آشنایی با آئین گاو پرستی در هند

  • انتشار: ۳۰ جدی ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 74885

گاو پرستی ، ممنوعیت خوردن گوشت گاو، عدم استفاده از پوست آن و حتی نوشیدن ادرار گاو به منظور تبرک، خود سوزی زن در مراسم تدفین شوهر و… از جمله رسومات خرافی هندوها است.

هندوستان یا هند، کشوری است در جنوب آسیا به پایتختی دهلی نو. این کشور از شمال باختری با کشور پاکستان، از شمال با چین، نپال، بوتان و از شمال خاوری با بنگلادش و برمه همسایگی دارد.

هند همچنین از باختر با در یای عرب، از جنوب با اقیانوس هند و از خاور با خلیج بنگال دارای مرز آبی می‌باشد. بیشتر کشور هند هموار و پست است.

رطوبت و ابرهای باران زا به دلیل وجود رشته کوه‌های هیمالیا که در شمال هند واقع است به شمال آسیا نفوذ نمی‌کنند و به همین دلیل هند یک کشور پر باران و مرطوب است که خاکی بسیار حاصل‌خیز دارد. به همین دلیل جمعیت این کشور بسیار زیاد است.

از نظر جمعیت بعد از چین لقب دومین کشور پر جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است. پر جمعیت ترین شهر هندوستان نیز بمبئی است با جمعیتی برابر با ۱۴ میلیون نفر.

گاو پرستی

آیین هندوئیسم

این آیین شکل تغییر یافته آیین برهمایی است که در قرن های هشتم و نهم به صورت تدریجی به این صورت در آمد. میلیون‌ها نفر از آیین هندوئیسم یا هندوگرایی پیروی می‌کنند.

هشتاد درصد از کل جمعیت هند پیرو آیین هندوگرایی هستند و در حدود سی میلیون نفر دیگر از پیروان این آیین در دیگر کشوهار زندگی می‌کنند.

کتاب‌های مقدس

آیین ها و ادعیه هندوها در یک مجموعه به نام وداها (دانش)، به زبان سانسکریت جمع شده است. تاریخ نویسان تصنیف این مجموعه را بین ۱۰۰۰ تاز ۱۴۰۰ ق.م می‌دانند و بر همین اساس سالهای ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ ق.م را دوره ودایی نام داده اند.

چهار ودا وجود دارد:

  • ریگ ودا یا ودای ستایش
  • یجور ودا یعنی ودای قربانی
  • سام ودا یا ودای سرودها
  • اّتهرودا یعنی ودای اتهروان که نام نویسنده این ودا است.

کتاب های دینی، عرفانی، فسلفی و ادبی زیادی در میراث فرهنگی هند می‌توان یافت که به زبان‌های مختلف ترجمه شده است و کتاب کلیله و دمنه نیز از آن جمله است.

خدایان ودایی

هندویان به تعداد زیادی خدای آسمانی و زمینی با اسامی و صفت‌های عجیب و غریب اعتقاد دارند و به آنها تعظیم کرده بت‌خانه های باشکوهی برای هر یک از آنها می‌سازند.

خدایان مورد پرستش هندوها با یکدیگر خویشاوندی سببی و نسبی دارند و در کتاب‌های مقدس و فرهنگ دینی آنان ویژگی‌های این خدایان به تفصیل و با جزئیات آمده است.

معتقد بودن به خدایانی به شکل انسان و حیوان در دوره های مختلف بسیار جالب توجه است. آنها علاوه بر گاو پرستی به پرستش خدایان دیگری نیز می‌پردازند. بعضی از مشهورترین خدایان هندویان عبارتند از:

  • اگنی به معنای آتش
  • وارونا به معنای آسمان
  • ایشوار به معنای قادر و فرمانروای متعال
  • رودرا به معنای وحشتناک
  • راما به معنای دلپذیر
  • کریشنا یعنی آبی پررنگ
  • یاما یعنی ارابه ران
  • اشوین یعنی اسب سوار

تبعیض طبقاتی عجیب در بین هندوان

تقریبا در قرن شش در اوج قدرت برهمنان یا همان روحانیان هندو نظام طبقاتی سنگینی پذیرفته شد که در حدود ۲۵۰۰ سال بر سر این کشور سایه افکنده بود و هم اکنون نیز بقایای آن قابل مشاهده است.

محققان طبقات اجتماعی را کاست که در زبان پرتغالی به معنای نژاد است می‌خوانند. در نظام این کشور به طور کلی چهار کاست اصلی وجود داشت:

  • برهمان یا طبقه روحانیون
  • کشاتریاها یا طبقه شاهزادگان و جنگاوران
  • ویشیاها که همان طبقه بازرگانان و دهاقین هستند
  • شودراها یا همان طبقه کارگران

ارتباط و معاشرت هر کدام از افراد یک طبقه با دیگر طبقات از لحاظ شرعی و عرفی ممنوع بود. علی الخصوص طبقه اخیر که هر گونه ارتباط، تماس و یا حتی نگاه کردن افراد طبقات بالا به آنها جزء گناهان کبیره محسوب می‌شد.

تقدس رود گنگ

گنگ به معنای تندرو، این رود خروشان در بخش عظیمی از کشور هند جریان دارد و دارای تقدس بالایی است. غسل کردن در گنگ مخصوصا در شهر بنارس یک عبادت مهم تلقی می‌شود.

پرهیز از آزار جانداران

آزار دادن هر جانداری ممنوع است و پرهیز از آن، امری مهم تلقی شده و باید رعایت شود. خوردن گوشت حیوانات کاری غیر اخلاقی است.

مردگان خود را می‌سوزانند و یک زن وفادار به شوهر، در هنگام مرگ او سوزانده می‌شد. خاکستر جسد مردگان خود را در گنگ به باد می‌دهند.

اصول دین هندو

از اصول این دین می‌توان اعتقاد و احترام به سنت های دینی برهمنان، کتاب های سنتی و پرستش خدایانی که در دوره های قدیمی تاریخ ظهور کرده اند اشاره کرد.

رعایت طبقات اجتماعی برای ازدواج و حتی ارتباطات، اعتقاد به تناسخ و همچنین گاو پرستی از دیگر اصول مذهبی این دین به شمار می‌رود.

گاو پرستی

هندوان گاو را حیوانی مقدس و حتی مقدس ترین حیوان می‌دانند و در منازل و معابد خود و همچنین میادین شهرها مجسمه آن را نصب می‌کنند.

گاو پرستی

از زمانی که هندوهای ملی گرا در سال ۲۰۱۴ به قدرت رسیدند، قتل‌های مذهبی که با گاو پرستی ارتباط دارند در حدود ۹۷ در صد افزایش پیدا کرده است.

این موجوادات مقدس ترین مخلوقات برای هندوها محسوب می‌شوند و بی‌احترامی به آن در این دین ممنوع است. گاوها در خیابان به طور آزادانه راه می‌روند، سبزی‌ها و میوه های مغازه ها را می‌خورند و ترافیک و راه‌بندان شدیدی ایجاد می‌کنند بدون اینکه کسی به مزاحمتی برای آنها ایجاد کند.

از آنجا که گاو پرستی در میان عده ای از هندوها رواج دارد، خوردن گوشت گاو، همچنین استفاده از پوست آن ممنوع است. زمانی که یک گاو می‌میرد با مراسم مذهبی به خاک سپرده می‌شود.

نوشیدن ادار گاو وسرگین آن برای تبرک و تطهیر درونی امری معمول است. هندوها گاها برای اینکه ادرار تازه و گرم گاو را به دست بیاورند ساعت ها، ظرف به دست در مراتع به دنبال گاوها راه می‌افتند و منتظر می مانند.

در هندوستان تقدس گاو به حدی است که اگر گاوی در وسط خیابان بخوابد و صف های طولانی از اتومبیل‌ها به وجود بیاید، کسی حق ندارد گاو را از سر راه مردم به حرکت در آورد.

حتی پلیس نیز قادر به انجام چنین کاری نیست. تا زمانی که خود گاو با خیال راحت بلند شود و راه را برای اتومبیل‌ها باز کند. در هند حدود صدو پنجاه میلیون گاو وجود دارد و یکی از علت‌های نزاع بین مسلمانان و هندوها بر سر کشتن گاو است.