دیسک ترمز ماشین شما چه زمانی نیاز به تعویض دارد؟

  • انتشار: ۱۱ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 79451

دیسک ترمز، لنت ها و دیگر قسمت های سیستم ترمز در تمام وسایل نقلیه از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه درست عمل کردن سیستم ترمز به معنای رهایی از خطر و حفظ جان رانندگان و دیگر سرنشینان خودرو می باشد.

دیسک ترمز چیست

دیسک ترمز بخش مهمی از سیستم ترمز یک وسیله نقلیه است که خودرو را از حرکت باز می دارد. وقتی راننده پدال ترمز را فشار می دهد، لنت ها با آن درگیر شده و بسته به میزان فشاری که راننده به پدال ترمز وارد می کند سرعت خود را کم می کند یا باعث توقف ناگهانی آن می شود.

سیستم ترمز دیسکی

سلامت این قطعه در سیستم ترمز دیسکی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ هنگام ترمز گرفتن و به دلیل درگیری مداوم لنت ها با دیسک، گرمای شدیدی تولید می شود و اگر راننده با دیسک های داغ به کارواش برود یا از چاله آب عبور کند، سطح صاف و صیقلی دیسک آسیب می بیند و حتی ممکن است دیسک تاب بردارد. تاب برداشتن دیسک سبب ایجاد لرزش در خودرو یا انحراف خودرو به چپ و راست گردد. آسیب دیدن سطح صاف دیسک نیز باعث ایجاد صدا و سوت کشیدن در خودرو هنگام ترمز گرفتن می گردد. در سیستم ترمز دیسکی، لنت های ترمز بوسیله پیستونی که درون کالیبر قرار دارد بر روی دو طرف دیسک فشرده می شود و چون دیسک به چرخ یا اکسل متصل است خودرو از حرکت باز می ایستد.  در سیستم ترمز دیسکی نیروهای هیدرولیکی، پنوماتیکی یا الکترومغناطیسی مورد استفاده قرار گرفته است.

دیسک ترمز

عملکرد دیسک ترمز

همان طور که گفته شد این قطعه در حقیقت یک صفحه نازک آهنی  است که بین چرخ و مکانی که بلبرینگ قرار گرفته قرار دارد. در ماشین های قدیمی فقط از دو دیسک روی دو چرخ عقب خودرو استفاده می شد در حالیکه در ماشین های مدرن روی هر چرخ یک عدد از آنها تعبیه شده است. در صورتیکه دیسک کج یا نازک شود، نمی تواند گرمای ناشی از ترمز گرفتن را از سیستم ترمز خارج کند، این گرمای شدید باعث می شود دیسک سرخ شود و عملکرد سیستم ترمز را کاهش دهد.

دیسک ها به صورت جفتی عوض می شوند

به یاد داشته باشید که در صورت خرابی دیسک ها باید آنها را به صورت جفتی عوض کنید، به عبارت دیگر اگر به طور مثال اگر چرخ سمت راست جلو ماشین آسیب دیده باشد و دیسک سمت چپ سالم باشد شما باید هر دو دیسک را عوض کنید. در این حالت لنت ها هم اگر نازک شده باشند باید به صورت جفتی تعویض شوند.

دوام دیسکها

از آنجایی که این قطعه نقش مهمی در سیستم ترمز یک وسیله نقلیه ایفا می کند و سلامت راننده و دیگر سرنشینان خودرو به درست عمل کردن آن بستگی دارد، بهتر است هر بار که لنت ترمزهای وسیله نقلیه خود را عوض می کنید نگاهی هم به ضخامت دیسک ها بیندازید. دیسک ها معمولا دو برابر لنت ها عمر می کنند. به یاد داشته باشید که هیچگاه با لنت های خورده شده رانندگی نکنید، این کار به دیسک های خودرو شما آسیب وارد می کند.

علائم خرابی دیسک

خرابی دیسکها نیز مانند هر قطعه دیگر در خودرو با علائم و نشانه هایی همراه است. علائمی چون «تغییر رنگ سطح دیسک، وجود شیارهای کوچک در سطح دیسک و ایجاد لرزه و صدای سوت» از نشانه های رایج خرابی دیسک می باشد.

انواع دیسک

دیسک ترمز به عنوان یک قطعه مهم در سیستم ترمز نقش حیاتی در  ایمنی خودرو بازی می کند. این قطعه که به همراه چرخ ها در گردش است زمانیکه با لنت ها درگیر شود سرعت خودرو را کاهش یا آن را متوقف می کند. در یک تقسیم بندی کلی دیسکها را به دو دسته «معمولی و خنگ شونده» تقسیم می شوند.

معمولی

دیسکهای معمولی اغلب شکلی ساده دارند و سطح بیرونی آنها صاف و صیقلی هستند. در صورت خرابی دیسک های معمولی گرمای ناشی از ترمز گرفتن به سختی می تواند از سیستم ترمز خارج گردد.

خنک کننده

در نوع خنک کننده مشکل خروج گرمای ناشی از ترمز گرفتن تا حد زیادی حل شده است. این دیسکها که با هوا خنک می شود به گروه های « سوراخ دار، شیار دار و دیسک سوراخ دار و شیار دار و دیسک ساده با تهویه داخلی» تقسیم می شوند. قیمت هر یک از آنها بسته به نوع آلیاژ به کار رفته در آن متفاوت است.  

خرابی دیسک

همان طور که گفته شد کنترل همیشگی ضخامت دیسک و لنت ها از اقدامات مهمی است که یک راننده حرفه ای همواره به آنها توجه دارد. عواملی که سبب خرابی دیسک ترمز می گردد عبارتند از «داغ شدن بیش از حد دیسک به دلایل مشکلات فنی، استفاده از لنت ترمز نامرغوب و عدم تعویض لنت های خورده شده.» اگر در خودرو خود از دیسک های معمولی استفاده می کنید و از طرفی مجبورید در مکان هایی رانندگی کنید که مدام باید ترمز بگیرید، شک نکنید که گرمای زیادی در دیسک ها ایجاد می شود که می تواند خرابی دیسک خودرو شما را به همراه داشته باشد. داغ شدن بیش از حد دیسک ها باعث تغییر شکل دیسک شده عملکرد آن را کاهش می دهد. از طرفی وقتی با لنت های خورده شده ترمز می گیرد، آهن لنت با سطح صاف دیسک تماس می گیرد و روی دیسک خط می اندازد.

بنابراین اگر راننده حرفه ای باشید دیسکها و لنت های ماشین خود را به صورت منظم چک می کنید تا همیشه سالم به مقصد برسید. همین طور می دانید که با لنت های خورده شده نباید رانندگی کنید چون در زمان کمی به دیسک ماشین شما آسیب می زند و آنگاه مجبور می شوید دو هزینه سنگین را بپردازید. در ضمن به خاطر داشته باشید که جنس دیسک و لنت ها در سیتم ترمز دیسکی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.