سفید و درخشان تر شدن دندان ها دارد، پلاک ها و لکه های سطح دندان ها کاملا زدوده می شوند.
- پولیش سطحی: در این روش تنها با هدف زیبایی، تاج دندان تمیز می شود.
- پولیش انتخابی: دراین نوع از پولیش که بعد از اسکیلینگ انجام می گیرد اثر لکه ها هنوز باقی مانده است. که این روش فقط در مواردی از دندان های بکاربرده می شود.
چه افرادی قادر به استفاده از این روش نیستند؟
بهتر است افرادی که لثه های تحلیل رفته و ریشه های دندان بیرون زده دارند از جرم گیری و پولیش استفاده نکنند. بیماری لثه و دهان، حساس بودن دندان ها، دندان پوسیده ترمیم نشده، مینای دندان ضعیف و آلرژی به مواد ساینده سطح دندان همه از مواردی هستند که انجام این روش را دچار مشکل می کند.
همچنین افرادی که بیماری هایی غیر از دهان و دندان دارند مانند دیابت، فشارخون، بیماری های قلبی و عروقی و مشکلات تنفسی برای انجام این روش ممنوعیت دارند. پس باید قبل از انجام هر گونه درمان، دندانپزشک را از وضعیت سلامت خود مطلع کنید.