از ثواب بیماری چه می دانید؟
- انتشار: ۲۸ جدی ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 74637
گاهی اوقات فکر میکنیم که بیماری یک بلاست و برای ما جز سختی و بیچارگی پیامدی به دنبال ندارد. اما کلام پیشوایان دین ما چیز دیگری میگوید. اگر کسی از ثمرات و ثواب بیماری آگاه باشد تحمل آن برایش بسیار لذت بخش خواهد بود.
فواید و ثواب بیماری و صبر برآن:
در ادامه با استناد بر سخن بزرگان دین که پیامدهای یک بیماری برای بیمار چیست و اجر و ثواب بیماری و شخص بیمار میپردازیم.
غفلت زدایی:
بدون شک، سلامتی یکی از نعمت هایی است که خداوند بدون هیچ منتی به بندۀ خود عطا کرده است. اما گاهی انسان به واسطۀ آن میتواند مغرور شود و از یاد خداوند متعال غافل بماند.
و اینجاست که لحظات سخت زندگی همچون تلنگری به کمک ما میآیند و در پی آن، غرور کاذب به وسیلۀ آن شکسته میشود و ضعف انسان را به او یادآور میشوند.
ایجاد روحیۀ صبر:
در این که سختی و گرفتاری در زندگی هر بنده ای از بندگان خدا وجود دارد، شکی نیست. تعدادی از مردم بیشتر دچار گرفتاری میشوند و کسانی نیز کمتر. مهم آن است که انسان صبر پیشه کند و به دنبال راه حلی برای مشکل خودش باشد.
زندگی سرشار از ناملایمات و سختی ها است، سختی هایی که اگر در مقابل آن صبر پیشه نکنیم و شکیبایی ننماییم، آبدیده نمیشویم. باید با سختی ها و مشکلات دست و پنجه نرم کنیم تا روح ما صیقل بخورد.
گویی خداوند برای ورزیده ساختن روحیۀ انسان به وسیلۀ بیماری او را ورزیده کرده برای روزهای سختتر آماده میکند.
ثواب بیماری در دین اسلام به دلیل این که آن بیماری میتواند مانند یک سوهان روح انسان را صیقل بزند و بر مراتب معنوی او بیفزاید بسیار زیاد است.
بیشک ما بدون اینکه از مسیر پر پیچ و خم سختیها و ناملایمات عبور نکنیم نمیتوانیم گوهر وجود خود را هویدا کنیم. شاید به همین دلیل است که خداوند برخی شایستگیها را جز با سختی کشیدن و تحمل برخی بیماریها به انسان عطا نمیکند.
امام صادق(ع) میفرمودند: هر کسی شبی بیمار شود و آن را نیکو بپذیرد، یعنی بر رنج و ناراحتی آن صبر پیشه کند و خداوند را به خاطر آن شکر گوید، کفّارۀ شصت سال گناه و لغزش او خواهد بود.
افزایش معنویات:
از دیگر دهها ثواب بیماری میتوان به افزایش درجۀ معنویات شخص بیمار اشاره کرد. انسان در پیشگاه خداوند درجاتی معنوی دارد که فقط با عمل به آن نخواهد رسید. تا زمانی که بدن گرفتار بلایی نشود انسان به آن درجه دست پیدا نخواهد کرد.
بنابراین خدای متعال به واسطۀ صبر و شکیبایی در برابر یک بیماری مقامی به انسان میدهد که دستیابی به آن مقام با انجام هیچ عملی امکانپذیر نیست.
کفاره گناه:
ما در طول عمر خود کارهای زیادی انجام میدهیم که ممکن است بروز یک بیماری تاوان برخی از آنها باشد. هر عملی نتیجهای دارد و با انجام هر اشتباهی باید به گونه تاوانی پس بدهیم.
چه خوب که این تاوان در همین دنیا پس داده شود و چیزی برای آخرت باقی نماند. امیرالمؤمنین علی(ع) میفرمایند، هر گاه خداوند بنده ای را مبتلا به بیماری کرد، به اندازۀ همان بیماری گناهان را از وجود او پاک میکند.
خداوند نمیخواهد بندهاش بخاطر ارتکاب گناه در جهنم بسوزد. آتش کوچک بیماری باعث میشود که گناهان شخص بیمار مانند برگ درخت بریزد.
پاکسازی روح:
در ثواب بیماری همین بس که روح انسان به واسطۀ آن از زنگار گناهان پاک میشود. رنجی که انسان بخاطر بیماری تحمل میکند آلودگیهایی که فرد در گذشته داشته است را پاک میکند. امام رضا(ع) میفرمایند بیماری مایۀ پاکی و رحمت مؤمن است.
پاکسازی جسم:
گناه همان طور که باعث آلوده شدن روح میشود، بر جسم و تن انسان نیز تأثیراتی منفی میگذارد. تحمل برخی از بیماری ها میتواند در سوزاندن و از بین بردن این تأثیرات منفی کمک کند.
پیامبر گرامی اسلام(ص) فرموده اند: بیماری جسم را از گناهان پاک میکند مانند کورۀ آهنگری که ناخالصیها را از آهن پاک میکند.
عبادت:
تحمل بیماری از عبادات محسوب میشود. چه خوب که انسان در هنگام بیماری با صبر و تحمل بار آخرت خود را سرشار از ثواب کند و عباداتی بیشمار در نامۀ اعمال خود ثبت کند.
پیامبر گرامی اسلام به امام علی(ع) میفرمایند: یا علی، ناله مؤمن بیمار مانند تسبیح است و فریاد او تهلیل و خوابش هم در بستر بیماری عبادت است و پهلو به پهلو شدن او جهاد محسوب میشود.
پاداش:
خدای متعال برای بعضی کارها پاداشهای بزرگی در نظر گرفته است. تحمل بیماری برای مؤمن از آن دسته کارهایی است که خداوند ارزش فراوانی برای آن قائل است.
چنانچه امام باقر(ع)، میفرمایند: پاداش اینکه کسی یک شب از بیماری و یا درد نخوابد، بالاتر و بزرگتر از پاداش یک سال عبادت در نزد خداوند است.
پیامبر گرامی اسلام همچنین میفرمایند: از بیتابی یک مؤمن در مقابل بیماری تعجب میکنم. او اگر میدانست که ثواب بیماری چقدر است، بیشک دوست داشت که همیشه بیمار باشد تا زمانی که به دیدار پروردگار خود نائل شود.
البته این سخن بدان معنا نیست که از خداوند طلب بیماری طولانی کنیم، بلکه این سخن تشویقی است برای تحمل و بردباری در مقابل بیماری و پاداشی که خداوند برای آن در نظر گرفته است.
ثبت عبادات زمان سلامتی:
بیماری باعث میشود که انسان از کارهای روزانۀ خود باز بماند و میزان عبادات او کاهش پیدا میکند. اما خداوند برای این مسئله نیز راه حلی طرح کرده است و ثواب بزرگی به بیمار عطا نموده است.
روزی پیامبر گرامی اسلام سر را رو به آسمان گرفته لبخندی زدند. اصحاب علت این امر را جویا شدند. ایشان فرمودند دو فرشته ای را میبینم که از آسمان به زمین آمدند و به دنبال بندۀ مؤمنی در محل نمازش رفتند.
تا اعمال روز و شب او را بنویسند، اما او را در محل نماز نیافتند. بنابراین به سوی پروردگار رفته عرض کردند، به سراغ بندهای از بندگانت به مصلایش رفتیم تا اعمال او را بنویسیم اما پیدایش نکردیم و او را در بند بیماری گرفتار دیدیم.
خداوند فرمود، برای آن بندۀ من تا زمانی که در دام بیماری است ثواب عبادات و اعمال خیری را که در زمان سلامتی انجام میداد بنویسید. زیرا وظیفۀ من است که وقتی سلامتی را از او میگیرم اجر و ثواب کارهایی را که در زمان تندرستی انجام میداده است برایش مینویسم.