رجعت چیست؟
- انتشار: ۲۰ دلو ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 77117
شاید برای شما هم تا کنون این سوالات پیش آمده باشد و از خود پرسیده باشید رجعت چیست ؟چه زمانی رخ میدهد؟ و هدف از رجعت چیست؟ قصد داریم در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم.
معنای رجعت چیست ؟
از جمله باورهای مهم اعتقادی شیعیان «رجعت » است. رجعت در لغت به معنای بازگشتن و برگشتن است. در اصطلاح شیعیان، بازگشت برخی ازمردگان به سوی دنیا، اندکی بعد از ظهور حضرت مهدی(عج)، و قبل ازبرپایی قیامت به همان صورتی که در دنیا بودهاند. این بازگشت فقط مختص مومنان خالص که با رجعت مدارجی از کمال را طی میکنند و مشرکان محض کیفرهای شدیدی را می بینند.
چه کسانی رجعت می کنند
ازروایات موجود بسیار به دست می آید که مؤمنین محض و کافرین محض رجعت می کنند والبته روایات فراوانی به صورت ویژه، خبر از رجعت افراد خاصی داده است که به صورت اختصار می توان به برخی اشاره کرد.
طبق روایات موجود امام حسین عیله السلام نخستین کسی است که رجعت میکنند برای ایشان دو رجعت ذکر شده است . که اولین رجعت ایشان در هنگام ظهور و قیام امام زمان(عج) است سپس از دنیا رفته و دومین رجعت ایشان در اواخر حکومت امام زمان است که بعد از ایشان حکومت جامعه اسلامی به دست امام حسین سپرده میشود.
برای حضرت علی علیه السلام نیز رجعت های متعددی یاد شده است.
پیامبر صلی الله علیه و اله به همراه ائمه معصوم علیهم السلام و برخی از یارانشان و نیز همراه انبیاء گذشته رجعت می کنند.
در روایاتی رجعت برخی از منافقان و کفار نیز ذکر شده است.
آیات دال بر رجعت چیست ؟
اگر بخواهیم بدانیم رجعت چیست و چگونه رخ میدهد، بهترین راهنمایی که میتوانیم سراغش برویم و این مسئله را برای ما روشن کند، آیاتی هست که خداوند بر پیامبرش نازل کرده است.
وَیَوْمَ نَحْشُرُ مِنْ کُلِّ أُمَّهٍ فَوْجًا مِمَّنْ یُکَذِّبُ بِآیَاتِنَا فَهُمْ یُوزَعُونَ .(نمل۸۳)
و آن روز که از هر امتی، گروهی از کسانی را که آیات ما را تکذیب کرده اند، محشور می گردانیم، پس آنان نگاه داشته می شوند تا همه به هم بپیوندند.
قَالُوا رَبَّنَا أَمَتَّنَا اثْنَتَیْنِ وَأَحْیَیْتَنَا اثْنَتَیْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ إِلَىٰ خُرُوجٍ مِنْ سَبِیلٍ .(غافر۱۱)
می گویند: پروردگارا، دو بار ما را به مرگ رسانیدی و دو بار ما را زنده گردانیدی به گناهانمان اعتراف کردیم، پس آیا راه بیرون شدنی [از آتش] هست؟
أَلَمْ تَرَ إِلَی الَّذِینَ خَرَجُواْ مِن دِیَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحْیَاهُمْ.(بقره۲۴۳)
آیا از (حال) کسانی که از ترس مرگ از دیار خود بیرون رفتند و هزاران تن بودند، خبر نیافتی؟ خدا به آنان گفت: بمیرید(همه مردند) آنگاه آنان را زنده کرد.
وَ إِذْ قُلْتُمْ یا مُوسى لَنْ نُؤْمِنَ لَکَ حَتَّى نَرَى اللَّهَ جَهْرَهً فَأَخَذَتْکُمُ الصَّاعِقَهُ وَ أَنْتُمْ تَنْظُرُونَ، ثُمَّ بَعَثْناکُمْ مِنْ بَعْدِ مَوْتِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ(بقره۵۵)
و چون گفتید: «ای موسی، تا خدا را آشکارا نبینیم، هرگز به تو ایمان نخواهیم آورد»، پس در حالی که مینگریستند، صاعقه شما را فرا گرفت، سپس شما را پس از مرگتان برانگیختیم؛ باشد که شکرگزاری کنید.
أَوْ کَالَّذِی مَرَّ عَلَی قَرْیَهٍ وَهِیَ خَاوِیَهٌ عَلَی عُرُوشِهَا قَالَ أَنَّیَ یُحْیِـی هَـَذِهِ اللّهُ بَعْدَ مَوْتِهَا فَأَمَاتَهُ اللّهُ مِئَهَ عَامٍ ثُمَّ بَعَثَهُ قَالَ کَمْ لَبِثْتَ قَالَ لَبِثْتُ یَوْمًا أَوْ بَعْضَ یَوْمٍ قَالَ بَل لَّبِثْتَ مِئَهَ عَام فَانظُرْ إِلَی طَعَامِکَ وَشَرَابِکَ لَمْ یَتَسَنَّهْ وَانظُرْ إِلَی حِمَارِکَ وَلِنَجْعَلَکَ آیَهً لِّلنَّاسِ وَانظُرْ إِلَی العِظَامِ کَیْفَ نُنشِزُهَا ثُمَّ نَکْسُوهَا لَحْمًا فَلَمَّا تَبَیَّنَ لَهُ قَالَ أَعْلَمُ أَنَّ اللّهَ عَلَی کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ(بقره۲۵۹)
یا چون آن کسی که به شهری که بامهایش فرو ریخته بود عبور کرد (و با خود) گفت: چگونه خدا این مردگان را زنده میکند؟ پس خدا او را صد سال میراند، آنگاه، او را برانگیخت و گفت: چقدر درنگ کردی؟ گفت: یک روز یا پارهای از روز، گفت: بلکه صد سال درنگ کردی، به خوراک و نوشیدنی خود بنگر تغییری نکرده است و به چارپای خود نگاه کن (که چگونه متلاشی شده است، این ماجرا) نشانهای (از قدرت خدا) برای مردم است، به استخوانها بنگر چگونه آنها را به هم پیوند میدهیم و گوشت بر آن میپوشانیم، پس هنگامی که (چگونگی زنده شدن مردگان) برای او آشکار شد، گفت: (اکنون) میدانم خدا بر هر چیزی تواناست.
وَ یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ فَفَزِعَ مَنْ فِی السَّمَاوَاتِ وَ مَنْ فِی الْأَرْضِ إِلاَّ مَنْ شَاءَ اللَّهُ وَ کُلٌّ أَتَوْهُ دَاخِرِینَ.(نمل۸۷)
روزی که در صور دمیده شود، همه کسانی که در آسمان ها و زمین هستند، مگر آن کسی را که خدا بخواهد، به شدت می ترسند [ از شدت ترس جان دهند، آن گاه زنده شده ] و همگان با ذلّت نزد او حاضر می شوند.
حَرَامٌ عَلیَ قَریَه أهلَکنَاهَا أنَّهُم لَا یَرجِعُونَ.(انبیاء۹۵)
و اهل دیاری را که هلاک گردانیم، دیگر زندگانی بر آن ها حرام است و هرگز باز نخواهند گشت.
یا أیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا استَجیبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذا دَعاکُم لِما یُحییکُم.(انفال۲۴)
ای کسانی که ایمان آورده اید! دعوت خدا و پیامبر را اجابت کنید، هنگامی که شما را به سوی چیزی می خواند که شما را حیات بخشد.
هدف از رجعت چیست؟
می توان در پاسخ به سوال هدف از رجعت چیست ؟ گفت هدف از رجعت رسیدن به تکامل و درجات بالاترمعنوی برای صالحان که در این دنیا از رسیدن به این مرحله توسط مخالفان دین ویا مرگ، بازمانده بودند و یاری رساندن امام زمان(عج) وشرکت درتشکیل حکومت عدل جهانی وکیفر وعذاب دنیوی برای مشرکان و ستمکاران است.
روایات دال بر رجعت چیست؟
روایات مختلفی که دلالت بر رجعت چیست و چه زمانی رخ میدهد نیز وجود دارد از جمله:
محمد بن مسلم از امام صادق و امام باقر (ع) نقل می کند که آن دو بزرگوار فرمودند: هر شهر و آبادانی را که خداوند به وسیله عذاب هلاک کرد، هنگام رجعت برنخواهد گشت.
امام صادق(ع)فرمودند: نیست فرزندی از فرزندان حضرت آدم که پیامبر بوده باشد؛ مگر اینکه به دنیا برمیگردد و امیرالمؤمنین (ع) را یاری میکند.
امام صادق (ع) درباره آیه «ویوم نحشر من کل امه فوجا» فرمودند: مؤمنی کشته نمیشود؛ مگر اینکه به دنیا برمیگردد تا بمیرد و مؤمنین نمیمیرد؛ مگر اینکه به دنیا برمیگردد تا کشته شود.
ابی بصیر نقل میکند که امام باقر (ع) از من سؤال کرد: آیا اهل عراق رجعت را انکار میکنند؟ عرض کردم: بلی. امام فرمود: آیا در قرآن نخواندهاند: ما از هر امتی، گروهی را بر میانگیزیم؟
از امـام صادق (ع)، درباره آیه «ویوم نحشر من کل امه فوجا» سوال شد، فرمود: مردم درباره آن چـه مـیگـویند؟ گفتند: میگویند درباره قیامت است. فرمود: آیا در روز قیامت از هر گروهی دسـتـهای برانگیخته میشوند، و بقیه وانهاده میشوند؟ نه، چنین نیست، این آیه مربوط به رجعت است، اما آیه قیامت آیه «وحشرناهم فلم نغادر منهم احدا» است.
امام کاظم(ع) نقل شده که فرمود: مردمی که مردهاند به دنیا بازگشت خواهند کرد، تا انتقام خود را بگیرند، به هر کس آزاری رسیده به مثل آن قصاص میکند و هرکس خشمی دیده، به مانند آن انتقام میگیرد. هرکس کشته شده، قاتل را به دست خود به تقاص خون خود میکشد و برای این منظور دشمنان آنان نیز به دنیا برمیگردند تا آنها خون ریخته شده خود را تلافی کنند و بعد از کشتن آنها سی ماه زنده میمانند، سپس همگی در یک شب میمیرند، در حالی که انتقام خون خود را گرفته و دلهایشان شفا یافته است، دشمنان آنها به سختترین عذاب دوزخ مبتلا میشوند.
مامون عباسی، از امام علی بن موسی الرضا (ع)، پرسید: نظر شما درباره رجعت چیست ؟ فرمود: رجعـت حـق اسـت، در امتهای گذشته بوده، و قرآن از آن یاد کرده است. پیغمبر اکرم (ص) فرموده: هـرآنـچـه در امـتهای پیشین واقع شده نظیر آن در این امت نیز واقع میشود. نیز فرموده: هنگام ظهور مهدی (عج)، عیسی از آسمان فرود میآید و به وی اقتدا میکند. بـاز فـرمـوده: اسلام غـریب بود، و به غربت بازمیگردد، خوشا باد غریبان را. پرسیدند: آنگاه چه میشود. فرمود: حق به اهلش بازمیگردد.