طرح اتصال منطقه یی چین و تلاش برای موفقیت پروسه صلح افغانستان

  • انتشار: ۲۷ سرطان ۱۴۰۰
  • سرویس: بین المللدیدگاه
  • شناسه مطلب: 116878

وانگ یی، وزیر امور خارجه و مشاور ایالتی چین، روز جمعه هفته گذشته گفت:«کشورهای آسیای مرکزی و جنوب آسیا می بایست با ارتقاء سطح همکاری های خود در پروژه «کمربند و جاده» اتصال منطقه ای نزدیک تری داشته باشند.» کارشناسان امر در واکنش به این اظهارات وزیر امور خارجه چین معتقدند این برنامه یک حرکت محکم برای نزدیک تر نمودن و اتصال کشورها به یکدیگر است و می تواند راه حل مناسبی برای صلح در افغانستان قلمداد شود.

وانگ یی این اظهارات را در کنفرانس دو روزه « آسیای میانه و جنوب آسیا: اتصال منطقه یی و چالش ها و فرصت ها» که در ازبکستان برگزار شده بود بیان نمود.
وزیر خارجه چین تاکید کرد پکن برای همسویی استراتژی های توسعه زیرساخت ها، اتصال سخت و اتصال نرم به موازات همدیگر و ایجاد یک شبکه اتصال همه بعدی، چند وجهی و پایدار آماده است با تمام طرف ها همکاری نماید.
وانگ یی افزود چین آماده است برای تسهیل مذاکرات صلح افغانستان از طریق سازمان همکاری های شانگهای با جامعه بین الملل به ویژه همسایگان افغانستان کار کند.

به گزارش رسانه ها رهبران کشورهای مختلف از جمله افغانستان، پاکستان، وزرای خارجه کشورهای چین، روسیه، قزاقزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، هند، بنگلادش، مالدیو، عربستان سعودی، کویت، ترکیه، دبیرکل سازمان ملل، نمایندگان عالی رتبه امور خارجه و سیاست امنیت اتحادیه اروپا چه به صورت حضوری و چه از طریق ویدئو کنفرانس در نشست فوق حضور یافته بودند.

کیان فنگ، مدیر دیپارتمنت تحقیق در انستیتوت استراتژی ملی در دانشگاه تسینگ هوا، گفت:«همان طور که همه می دانیم و کارشناسان امر نیز تاکید می کنند اتصال منطقه ای بهتر در این منطقه تا حد بسیار زیادی به وضعیت در افغانستان بستگی دارد.»
وی افزود اقداماتی نظیر پیشنهاد یک برنامه محکم و دقیق برای اتصال منطقه یی بهتر از سوی چین می تواند قدرت های منطقه ای را به هم نزدیک کند تا بتوانند راه حلی برای جنگ افغانستان پیدا کنند. کیان فنگ در عین حال تاکید کرد یافتن راه حل کلان برای صلح زمان بر است و گام های کوچکتر می تواند نقطه شروع خوبی به حساب آیند.

وی خاطرنشان کرد:«دیدگاه چین در یافتن راه حل هایی برای معضلات افغانستان یک ورود سازنده از سوی پکن به حساب می آید و این بدین معناست که چین قصد دارد از طریق پروژه بزرگ یک کمربند و یک جاده به افغانستان کمک کند. وی گفت مهم نیست اوضاع چگونه پیش می رود، افغانستان می بایست روابط و ارتباطات خود با چین را ارتقاء دهد و شرایط اقتصادی و اجتماعی خود را بهبود ببخشد.

مدیر دیپارتمنت تحقیق دانشگاه تسینگ هوا خاطرنشان نمود با توجه به اوضاع امنیتی و سیاسی کنونی در افغانستان می تواند گفت این اقدام چین می تواند خلا امنیتی ناشی از خروج شتابزده امریکا در افغانستان را پر کند و نوعی سرمایه گذاری بلند مدت در این کشور به حساب آید. چین نگاه کوتاه مدت به اوضاع افغانستان ندارد.

این در حالی ست که بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران در گذشته چین را به اتخاذ سیاست بی تفاوتی در مورد افغانستان متهم می کردند. به گفته این کارشناسان چین مادامیکه امریکا در افغانستان حضور داشته باشد می خواهد هزینه جنگ با تروریزم را به دوش امریکا بیندازد و خود بیشتر چراغ خاموش حرکت کند. امریکا نیز با علم به این سیاست چین در طی بیش از چند دهه حضور خود در افغانستان هرکز مبارزه مفید با تروریزم نداشت و به نوعی به گسترش تروریزیم و ایجاد گروه های تروریستی تازه در افغانستان کمک کرد. امریکا از سویی هم در مساله اویغورهای ولایت سین کیانگ چین موضعی ضد حکومت چین اختیار کرده و پکن را به نقض حقوق بشر و سرکوب اجتماعی جامعه مسلمانان این کشور متهم کرده است.

وی تاکید کرد:«دولت ما همواره بر حل مسائل افغانستان به دست خود افغانستانی ها تاکید کرده است و همچنان بر این موضع خواهد ماند.»

این اظهارات مقامات چینی در حالی بیان می شود که یک هیات عالی رتبه دولتی به رهبری عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی، عازم قطر محل برگزاری مذاکرات بین الافغانی شده است. این هیات روز گذشته به دوحه رسید تا مذاکرات صلح با هیات طالبان را از سر بگیرد. مذاکرات صلح در حالی از سر گرفته شده که خشونت ها و جنگ در افغانستان به اوج خود رسیده است و هر روز ولسوالی ها و مناطق بیشتری به دست طالبان سقوط می کند.

قائم، سفیر افغانستان، این هفته در مصاحبه با گلوبال تایمز خواستار همکاری های بین المللی بیشتر شد و مکانیزم های فعال کنونی را در سطح انتظارات افغانستان ندانست.

قائم با اشاره به کشورهایی چون امریکا، چین و هند گفت تنها مکانی که این قدرت های رقیب می توانند با یکدیگر همکاری کنند افغانستان است.

این همه در حالی ست که بسیاری خروج امریکا از افغانستان را همسو با استراتژی تازه ایالات متحده امریکا در منطقه می دانند. به باور کارشناسان امریکا برای جلوگیری از رشد بیشتر اقتصادی چین و خلق مشکل در موفقیت پروژه های اقتصادی این کشور در آسیای میانه اقدام به خروج از افغانستان نموده تا از این طریق اقدام گروه های تروریستی در افغانستان تشدید شود و چین تحت فشار قرار گیرد.
به باور کارشناسان امریکا در این تغییر دیدگاه به دنبال تطبیق بهتر و بیشتر منافع خود در افغانستان می باشد و برای صلح و امنیت افغانستان کم ترین اهمیتی قائل نیست.

به محاسبه مقامات امریکایی مادامیکه افغانستان در جنگ و ناآرامی باشد، قدرت هایی چون چین و پاکستان و هند درگیر نوعی رقابت جنگی در این کشور خواهند بود و فرصت رشد و توسعه اقتصادی بیشتر را پیدا نخواهند کرد. از سویی هم هزینه های بالایی که برای استقرار صلح و امنیت در افغانستان قرار است پرداخت شود با خروج امریکا از این کشور می بایست توسط دیگر سهامداران از جمله چین و هند و بقیه کشورهای همسایه افغانستان پرداخت شود.

به هر صورت با خروج امریکا از افغانستان چین تمام تلاش خود را انجام می دهد در پروسه صلح افغانستان همکاری های لازم را انجام دهد تا بتواند پروژه یک کمربند و یک جاده خود را با موفقیت پیاده کند.

منبع

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟