انواع استخاره و آموزش آنها/ ۵ روش از رایج ترین روش های استخاره
- انتشار: ۱۹ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 80865
وقتی بر سر دو راهی انجام کاری قرار می گیریم خوب است که از عقل و خرد خویش بهره بگیریم اما اگر به هر دلیلی عقل انسان کمکی به او نکرد از مشورت با دیگران کمک بگیرد. چنانچه در این زمینه هم به نتیجه ای نرسید می تواند به استخاره که همان طلب خیر از خداوند متعال است روی بیاورد. در این مطلب به انواع استخاره پرداخته شده است.
انواع استخاره برای امور مختلف
- استخاره با قرآن
- استخاره با نماز
- استخاره با دعا
- استخاره با تسبیح
- استخاره ذات الرقاع
انواع استخاره با قرآن
یکی از روش های رایج استخاره که اکثرا به این روش متوسل می شوند استخاره با کلام الهی است. این استخاره به روش های متعددی انجام می شود اما در اینجا به دو مورد آن اشاره شده است.
در روش اول از انواع استخاره با قرآن، ابتدا می گوییم:
اَللّهُمَّ اِنّى تَفَأَّلْتُ بِکِتابِکَ، وَ تَوَکَّلْتُ عَلَیْکَ، فَاَرِنى مِنْ کِتابِکَ ما هُوَ مَکْتُومٌ مِنْ سِرِّکَ الْمَکْنُونِ فـى غَیْبِـکَ. یعنی خدایا با توکل بر تو به کتابت تفأل می زنم. پس تو هم آنچه که در غیب تو پنهان است از کتابت، من را نشان بده.
بعد از خواندن این ذکر، قرآن را بگشایید و از صفحه اول سمت راست و در سطر اول از خداوند مطلوب خود را بخواهید.
در روش دوم که به نقل از سید بن طاووس آمده است قرآن را بر می داریم و شروع می کنیم به خواندن این دعا:
اللّهُمَّ إِنْ کانَ فِی قَضائِکَ وَقَدَرِکَ، أَنْ تَمُنَّ عَلى اُمَّهِ نَبِیِّکَ، بِظُهُورِ وَلیِّکَ وَابْنِ بِنْتِ نَبِیِّکَ، فَعَجِّلْ ذلِکَ وَسَهِّلْهُ وَیَسِّرْهُ وَکَمِّلْهُ، و اَخْرِجْ لِی آیَهً اَسْتَدِلُّ بِها عَلى أَمر فَأَئْتَمِرَ، أوْ نَهْـى فَأَنْتَهی فِی عافِیَـه
یعنی، خدایا اگر قضای الهی این است که با ظهور ولی خود بر امتت منت بگذاری، پس در ظهورش را تعجیل و راهش را آسان قرار بده و خارج کن برای من آیه ای که امری باشد در آن تا انجام دهم و یا نهیی باشد تا آن را به عافیت ترک کنم.
بعد از خواندن این دعا حاجت خود را بگو و قرآن را باز کن. بعد از باز کردن قرآن هفت ورق به جلو برو و در ورق هفتم، هفت خط از صفحه سمت چپ بشمار و در سطر هفتم مقصود خودت را از آیه درک کن.
استخاره با نماز
از دیگر انواع استخاره می توان به استخاره با نماز اشاره کرد. این نماز جزء نمازهای مستحب است و مورد اتفاق علمای شیعه و سنی می باشد.
نماز استخاره در روش های مختلفی در روایات آمده است. همه این روایات به اتفاق، آن را دو رکعت می دانند که قبل و بعد از آن باید دعاها و سوره های خاصی خوانده شود.
یکی از نمازهایی که به نیت استخاره خوانده می شود بدین شرح است:
نیت می کنید و بعد از خواندن سوره فاتحه هر سوره ای از قرآن را که خواستید می خوانید. بعد از این که نماز به اتمام رسید بسیار ذکر و ثنای خداوند را بگویید و بر پیامبر و اهلبیتش درود بفرستید سپس این دعا را بخوانید:
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْتَخِیرُکَ بِعِلْمِکَ وَأَسْتَقْدِرُکَ
بِقُدْرَتِکَ وَأَسْأَلُکَ مِنْ فَضْلِکَ الْعَظِیمِ فَإِنَّکَ تَقْدِرُ وَلَا
أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلَا أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلَّامُ الْغُیُوبِ
اللَّهُمَّ إِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ
هَذَا الْأَمْرَ ( در اینجا حاجت خود را ذکر می کنی) خَیْرٌ لِی فِی دِینِی
وَمَعَاشِی وَعَاقِبَهِ أَمْرِی فَاقْدُرْهُ لِی وَیَسِّرْهُ لِی ثُمَّ بَارِکْ
لِی فِیهِ وَإِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ شَرٌّ لِی فِی دِینِی
وَمَعَاشِی وَعَاقِبَهِ أَمْرِی فَاصْرِفْهُ عَنِّی وَاصْرِفْنِی عَنْهُ وَاقْدُرْ
لِیَ الْخَیْرَ حَیْثُ کَانَ ثُمَّ أَرْضِنِی به.
استخاره با دعا
در روش استخاره با دعا، یک دعا خوانده می شود و ذکر اَستخیرالله را بعد از دعا می گوییم. در خصوص امور عادی هفت بار گفتن استخیرالله وارد است و در اموری که از اهمیت بسیاری برخوردار هستند بهتر است صد بار گفته شود.
دعاهای متعددی برای گرفتن استخاره وارد است در ادامه یکی از این دعاها آورده شده است:
یا أبصَر الناظِرین و یا أسمَعَ السامِعین وَ یا أسرَع الحاسِبین وَ یا أرحَمَ الرّاحِمین وَ یا أحکَمَ الحاکِمین صَلّّ عَلی مَحمّد و عَلی أهلِ بَیتِه وَ خَرلی فی کذا و کذا (به جای کذا و کذا حاجت خود را ذکر می کنی)
انواع استخاره با تسبیح
از دیگر انواع استخاره روش های استخاره با تسبیح است. این امر به دو صورت انجام می شود:
روش اول این است که تسبیح را در درست گرفته سه مرتبه صلوات می گویی، مقداری از تسبیح را جدا می کنی و دو به دو می شماری. اگر یک دانه باقی ماند می توانی آن امر را انجام دهی اگر دانه های تسبیح دو تا بودند نهی کار.
روش دیگر در استخاره با تسبیح این گونه است که بعد از خواندن دعا قسمتی از تسبیح را جدا می کنی و این بار هشت تا هشت تا می شماری و جلو می روی.
اگر یک عدد باقی بماند استخاره شما خوب است، اگر دو دانه باقی بماند یک نهی آمده است و اگر سه دانه تسبیح جدا ماند انجام و ترک امر نتیجه ای یکسان دارد. اگر ۴ دانه ماند دو بار نهی است و اگر ۵ تا ماند رنج و ملامت در پی آن امر است.
اگر ۶ دانه بماند بسیار خوب است و در انجام آن تعجیل شود. حکم ۷ دانه تسبیح هم مانند ۵ دانه است و اگر ۸ دانه باقی ماند، ۴ نهی دارد.
استخاره ذات الرقاع
در این استخاره ۶ برگه بردارید و روی سه تای آن بنویسید:
“بسمالله الرحمن الرحیم خیره منالله العزیز الحکیم، لفلانبنفلان. اِفْعَل” و در سه ورق بعدی به جای إفعَل (انجام بده) بنویسید لاتَفعَل (انجام نده).
سپس آن را در زیر جانماز خود قرار دهید و دو رکعت نماز به جای آورید وقتی نماز به اتمام رسید به سجده می روی و در سجده صد مرتبه این ذکر را می گویی:
“اَسْتَخیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ خِیَرَهً فى عافِیَهٍ” یعنی خیر می خواهم از خداوند به واسطه رحمتش، خیری در نهایت عافیت.
بعد از سجده می گویی:
“اَللّهُمَّ خِرْلى وَاخْتَرْلى فى جَمیعِ اُمُورى فى یُسْرٍ مِنْکَ وَ عافِیَهٍ”
خداوندا خیر بخواه، و در همه امورم و با آسانى و عافیت از نزد خودت خیر برسان.
حالا برگه ها را بر می داری اگر سه إفعل پشت سر هم آمد یعنی استخاره تو خوب است و اگر سه لاتفعل بیرون آمد آن کار را انجام نده.
اگر یک إفعل بود و یک لاتفعل تا پنج برگه بشمار، اگر سه مرتبه إفعل آمد و دو مرتبه لاتفعل، آن کار را انجام بده و اگر برعکس شد انجام نده.