مازو چیست؟ کاربرد ها، خواص و عوارض مازو
- انتشار: ۱۸ حمل ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 82588
احتمالا تا به حال نام مازو را شنیده اید ولی اطلاعات اولیه و کافی در مورد آن ندارید. اولین سوال پس از شنیدن نام آن برای هر شخصی این است که مازو چیست و کاربرد آن در چه مواردی است. برای آشنایی بیشتر با مازو در این مطلب به معرفی آن می پردازیم پس با ما همراه باشید.
مازو چیست؟
مازو یک نوع بلوط است که شکلی کروی و تیله ای دارد و دارای برجستگی هایی در پوست خود می باشد. روی سطح پوست آن حشرات برای تخم گذاری سوراخ هایی را ایجاد کرده اند تا نوازان آن ها بتوانند از شیره گیاه مازو تغذیه کند. با تغذیه و رشد کامل تغییر شکل می دهند و درماه دوم از تابستان (مرداد ماه ) به حشره ای کامل تبدیل می شوند. اندازه هر مازو به بزرگی دانه های فندق است. در ایران محل رویش آن استان های کردستان، لرستان و کرمانشاه است که در این مناطق به صورت محافظت شده و خالص یافت می شود.
دانه های مازو دو نوع دارند: نوع اول آن را مازوی سبز می نامند که دانه های آن سبز، کوچک، تازه، دندانه دار و بدون سوراخ است. نوع دوم، دانه های آن سوراخ دار، صاف و سبک می باشد. بهترین مازو، مازویی است که سنگین، کال و سخت باشد در حالی که مازوی زرد نرم و سبک، قوت و تاثیرش بسیار اندک است.
برجستگی های موجود در سطح مازو قبل از پرواز حشره به رنگ سبز و خود دانه ها سنگین می باشد اما هنگامی که حشره از آن بیرون می آید و پرواز می کند، وزن آن سبک و رنگش سفید می شود از این رو جمع آوری دانه های مازو حتما باید قبل از پرواز حشره ها انجام شود. نیمه تیرماه تا نیمه مرداد ماه بهترین موقع برداشت مازوی سبز است.
مازو جزء آن دسته از گیاهان با مزاج سرد و خشک می باشد که هم خواص درمانی بسیار وهم کاربردهایی در صنعت نیز دارد. همانطور که گفته شد مازو در انواع و رنگ های مختلفی یافت می شود که از بهترین مازوها می توان به گونه هایی از بلوط به نام Pedunculate Oak اشاره کرد.
کاربرد ها و خواص مازو چیست
همانطور که قبلا گفته شد مازو به علت داشتن تانن زیاد در صنعت نیز کاربردهایی از جمله چرم سازی، رنگرزی پارچه ها و مرکب سازی دارد. همچنین به دلیل دارا بودن خواص درمانی بسیاری برای انواع بیماری ها در طب سنتی از آن استفاده می شود که در ادامه مطلب بیان می کنیم.
- برای جلوگیری از خون ریزی به صورت موضعی کاربر دارد.
- این گیاه قابض بسیار خوبی است و از بین برنده رطوبت ها می باشد.
- با مزه مزه کردن آن همراه با سرکه موجب تقویت لثه، دندان می شود و به ازبین بردن بوی بد دهان نیز کمک فراوانی می کند.
- از ترکیب آن با نمک و سرکه برای بهبود زخم ها استفاده می شود.
- از پودر شده آن برای ازبین بردن زوائد گوشتی پاشنه پا استفاده می شود.
- استفاده از آن به عنوان یکی از مواد آرایشی، رنگ طبیعی مشکی برا موها با ترکیبی از آب و مازو تهیه می شود.
- یکی از داروهای بسیار مفید برای زخم دهان مازو است بدین صورت که با ترکیب آن با سرکه به بهبودی کامل زخم دهان در کودکان کمک بسیار زیادی می کند.
- برای درمان اسهال همیشگی و زخم روده باید پودر شده مازو در آب حل شود و سپس خورده شود. برای درمان اسهال مزمن مخلوط پودر شده آن با غذا بسیار سودمند است.
- برای سیلان رحم بسیار مفید است.
- برای درمان بیماری های پروستات از مازو استفاده می شود.
- در درمان سرماخوردگی نوزادان بسیار مفید است.
- از گیاه مازو به عنوان یک گیاه زنانه یاد می شود که برای تنگ شدن واژن به صورت استعمال موضعی از آن استفاده می کنند.
- برای از بین بردن عفونت پا با تهیه ضماد که ترکیبی از پودر شده مازو با حنا می باشد وگذاشتن آن به کف پا که بسیار سودمند است.
- برای درمان سوختگی ها از گیاه مازو استفاده می شود.
- روغن مازو خواص ضد التهاب و خارش دارد که مناسب پوست های بسیار حساس می باشد.
- گیاه مازو به دلیل داشتن خواص آنتی باکتریال برای بهبود یافتن زخم ها به صورت موضعی نیز استفاده می شود.
عوارض مازو
باید بدانیم که استفاده بیش از اندازه و زیاد ازهر گیاهی با خواص دارویی نیز مضر می باشد. استفاده از مازو هم مانند دیگر گیاهان دارویی باید به اندازه باشد و اعتدال مصرف آن حفظ شود.