جهان موازی و زندگی شما در چند جهان دیگر!

  • انتشار: ۲۹ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 78404

شاید خیلی از ما در مورد جهان موازی چیزهایی شنیده باشیم. نظریه دنیای موازی نظریه ای است که نه قابل رد است و نه قابل تایید.

این که جهان موازی چیست و نظریه ای که آن را مطرح کرده است دقیقا چه می گوید، موضوع مطلبی است که پیش رو دارید. آیا ما در جهان موازی زندگی می کنیم؟ دنیای موازی دقیقا چیست و اگر وجود دارد زندگی در آن چگونه است؟

برخی دانشمندان وجود جهان موازی را قبول دارند و ادعا می کنند که ما در یک جهان موازی زندگی می کنیم که
آن جهان با دنیایی که خودمان در حال حاضر در آن زندگی می کنیم در ارتباط است. و می گویند ممکن است ما در حال زندگی کردن در جهان موازی باشیم. برخی دانشمندان نیز وجود جهان های موازی را قبول ندارند و به کلی آن را رد می کنند.

جهان موازی

ایده وجود جهان موازی بر مبنای و اصول علمی پایه گذاری شده است. چیزی نیست که برگرفته از فیلم های تخیلی و جذاب باشد.

جهان موازی چیست؟

نظریه جهان موازی یا (multiverse) در سال ۱۹۵۴ میلادی توسط یکی از دانشجویان دکترای دانشگاه پرینستون مطرح شد. از نظر او جهان هایی موازی با جهان ما وجود دارند. در جهان موازی نتایج هر اتفاقی متفاوت از آنچه است که ما در جهان خود مشاهده می کنیم.

جهان موازی می گوید موجوداتی که در این دنیا از بین رفته اند، به صورت تکامل یافته در جهان های دیگری زندگی می کنند. طبق نظریه جهان موازی، با هر اتفاقی که برای ما می افتد و هر تصمیمی که میگیریم یک دنیای موازی به وجود می آید.

در خصوص قوانین فیزیک و ریاضی نیز چنین چیزی وجود دارد مثلا آنچه که در دنیای خودمان به شکلی که می بینید وجود دارد، ممکن است در دنیای موازی اصلا چنین چیزی و به چنین شکلی وجود نداشته باشد و یا در صورت وجود به حالت فعلی نباشد.

نظریه جهان موازی یک نظریه بسیار پیچیده و گیج کننده است و درک آن خیلی مشکل است. این نظریه در گذشته آثار علمی و تخیلی را تحت تاثیر قرار می داد و در متافیزیک هم مطرح شده بود.

طبق نظریه مطرح شده، ما در یک جهان موازی زندگی می کنیم که از جهان های پیچیده تشکیل شده است و کپی های کاملی از هر کدام ما در آن جهان وجود دارد.

جهان موازی در مثال

به عنوان مثال شما در هنگام طی مسیر به یک دو راهی می رسید که می توانید هم به راست بروید و هم به چپ. در اینجا دنیا دو مسیر برای دو جهان به شما داده است که در یکی شما تصمیم می گیرید به چپ بروید و در دیگری به راست می روید.

آیا جهان موازی واقعیت دارد؟

اورت نظریه خود را بر اساس ایده های سایر فیزیک دانان ارائه داد، علی الخصوص یکی از پدران فیزیک کوانتومی به نام نیلز بور. او ثابت کرده بود که هر تصیمی که ما می گیریم منجر به تولید جهانی دیگر به موازات جهان خودمان می شود.

در تجربه نزدیک به مرگ هیچ چیز غیر طبیعی و ماوارئی مشاهده نمی شود. ساختار مغز و پیچیدگی آن را قبول داریم اما از کجا معلوم هر آنچه که یک فرد در تجربه نزدیک به مرگ خود مشاهده می کند، چیزی ماورائی نیست؟

ساختار مغز باعث دیدن تصاویر می شود، اما از کجا معلوم که چیزهایی که مغز می بیند واقعیت ندارد؟ اصلا فرق بین واقعیت و خیال چیست؟ آیا این ممکن است خیال بخشی از واقعیت در جهان موازی باشد؟

زمانی که تجربیات کسانی که نزدیک به مرگ شده اند بررسی می شود، یک سری ویژگی های مشترک بین آنچه که این افراد در جهان موازی دیده اند وجود دارد.

مثلا همه کسانی که تجربه نزدیک به مرگ داشته اند بلا استثنا یک تونل با انتهایی نورانی می بینند و یا ممکن است بزرگان دین و یا مذهب خود را در این حالت مشاهده کنند.

این تجربیات مشترک از ذهن همه آن افراد تراوش می کند. ما نمی خواهیم واقعیت و خیال این موضوع را بررسی کنیم سوال اینجاست که از کجا معلوم این چیزهایی که مغز با آن روبرو می شود واقعیت نباشد؟

این ها سوال هایی است که ممکن است ذهن خیلی ها را به خود مشغول کرده باشد. ما برای اثبات وجود دنیای موازی نمی توانیم دلیل و مدرک بیاوریم و همچنین برای رد آن نیز دلایل کافی نداریم.

اما معیاری که با آن می توانیم واقعیت را از خیال تشخیص دهیم علم است و ابزار دیگری به غیر از علم که به این حد از استحکام برای ثبوت اتفاقات وجود داشته باشد نداریم.

مثلا موشک هایی که فلان شرکت درست می کند می تواند برود در مدار زمین و طبق محاسبات علمی در محلی که دانشمندان می خواهند فرود می آید و کار خود را انجام می دهد.

خصوصیت علم این است که از روایی برخوردار است. روایی یعنی آن خصلت منظمی که ما در روش انجام یک شیوه به کار می گیریم.

اگر آن کار توسط افراد مختلفی انجام شود، به دلیل به کار گیری استانداردهای تعریف شده نتیجه ای مشترک می دهد. این را واقعیت می گویند.

ویژگی های واقعیت

  • آنچه دیگری هم بتواند در شرایط مشابه به آن دست بیابد. مثلا اندازه گیری فلان قله، فلان برج توسط چندین نفر.
  • آنچه که به عنوان واقعیت هست محدود به ذهن یک نفر نباشد.
  • آنچه توسط دیگران قابل انجام باشد و دیگران هم بتوانند آن را تولید کنند.

خیال چیست

در خیال هیچ امکانی برای وارسی کردن یک اتفاق نیست، اما در واقعیت این امکان وجود دارد. اگر کسی ادعا کند فلان چیز فلان کار را انجام می دهد. این کار کاملا قابل امتحان کردن و وارسی کردن است.

در خیال اگر کسی ادعایی داشته باشد به هیچ عنوان قابل بررسی نیست و فرد دیگری نمی تواند آن را تجربه کند و یا ثابت نماید.

نکته آخر

با این اوصاف می توان نتیجه گرفت زمانی می شود ادعای وجود جهان موازی را تایید کرد که این امر قابل چک کردن و بررسی کردن باشد. مثلا دستگاهی باشد که فرکانس امواج جهان های دیگر را بگیرد و چک کند و پیام هایی از آن قابل دریافت باشد.