مکنزی: دوحه به طالبان قدرت داد

  • انتشار: ۲۲ جوزا ۱۴۰۳
  • سرویس: سیاست
  • شناسه مطلب: 184473

در آستانه دور سوم نشست دوحه، فرانک‌ مکنزی؛ فرمانده پیشین فرماندهی مرکزی ارتش امریکا (سنتکام) می‌گوید: «مذاکرات دوحه جان تازه‌ای به طالبان بخشید و به آن‌ها قدرت داد.»

فرانک‌ مکنزی؛ فرمانده پیشین فرماندهی مرکزی ارتش امریکا (سنتکام) در مصاحبه‌ای تازه‌ به صدای امریکا گفته است که شیو‌ه‌ مذاکرات دوحه جان تازه‌ای به طالبان بخشید، اما هیچ سودی برای امریکا نداشت.

او همچنین گفته است که اگر امریکا در مذاکرات دوحه «کاملا خوابیده» نمی‌بود، پیامدهای توافق دوحه اندکی بهتر می‌بود.

این جنرال بازنشسته‌ امریکایی همچنین گفته که امریکا با امضای توافق دوحه، تعهد به یک جدول زمانی برای خروج از افغانستان کرد، اما این توافق طالبان را ملزم به انجام تعهداتش نمی‌کرد.

او افزوده: «ما طالبان را ملزم به انجام تعهداتی نکردیم که بر آنان تحمیل شده بود. بنابراین، اگر ما در روند مذاکرات کاملا خوابیده نمی‌بودیم، این توافق به‌طور بالقوه می‌توانست اندکی بهتر کار کند. شیوه‌ مذاکرات، جان تازه‌ای برای طالبان بخشید.»

مکنزی افزوده است که مقام‌های حکومت افغانستان از مذاکرات دوحه کنار زده شدند و آنان به حدی از هم پاشیده بودند که امریکا قادر نشد آنان را گردهم بیاورد.

فرمانده پیشین سنتکام در پاسخ به پرسشی درباره‌ عملکرد زلمی‌ خلیل‌زاد؛ مذاکره‌کننده‌‌ امریکا در مذاکرات با طالبان و این‌که آیا او منافع ایالات متحده را در مرکز مذاکرات قرار می‌داد، گفته است که فکر می‌کند «پیامدی که رخ داد، از مذاکراتی که انجام داد، برای ما سودی نرساند.»

مکنزی علاوه کرده است که آنچه در آگست ۲۰۲۱ در افغانستان رخ داد، نتیجه‌ عملکرد دو اداره‌ امریکا (ترامپ و بایدن) بود.

به‌گفته‌ او، با وجود تفاوت‌های عمده میان ترمپ و بایدن، هر دو یک سیاست مشترک داشتند، این‌که نیرو‌های امریکایی از افغانستان بدون درنظرداشت پیامدها خارج شوند.

مکنزی گفت: «فکر می‌‌کنم هر دو اداره به عین روش برخورد کردند و چنین عملکرد‌ها در نهایت موجب رویدادی شد که در آگست ۲۰۲۱ رخ داد.»

فرمانده پیشین سنتکام در این گفتگو هزینه‌ خروج امریکا از افغانستان را «بی‌نهایت هنگفت» توصیف کرده و گفته است که اعتبار امریکا صدمه دید و این کشور آنچه را در اوکراین انجام داده، شاید بخشی از این آسیب را جبران کرده باشد.

او گفته است که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان،‌ جان تازه‌ای به داعش خراسان نیز بخشیده و این گروه تا اندازه‌ای در افغانستان در حال رشد است.

مکنزی در کتاب خاطراتش توافق‌نامه‌ دوحه با طالبان را «یکی از بدترین اشتباه‌ها در مذاکره» خوانده است که به‌گفته‌ او، «دولت افغانستان را نابود کرد».

او در این کتاب نوشته است که در مورد خروج سربازان امریکا از افغانستان با تصمیم رییس‌جمهور به‌شدت مخالف بوده است و حتا می‌خواسته که استعفا بدهد.

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟