قانون در تصادف جرحی و خسارتی چه می گوید؟
- انتشار: ۲۴ جدی ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 98851
آمار تصادفات و خسارات مالی و جانی ناشی از آنها در برخی کشورها به حدی بالاست که بسیاری از شهروندان به دلیل عدم آشنایی با قوانین حین تصادفات مات و مبهوت می شوند و دست و پای خود را گم می کنند.
عدم توجه رانندگان به قوانین راهنمایی و رانندگی و در برخی موارد خرابی خیابان ها و جاده ها سبب می شود تصادفات زیادی صورت گیرد.
برای آشنایی بیشتر با انواع تصادفات به ویژه تصادفات جرحی و خسارتی با ما در خواندن این مطلب همراه باشید:
تصادف جرحی چیست؟
یکی از انواع تصادفات، تصادف جرحی می باشد. این نوع تصادف همان طور که نامش نشان می دهد علاوه بر خودرو سرنشینان خودرو نیز آسیب می بینند.
تصادف خسارتی
در این نوع تصادف باز هم همان طور که نامش نشان می دهد خودرو در جریان تصادف به یک خودرو دیگر یا به یک جسم ثابت مثل درخت یا جدول برخورد می کند. وسیله نقلیه آسیب می بیند اما به سرنشینان آن آسیبی وارد نمی شود.
تصادف فوتی
یکی دیگر از انواع تصادفات، تصادف فوتی ست. در این نوع تصادف همان طور که از نامش پیداست یک یا چند تن از سرنشینان خودرو فوت می شوند.
قوانین در تصادف خسارتی
به هر صورت با توجه به برخی دلایل بروز تصادف یک امر اجتناب ناپذیر است. محاسبه خسارات در تصادف خسارتی اما به یک مرجع صالح نیاز دارد.
در این انوع تصادف در صورتیکه میزان خسارت کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد فرد زیان دیده باید به شورای حل اختلاف مراجعه و شکایت کند.
در صورتیکه میزان خسارت بیشتر از ۲۰ میلیون باشد باید به دادگاه حقوقی شکایت نماید. دادگاه کیفری دو وظیفه رسیدگی به تصادفات جرحی و فوتی را دارد.
شکایت از راننده مقصر در تصادفات خسارتی
پلیس راهور مسئولیت رسیدگی به تصادفات خسارتی درون شهری و پلیس راه وظیفه رسیدگی به تصادفات خسارتی در بیرون از شهرها را برعهده دارند.
با حضور پلیس در هر تصادف خسارتی مشخص می شود که راننده مقصر کیست. در صورتیکه در معابر شلوع و پرترافیک تصادف خسارتی صورت گیرد قبل از رسیدن پلیس خوردو ها باید به کنار مسیر منتقل شوند.
التبه قبل از انتقال خودرو به کنار مسیر باید عکس و فیلم گرفته شود. در صورتیکه دو طرف در مورد پرداخت خسارت به توافق برسند تنها مراجعه به شرکت بیمه کفایت می کند، در این حالت راننده مقصر خسارت را پرداخت می کند.
اگر میزان خسارت بالاتر از سقف تهد بیمه گذار باشد، راننده مقصر باید الباقی خسارت را پرداخت کند.
اگر راننده مقصر از پرداخت این مبلغ خودداری کند راننده زیان دیده می تواند علیه وی شکایت کند.
مراجع قضایی بعد از بررسی دادخواست راننده مقصر را مجبور به پرداخت خسارت می کند.
اگر راننده فرار کرد چه کنیم؟
در تصادفات خسارتی در صورتیکه راننده از صحنه گریخت باید به پلیس ۱۱۰ زنگ بزنید. پلیس راهور کورکی را ترسیم می کند.
به کلانتری محل رفته و جلسه حادثه را تنظیم کنید. شکایت شما علیه راننده مقصر باید ثبت گردد.
اصل کورکی به اضافه صورت جلسه کلانتی رو مدارک بیمه بدنه و شخص ثالث را به شرکت بیمه ارائه کنید. شرکت بیمه خسارت را به زیان دیده پرداخت می کند.
شکایت از راننده مقصر در تصادفات جرحی
تغییر خودروها در این نوع تصادف نباید صورت گیرد یا به اصطلاح عامه نباید کورکی را به هم بزنید.
در اسرع وقت وقوع تصادف را به پلیس ۱۱۰ و اروژانس اطلاع دهید. افسر نیروی انتظامی و مامور راهنمایی رانندگی باید در صحه تصادف حاضر باشند.
بعد از تنظیم کورکی و تنظیم گزارش تصادف مجروحین به بیمارستان و خودروها به پارکینگ منتقل می گردد.
مجروح برای دریافت نظر کارشناسی به پزشکی قانونی مراجعه می کند و پرونده مراحل قانونی خود را طی می کند.
برای طرح شکایت علیه راننده مقصر کروکی را به دادسرا ببرید و تشکیل پرونده بدهید. در مراحل بعدی نامه پزشکی قانونی و برگ بیمه مقصر را به پرونده اضافه کنید.
مراجع قضایی اصالت بیمه نامه مقصر را بررسی می کند و پرونده به کارشناسی مربوطه ارجاع داده می شود.
مراجع قضایی در صورت نیاز تحقیقات لازم را در محل حادثه انجام می دهند. بعد از صدور قرار جلب به دادرسی پرونده تصادف جرحی به دادگاه کیفی دو ارجاع می شود و دادگاه حکم را به طرفین ابلاغ می کند.
وقتی دادنامه قطعی شد پرونده برای اجرای حکم به اجرای احکام مربوطه ارسال می گردد.
ابلاغ حکم به مقصر و ارسال نامه به بیمه برای پرداخت دیه و وصول دیه از مقصر توسط واحد اجرای احکام انجام می گیرد.
در تصادف جرحی راننده مقصر نه تنها باید خسارت وارد شده به خودرو را بدهد که دیه نیز باید به فرد مجروح پرداخت کند.
دادگاه همچنین علاوه بر جزای نقدی به حبس راننده مقصر نیز حکم می کند.
اگر راننده از صحنه فرار کرد چه کار کنیم؟
در این نوع تصادف نیز ممکن است راننده مقصر بدون اینکه کمکی به فرد مجروح کند از صحنه فرار کند. فرار راننده مقصر جرم است و مجازات او را شدید تر می کند.
در این نوع تصادف قاضی براساس قانون نمی تواند در ارتباط با مجازات حبس راننده مقصر تخفیفی بدهد.
قاضی باید راننده مقصر را به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مندرج در قانون محکوم کند.
قانون ده بیمه می گوید در تصادف جرحی اگر راننده مقصر فرار کرد خسارات وارد شده از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می گردد.
در این تصادف قبل از هر چیز باید با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید. راننده یا سرنشین مجروح با یکی از بستگان آنها با مراجعه به کلانتری محل علیه راننده مقصر فراری شکایت می کند.
کلانتری با صدور معرفی نامه فرد مجروح را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد. پرونده با مدارک و شواهد لازم به دادسرای منطقه ارسال می گردد.
حداقل پنجاه درصد دیه از طریق صندوق خسارت های بدنی به فرد مجروح پرداخت می گردد. مابقی دیه نیز پس از صدور حکم نهایی دادگاه قابل پرداخت است.
به هر صورت اینک که با انوع تصادفات آشنا شدید در صورت بروز هر یک از آنها بدون شک اقدام بهتری می توانید داشته باشید.