خوردن همزمان غذای سرد و گرم با شما چه می کند؟
- انتشار: ۲۳ دلو ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 77637
شاید شما هم مانند بسیاری از افراد عادت به نوشیدن آب سرد در میان و یا بعد از یک غذای گرم دارید. متخصصین تغذیه ما را به نوشیدن آب بعد از غذا البته با فاصله زمانی توصیه می کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا این مورد را بررسی کنیم.
اسید معده ای که بدن افراد برای هضم غذای مصرف شده تولید میکند به اندازه و متعادل است. با خوردن آب سرد بلافاصله بعدا ز غذا، اسید معده رقیق شده و تاثیر انزیم های هضم کننده را کاهش می دهد در نتیجه این عمل مواد غذایی هضم نشده در معده باقی می ماند تا اسیدی که به وسیله آب رقیق شده به حالت اولیه برگردد. در این مدت زمان، باکتری هایی در معده تولید که باعث بروز درد معده می شود.
از همین رو بیماری های چون ناراحتی های گوارشی و چاقی ناشی از بلغم و در برخی از افراد که مبتلا به ناراحتی های کبدی هستند سبب هر چه بیشتر لاغر شدنشان می شود.
یکی دیگر از مضراتی که علم امروزی برای مصرف آب سرد همراه و یا بعد از غذای گرم به آن اشاره می کند، داشتن مداوم یبوست مزاج این افرادی است که این عمل را مداوم انجام میدهند. به این صورت که این آبی که با غذا که وارد معده شده مخلوط میشود موجب رقیق شدن شیرههای گوارشی و سرد شدن معده میشود و چون عمل هضم نیاز به حرارت دارد، عمل هضم را دچار اختلال میکند در نتیجه شخص دچار سوءهاضمه میشود وچون در این افراد غذا بخوبی جویده نمی شود، آنزیم مربوطه بنام پتیالین و ماده دیگری که موسین نامیده می شود در بدن تولید نمی شود.
ما با خوردن آب در میان و بلافاصله بعد از غذا،باعث می شویم بدن انرژی که توسط غذا دریافت کرده، بیهوده صرف هضم وهمچنین برگرداندن دمای بدن به دمای معمولی کند. در این صورت است که احساس خستگی میکنیم و تمایل زیادی به خوابیدن داریم.
باید به این نکته هم توجه کرد که نوشیدن آب سرد بعد از یک غذای گرم موجب می شود تا چربی موجود در غذا به توده ای سفتی تبدیل شود. در نتیجه این عمل فرآیند هضم را کاهش می دهد و این توده ها ی چربی سطح روده را می پوشانند و از تماس پرزهای روده با غذا ممانعت می کند. به مرور زمان بخش هایی از غذا در روده باقی می ماند که باعث بروز توده های انسدادی و حتی سرطان نیز در افراد می شود.
و همچنین ممکن است فرد با این عمل دچار نفخ،ریفلاکس،دل پیچه،اسهال و تهوع نیز شود.
که در این باره حدیثی از امام رضا(ع) آمده که می فرمایند: هر کس می خواهد معده اش اور را آزار ندهد، میان غذا خوردن آب ننوشد. هر کس چنین کند، رطوبت در بدن می نشیند و معده اش ضعیف می شود و رگ ها نمی توانند نیروی موجود در غذا را بگیرند، چه، اگر پی در پی آب به معده ریخته شود، معده فراخ می گردد.
هرچه قدرمقدار و حجم آب خورده شده با غذا بیشتر باشد به تبع آن ضرر آن هم بیشتراست. بهترین زمان برای نوشیدن آب ۲ ساعت بعد از غذا می باشد.
خب! تا اینجای مطلب فقط ازنظرات متخصصین پزشکی مدرن استفاده کردیم و طبق گفته آنها، نوشیدن آب همراه غذا و بلافاصله بعد از آن باعث بروز مشکلاتی می شود که به آنها پرداختیم.
در ادامه مطب قصد داریم از دیدگاه طب اسلامی و حول روایات پیامبر بزرگ اسلام(ص) و ائمه معصومین(ع) به این موضوع بپردازیم.جالب است که طبق روایات موجود خوردن آب بلافاصله بعداز غذا نهی نشده و بلکه توصیه نیز شده است.
خوردن آب سرد بعد از غذای گرم و روایات موجود
در روایت آمده: «کانَ رَسولُ اللّه ِ صلى الله علیه و آله إذا أکَلَ اللَّحمَ لا یَعجَلُ بِشُربِ الماءِ»: «وقتی پیامبر (ص) گوشت میخوردند بعدازآن در نوشیدن آب شتاب نمیکردند. »
همچنین آمده: «کان النبی صلى الله علیه وآله إذا أکل الدسم أقل شرب الماء» :«وقتی پیامبر (ص) غذای چرب میخوردند بعدازآن آب کمتر مینوشیدند.»
از امام رضا (ع) روایت شده: «لا بأس بکثره شرب الماء على الطعام ولا تکثر منه على غیره، وقال: أرأیت أن رجلا أکل مثل ذا وجمع یدیه کلتیهما لم یضمهما ولم یفرقهما ثم لم یشرب علیه الماء کان ینشق معدته.» : «اشکال ندارد که انسان بعد از غذا زیاد آب بنوشد ولی در موارد دیگر آب زیاد ننوشید، امام فرمودند اگر میبینی مردی اینقدر غذا بخورد، امام دستشان را جمع کردند، نه دستها را به هم چسباندند و نه جدا کردند، و بعدازآن آب ننوشد معدهاش پاره میشود.»
طعام در اینجا میتواند به معنی نان باشد همچنین میتواند به معنی کل غذاها باشد، اگر منظور نان باشد یعنی بعد از نان میتوان زیاد آب نوشید ولی بعد از خوردنیهای دیگر نباید زیاد آب نوشید، اما اگر منظور از طعام کل خوردنیها باشد پس بعد از هر غذا میتوان آب زیاد نوشید و در موارد دیگر که بعد از غذا نباشد، نباید آب زیاد نوشید. ممکن است منظور از پاره شدن معده، زخم معده باشد.
در دیگر روایت نیز آمده: «عجبا لمن أکل مثل ذا وأشار بیده ولم یشرب علیه الماء کیف لا تنشق معدته.» «تعجب میکنم از کسی که اینقدر غذا بخورد، امام با دو دست اشاره نمودند، و بعد از آن آب ننوشد، چگونه معدهاش پاره نمیشود.» در این روایت کلمه طعام نیامده پس منظور آب خوردن بعد از کل غذاها است.
در روایتی آمده: «دخلت على أبی الحسن الماضی علیه السلام فنهیته عن شرب الماء فقال علیه السلام: وما بأس بالماء وهو یدیر الطعام فی المعده ویسکن الغضب ویزید فی اللب ویطفی المرار.» یعنی «وارد بر امام کاظم (ع) شدم و ایشان را نهی کردم از خوردن آب و امام فرمودند آب چه مشکلی دارد؟ آب غذا را در معده میگرداند و عصبانیت را فرومینشاند و عقل و درک را زیاد میکند و مرهها را خاموش میکند.» راوی این روایت خود طبیب بوده و همانطور که میدانید ازنظر اطبا قدیم و جدید نوشیدن آب بعد از غذا خوب نیست ولی امام با این عقیده مخالف هستند.
در رساله ذهبیه آمده است: «ومن أراد ان لا تؤذیه معدته فلا یشرب على طعامه ماء حتى یفرغ منه ، ومن فعل ذلک رطب بدنه ، وضعف معدته ، ولم تأخذ العروق قوه الطعام ، لانه یصیر فی المعده فجأ اذا صب الماء على الطعام اولا فأولا.» «کسی که میخواهد معدهاش او را اذیت نکند هنگام غذا خوردن آب نخورد تا غذا خوردن تمام شود و کسی که این کار را بکند (وسط غذا آب بخورد) بدنش دچار رطوبت میشود و معدهاش ضعیف میشود و رگها نیروی غذا را جذب نمیکند زیرا غذا خام میشود (آب، اسید معده را با خود میبرد و غذا هضم نمیشود) اگر همان اول آب بنوشی و غذا بخوری (با هر لقمه آب بنوشی).»
در تاریخ زندگی پیامبر اکرم (ص) بیان میکنند که ایشان وقتی غذای چرب میخوردند آب کمتری مینوشیدند. امام صادق (ع) نیز فرمودند: «آب خوردن روی غذای چرب، درد را به هیجان میآورد»
و همچنین پیامبر اسلام(ص) می فرمایند: «آشامیدن در پی چربی ، بیماری ای در شکم است.»
امام علی (ع)می فرمایند : «پیامبر خدا چون گوشت می خورد ، در آشامیدن آب ،شتاب نمی ورزید . یکی از یاران که از اهل بیت پیامبر بود ، ازایشان پرسید : ای پیامبر خدا ! چه قدر کم بر روی گوشت ، آب می آشامی! فرمودند: هیچ کس نیست که این گوشت چرب را بخورد و تا پایان غذا از آشامیدن آب خودداری ورزد ، مگر اینکه غذا را گوارا می یابد .»
با توجه به روایات آب نخوردن بعد از آب بهطور مطلق صحیح نیست بلکه نوشیدن آب بعد از غذا لازم هم هست ولی اگر غذا گوشت یا چربی باشد آنگاه نباید بعد از غذا آب نوشید. بهطورکلی نباید در خوردن آب زیاده روی کرد ولی زیاد آب خوردن بعد از خوردن غذا (بهغیراز گوشت و چربی) اشکال ندارد.