بازیافت زباله چگونه انجام می شود؟ چرا بازیافت زباله مهم است؟
- انتشار: ۴ ثور ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 84235
بازیافت زباله یعنی آماده سازی زباله ها طی مراحلی برای استفاده مجدد. این کار می تواند مانع از هدر رفتن منابع ارزشمند و سرمایه های ملی هر کشور شود و مصرف مواد خام و همچنین مصرف انرژی را به طور چشمگیری به حداقل برساند و همچنین تولید برق از زباله نیز یکی از موارد مهم استفاده از پسماندها است.
بازیافت زباله چیست و چه مراحلی دارد
زمانی که زباله ها به مرحله بازیافت می رسند احتمال تولید گازهای گلخانه ای نیز کاهش پیدا می کند، بازیافت زباله ها و در کل امر بازیافت مهم ترین ساختار در مدیریت پسماند می باشد.
زباله ها جزء لاینفک زندکی انسانی است و هر روزه با گسترش جمعیت، تولید زباله به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند.
بازیافت زباله یکی از فعالیت های مهم و هدفمندی است که در جهت حفظ و بقای محیط زیست انجام می شود که مدیریت پسماند از اساسی ترین کارها در این زمینه به شمار می رود.
مراحل بازیافت زباله به طور کلی می تواند از خانه ما و یا هر محلی که تولید زباله در آن صورت می گیرد آغاز شود و تا زمانی که تبدیل به ماده ای دیگر نشده است ادامه داشته باشد.
بازیافت زباله ها مراحل خاص خود را دارد و بسته به نوع زباله کارشان با یکدیگر متفاوت است. کار بازیافت زباله ها می تواند از منازل تک تک ما شروع شوند.
از آنجایی که مراحل اولیه در بازیافت زباله، تفکیک آن است. ما می توانیم با اقداماتی که شهرداری به این منظور انجام داده است در راستای این هدف بزرگ گام اساسی برداریم.
در سطح شهر سطل های زباله خشک و تر به طور جداگانه تعبیه شده اند و ما به راحتی می توانیم زباله های خود را هر چند ناچیز، به صورت تفکیک شده در سطل های مورد نظر قرار دهیم.
همچنین نایلون هایی که شهرداری در مناطق شهری و درب منازل برای تفکیک زباله ها پخش می کند می تواند ما را در این فرهنگ سازی و در نهایت اقتصاد ملی سهیم سازد.
اگر پاکت هایی به رنگ های آبی و سیاه در اختیارتان قرار می گیرد، سعی کنید حتما زباله های تولید شده در منزل تان را به صورت جداگانه در آنها بریزید.
سهیم شدن در این فرهنگ سازی می تواند به کشور در جهت برداشتن یک قدم همگام با مجریان بازیافت زباله و دریافت انرژی کمک بزرگی کند.
مراحل بازیافت در کارخانه
در ابتدا زباله ها از مبدأ تفکیک می شوند، که اگر ما از درب منازل به عنوان اولین تولید کنندگان زباله این کار را انجام داده باشیم، می تواند کار را به مرحله بعد پرتاب کند.
در مرحله تفکیک ابتدا زباله های خشک و تر از یکدیگر جدا می شوند، که مهمترین مرحله در قسمت تفکیک همین کار است. در ادامه تفکیک از میان زباله های خشک دسته بندی دیگری بر اساس نوع زباله ( شیشه، فلز، کاغذ و… ) انجام می شود.
یکی از مزایایی که تفکیک زباله از مبدا دارد این است که از کثیف شدن زباله های قابل بازیافت جلوگیری می شود.
بعد از مرحله اول، زباله ها جمع آوری می شوند و به مراکز تفکیک انتقال داده می شوند. این کار را پیمان کاران شهردرای انجام می دهند. آنها زباله های خشک را از درب منازل تحویل می گیرند و به مراکز تفکیک منتقل می کنند.
در این مرحله زباله ها از نو مورد تفکیک قرار می گیرند و هر دسته با جنس های مختلف دسته بندی می شوند و مواد غیر بازیافت هم از رده خارج می شوند. زباله ها بعد از تفکیک مجدد به مرحله شستشو و جداسازی آلودگی می رسند.
بعد از تفکیک و شستشو در کارخانه بازیافت زباله شکل و حالت زباله ها تغییر کرده به مواد تشکیل دهنده شان تجزیه می شوند. مثلا فلزاتی که قبلا تفکیک شده اند در کوره های مخصوص ذوب می شوند و به کارخانه های مربوطه ارسال می شوند.
در این مرحله بعد از این که حالت زباله ها تغییر کرد همه با یکدیگر ترکیب می شوند و با ایجاد ناخالصی موجب کاهش کیفیت مواد تولید شده می شوند. همچنین در برخی مواد، این تغییر حالت باعث از بین رفتن بافت اصلی ماده شده و به نابودی آن می انجامد.
از آنجایی که با افزایش ناخالصی، مواد ضعیف می شوند و بازیافت زباله به تعداد نامحدود ممکن نیست، اگر عملا چند بار این بازیافت بر روی آنها صورت بگیرد برای مراحل بعدی این کار غیر ممکن می شود.
لذا بهتر است با تولید کمتر زباله و تفکیک آنها در منزل به این روند در کارخانه های تفکیک زباله کمک کنیم.
و در مرحله آخر این مواد در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. بعد از تغییر حالت و شکل زباله ها به مواد تشکیل دهنده، آنها را وارد چرخه تولید می کنند و به صنایع مختلف منتقل می شوند تا مورد استفاده قرار بگیرند.
نکته ای که در اینجا حائز اهمیت است، کیفیت مواد بازیافتی است. همان طور که گفته شد در کارخانه بازیافت زباله این مواد در حین تبدیل شدن، کیفیت خود را از دست می دهند و نمی توان از آنها در هر جایی استفاده کرد و فقط در موارد خاص مورد بهره برداری قرار می گیرند.
مثلا کاغذهای بازیافت از نظر استحکام بسیار ضعیف هستند، که این ضعف و نازکی باعث می شود کاغذ به راحتی پاره شود.
همچنین کاغذها، بعد از تبدیل شدن به مواد تشکیل دهنده، دیگر آن شفافیت و سفیدی اولیه را ندارند و در حتی در مواردی ممکن است به دلیل عدم طی مراحل ضد عفونی صحیح ناقل بیماری و آلودگی باشند.
در نتیجه کاغذهایی که در کارخانه بازیافت زباله تولید می شوند را نمی توان در مدارس توزیع کرد و به دست بچه های مدرسه داد لذا این بازیافتی ها نمی توانند کاربردهای زیادی داشته باشند و فقط در برخی موارد خاص از آنها استفاده می شود که تعداد آنها نیز محدود است.
این مراحل برای تمام زباله ها به همین شکل صورت می گیرد، فقط همان طور که گفته شد بسته به نوع زباله ممکن است مراحل کوتاه تر و یا بلندتر باشند و یا هر مرحله به مراحل کوچکتری تقسیم شوند.
همچنین ممکن است بسته به نوع زباله ها، مراحلی از کار، دارای اهمیت بیشتری باشد و در قسمت هایی نیز کار بازیافت زباله خیلی اهمیت نداشته باشد و از آن رد شوند.