گریگوری پرلمن نابغه ریاضی جهان را بشناسید!
- انتشار: ۱۳ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 80085
گریگوری پرلمن درست برخلاف تصوری که ما از یک نخبه علمی داریم، عمری ست که به سبک درویشان زندگی می کند: لباس های مندرس و کهنه می پوشد و دنیای شیرین خود را با هیچ زرق و برقی عوض نمی کند. یک عکس از این نابغه ریاضی که در شبکه های اجتماعی دست به دست می چرخد گریگوری را در حالی که به یک فرد بی خانمان شبیه است و هیچ نشانی از یک دکترای ریاضی ندارد را نشان می دهد.
گریگوری پرلمن کیست؟
گریگوری پرلمن یک نابغه ریاضی اهل روسیه است که با سبک زندگی عجیب خود همگان را شگفت زده کرده است. وی که لقب بزرگترین ریاضی دان جهان را یدک می کشد در پیترزبورگ روسیه متولد شده و در همین شهر زندگی می کند. این نابغه ریاضی جهان، مدرک دکتری خود را در روسیه گرفته و برای تحصیل بیشتر دو سال در آمریکا درس خوانده است. وی سبک زندگی فقیرانه خود را دوست دارد و از همراه مادر خود زندگی می کند. گریگوری در یک مدرسه به عنوان معلم ریاضی مشغول به کار است اما هراز چند گاهی با انتشار یک مقاله علمی جهانیان را شگفت زده کرده , مرزهای تازه علمی را در می نوردد.
گریگوری و المپیاد
زندگی گریگوری پرلمن بیشتر به یک طنز موقعیت شبیه است تا زندگی یک نابغه علمی. وی از دوران نوجوانی در تمامی مسابقات المپیاد علمی شوروی که به داشتن سوالات سخت و پیچیده مشهور است شرکت کرده و در تمامی آنها مقام نخست را به دست آورده است. دانشگاه های روسی در حسرت داشتن وی مانده اند و دانشگاه های بزرگ دنیا خواهان جدی همکاری با وی می باشند اما گریگوری تمام این پیشنهادات فوق العاده داخلی و بین المللی را رد می کند، پیشنهاداتی که می تواند دنیایی از رفاه و تجمل را برای او به ارمغان بیاورد. این نابغه ریاضی روسی همچنین جایزه یک میلیون دلاری برای حل مسائل پیچیده ریاضی را نپذیرفت، این جایزه نقدی به خاطر تئوری او در مورد فضای چند بعدی به وی اعطا شده بود.
نمی خواهم مثل یک حیوان در قفس به نمایش گذاشته شوم
گریگوری پرلمن با جمله معروف «نمی خواهم مثل یک حیوان در قفس به نمایش گذاشته شوم» زمانی مطرح شد که وی بزرگترین افتخار دنیای ریاضی را کسب کرد اما آن را نپذیرفت. گریگوری می گوید پول و شهرت را دوست ندارد چون همه آنچه می خواهد را دارد. به اعتقاد او، قبول جوایز نقدی و عناوین دهن پرکن که از سوی نهادهای معتبر علم ریاضی به وی پیشنهاد می شود در حقیقت ذهن خلاق او را به بند می کشد و راحتی واقعی زندگی را از او می گیرد.
اثبات حدس پوانکاره
گریگوری پرلمن با اثبات مسأله «حدس پوانکاره» که بیش از یک قرن بود ریاضی دانان و دنیای علم ریاضی را به خود مشغول کرده بود کار بزرگی انجام داد. به پاس این اقدام بزرگ پرلمن، مدال فیلدز به عنوان عالی ترین و با ارزش ترین جایزه دنیای ریاضی در سال ۲۰۰۶ به پرلمن رسید اما وی باز هم آن را رد کرد. مجله علمی ساینس در سال ۲۰۰۶ اعلام کرد اثبات حدس پوانکاره توسط گریگوری پرلمن را تحول علمی سال خواند چون اولین باری بود که چنین تحول بزرگی در زمینه ریاضی رخ می داد. در سال ۲۰۱۰ میلادی، گریگوری پرلمن به دلیل اثبات حدس پوانکاره شایسته دریافت نخستین جایزه هزاره موسسه کلی شد اما این جایزه یک میلیون دلاری این موسسه را هم رد کرد و در توجیه کاری خود گفت تصمیم هیأت داوران غیرمنصفانه است و مشارکتش در حل فرضیه پوانکاره بیشتر از ریچارد همیلتن نبوده است. وی همین طور جایزه جامعه ریاضی اروپا که در نوع خود باارزش است را نیز رده کرده است.
دیگر دستاوردهای گریگوری پرلمن
یکی دیگر از دستاوردهای مهم گریگوری پرلمن فعالیت ها و موفقیت های بزرگ وی در هندسه ریمانی و توپولوژی هندسی است. این نخبه عرصه علم چون خود را جزء جامعه ریاضی دانان جهان نمی داند بیشتر جوایز و افتخارات مهمی که به او تعلق گرفته است را نمی پذیرد. اینکه نابغه ریاضی جهان خود را در گوشه ای از زندگی فقیرانه اش حبس کرده و با مادرش تک و تنها زندگی می کند سئوال بزرگی است که بسیاری پاسخ قانع کننده ای برای آن پیدا نمی کند. حل مسأله ریاضی «پوینتکر کونجکشن» که مغزهای بزرگ و کامپیوترهای پیشرفته دنیا صدها سال از حل آن عاجز بودند نیز از دیگر فعالیت های علمی این نابغه ریاضی است.
گریگوری پرلمن و اصرار بر زندگی ساده
گریگوری پرلمن و اصرار بر ساده زیستی که در عکس های منتشر شده اش به خوبی هویداست از سوی بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی مورد تحسین قرار گرفته است: کاربران شبکه های اجتماعی تواضع، افتادگی و سبک زندگی این دانشمند بزرگ را الگوی مناسبی برای زندگی دانسته می گویند انسان ها باید به گونه ای زندگی کنند که از آن راضی باشند و برای خود قید و بند درست نکنند. اینکه این نابغه ریاضی در این دنیا پر زرق و برق خود را گم نکرده و آسایش خویش را در این سبک زندگی می داند مورد تحسین بسیاری از کاربران اجتماعی قرار گرفته است. گریگوری حتی اصرارهای ده ساعته جان بال، رئیس انجمن ریاضی جهان، که شخصا برای دیدار وی به سنت پترزبورگ رفته بود و از گریگوری می خواست جوایز مهم جهانی را بپذیرد را نیز نادیده گرفت. این نابغه دنیای ریاضی حتی حاضر نیست دعوت هایی که از کاخ سفید و کاخ الیزه مبنی بر حضور در مجامع بین المللی دریافت کرده است را بپذیرد.
به هر صورت اینکه کاربران اجتماعی و هر کسی که سبک زندگی گریگوری پارلمن را می خواند دست به توصیف او می زند خود حاوی نکات جالبی است. فاصله گرفتن این نابغه روسی از زندگی پرتجمل آن هم به صورت ارادی کار ساده ای نیست. اعتقاد این نابغه ریاضی مبنی بر اینکه افتادن در دنیای تجمل او را ابزار دست مافیای عرصه علم و دانش می سازد در نوع خود قابل تحسین است.