گیاه نخل مرداب را چطوری در خانه پرورش بدهیم؟
- انتشار: ۳۰ حمل ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 83622
گیاه نخل مرداب یا گیاه پنجه کلاغی یکی از زیباترین گیاهانی است که می توانید در منزل و یا آپارتمان خود از آن نگهداری کنید، شکل ویژه و خاص این گیاه زیبایی فراوانی به محیط زندگی شما می دهد. در این مقاله شما می توانید با نحوه پرورش و نگهداری این گیاه زیبا آشنا شوید.
آشنایی با گیاه نخل مرداب
نخل مرداب یا پنجه کلاغی با نام انگلیسی : cyperus alternifolius از خانواده CYPERACEAE است، در حقیقت سیپروس ها از گیاهان خانواده سیپراسه CYPERACEAE و بومی ماداگاسکار و جزیره موریس می باشند.
گیاه نخل مرداب از انواع گیاهان زیباست که پرورش آن در فضای آپارتمان به راحتی انجام پذیر است که نگهداری و تکثیر آن به علت سادگی برای افراد تازه کار توصیه می شود.
نخل مرداب در طبیعت در مناطق مرطوب و باتلاقی رشد می کند از این رو توصیه می شود گیاه را در خاک بسیار مرطوب بکارید. وجود رس در خاک، به رشد بهتر گیاه کمک می کند. شکل و کیفیت متمایز این گیاه، کنتراست خوبی با نمونه های بوته ای گسترده ایجاد می کند.
از مشخصات ظاهری گیاه می توان به پایای همیشه سبز با بلندی ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر که در محیط مناسب، ارتفاع آن به ۱۵۰ سانتیمترهم می رسد؛ اشاره کرد.
همچنین ساقه های سبز رنگ عمودی افراشته این گیاه که به جز در رأس بدون برگ هستند؛ و در رأس نیز دایره ای از برگچه های سبز علفی به صورت شعاعی مثل قاب یک چتر بیرون می زنند.
علاوه بر این در تابستان گل ها نیز به صورت شعاعی در رأس بیرون می زنند ولی این گل ها کوچک و قهوه ای رنگند.
گیاه نخل مرداب داری ۵۵۰ گونه مختلف میباشد که همگی به شدت رطوبت دوست میباشند.
شرایط نگهداری نخل مرداب
گفتیم که این گیاه از آن دست گیاهانی است که به راحتی می توانید آن را در منزل و یا محیط کارتان نگهداری کنید اما بهتر است قبل از آن در خصوص شرایط نگهداری و ویژگی های دمایی و ابی و خاکی مورد نیاز این گیاه نیز مطالعه کنید:
دمای مناسب نخل مرداب
نخل مرداب دمای بین ۱۰ الی ۳۵ درجه سانتی گراد را می تواند به راحتی تحمل کند ولی بهتر است در فصل سرما و زمستان دما به پایین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد نرسد و نباید در دمای کمتر از ۱۰ درجه گیاه را نگه داشت.
اگر زمستان گیاه نخل مرداب شروع به خزان و افول کرد نگران نباشید چون مجددا در فصل بهار و تابستان با گرم شدن هوا شروع به رشد خواهد کرد، در تابستان هم همزمان با افزایش دما هم آبیاری را زیاد کنید و هم غبارپاشی را افزایش دهید.
همچنین بهتر است در زمستان تمام ساقه ها را از سطح خاک حذف نمود تا در بهار دوباره سبز شود و چهره زیباتری به گیاه بدهد
نور مناسب نخل مرداب
گیاه نخل مرداب به نوری زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد البته فراهم کردن نور زیاد برای این گیاه در صورتی است که بتوانید خیس بودن ریشه رو برای همیشه داشته باشید؛ در غیر این صورت حتما در محلی با نور معمولی قرار بدین ولی حتما به این نکته توجه کنید که این گیاه به آبیاری خیلی زیاد نیاز داشته پس نور زیاد به شریط خیس بودن ریشه می باشد.
آبیاری مناسب نخل مرداب
در بهار و تابستان هر روز گیاه را آبیاری می کنند و در زمستان و پائیز آبیاری کم شده و کود را قطع می کنند. در فصل گرما به آب زیادی احتیاج دارد و سعی کنید گلدان زهکش چندانی نداشته باشد تا محیط تقریباً باتلاقی برای گیاه ایجاد شود. بنابراین بهتر است گلدان را در زیر گلدانی قرار دهید و در زیرگلدانی همیشه مقداری آب موجود باشد.
همانطور که قبل تر گفتیم زادگاه گیاه نخل مرداب باتلاق بوده پس برای رشد به آب زیاد نیاز دارد و این مسأاله تفاوتی در فصل ها ندارد، بنابراین چه در فصل گرم و چه در فصل سرد نیاز به آب زیاد دارد
شما می توانید در تابستان و بهار گیاه را به صورت روزانه آبیاری کنید و در زمستان و پاییز مقدار آبیاری را کمی کم تر کنید.
توجه داشته باشید که در فصل گرم سال نیاز آبی نخل مرداب بسیار افزایش پیدا میکند بنابراین از گلدانی استفاده کنید که زهکشی خوبی نداشته باشه (برعکس بقیه گیاهان) و سعی کنید زیر گلدانی آن همیشه پر از آب باشد. تا محیط تقریباً باتلاقی برای گیاه ایجاد شود
رطوبت مناسب نخل مرداب
گیاه نخل مرداب به رطوبت زیادی برای شاداب ماندن، نیاز دارد پس در فصل های گرم سال هر روز و در زمستان هفته ای یکبار به شرط خزان نکردن عمل غبارپاشی را انجام دهید.
از تشت آب کنار گیاه هم در فصل های گرم سال میتونید استفاده کنید تا رطوبت مورد نیاز گیاه فراهم شود
تقویت نخل مرداب
در فصل رشد گیاه که بهار و تابستان است میتوانید از کودهای کامل که در آب حل میشوند برای تقویت گیاه نخل مرداب استفاده کنید به این شکل که مقداری کود را در یک لیترآب حل کرده و هر دو هفته یکبار به شکل آبیاری به گیاه بدهید.
پس به خاطر بسپارید که آبیاری با کود مایع کاملا منجر به را تقویت گیاه می شود. برای مبارزه با شپشک و حلزون نیز بایستی به وسیله سم ملانیون گیاه را مصون نمائید.
مراقبت ویژه
ساقه های قهوه ای را قطع کنید. در زمستان ها ریشه ها را در خاک نگهدارید یا گیاه را به درون ساختمان ببرید.
تغییر گلدان مناسب نخل مرداب
تراکم ریشه موجب شادابی گیاه می شود، پس از پر شدن سه چهارم حجم گلدان آن را با تقسیم ریشه ، تکثیر می نمایند. باید دقت نمود ریشه ها زخمی نشود.(خاک مناسب، خاک کمی سنگین است ) رس زیاد باشد تا حالت باتلاقی ایجاد شود.
تکثیر مناسب نخل مرداب
نخل مرداب را می توان به راحتی از اواسط بهار تا اوایل تابستان با روش تقسیم بوته، تکثیر کرد. البته راحتی این کار، بستگی به تجربه و توان شخص تکثیر کننده دارد.از آنجایی که این گیاه طبیعتاً به وسیله قرار گرفتن در آب رشد کرده و ریشه می دهد، خاک آن باید کاملاً مرطوب باشد، ولی اگر به اندازه کافی خیس نبود، ابتدا آن را کاملاً آبیاری کنید، سپس از گلدان بیرون آورید. با استفاده از یک چاقوی تیز، انبوه ریشه ها را به دسته هایی با حداقل ۴ یا ۵ ساقه تقسیم کنید، مراقب باشید به ریشه ها صدمه نزنید و سعی کنید با دست عمل تقسیم را انجام دهید. سپس هر قسمت را در گلدانی با قطر دهانه ۱۱ – ۹ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت قرار دهید و کاملاً و آبیاری کنید.