آنتی رفلاکس چیست؟ درمان رفلاکس معده با روشهای خانگی
- انتشار: ۲۱ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 81030
رفلاکس معده یا ترش کردن، از آن دست اتفاقاتی است که برای بسیاری از مردم روی می دهد. برای درمان آن هم یا باید خوراکی ها یا داروهای آنتی رفلاکس خورد و یا چیزهایی که موجب رفلاکس معده می شود را نخورد. در این مقاله از کافه نبات می خواهیم درباره خوراکی های آنتی رفلاکس سخن بگوییم. اگر «ترش می کنید» با ماهمراه باشید.
رفلاکس معده
رفلاکس معده یا بازگشت اسید به مری یا همان ترش کردن خودمان یکی از مشکلات شایع در میان مردم جهان می باشد. در ایران نیز بسیاری از مردم با این مشکل درگیر هستند چنانچه بر اساس آمار از هر ۵ ایرانی یک نفر مبتلا به رفلاکس معده می باشند، یعنی دست کم هفته ای یک یا دو نوبت ترش می کنند. رفلاکس معده به معنای بازگشت غیرعادی محتویات و اسید معده به مری است. سوزش سر دل، درد قفسه سینه (پشت جناغ) و بوی بد دهان و احساس ترش کردن از نشانه های معمول بازگشت اسید معده به مری است.
عوامل بروز رفلاکس معده
هنوز به درستی دلیل رفلاکس معده مشخص نشده است اما دلایل مختلف و متفاوتی همانند شل شدن اسفنکتر تحتانی مری یا زیاد بودن دفعات شل شدن آن و یا ضعف عملکردهای دفاعی انتهای مری، از سوی پژوهشگران برای آن معرفی شده است. به بیانی دیگر احتمالا تغییرات پیوسته یا ناپایدار در «دهانه معده» یا «کاردیا» باعث این بیماری می گردد. البته داروهای آنتی رفلاکس معمولا این مشکل را رفع می کند.
مطالعات و پژوهش های مختلف نشان می دهد که شماری از عوامل موجب بروز و شدت یافتن رفلاکس می گردد. از مهمترین این عوامل می توان به پرخوری، باسرعت غذا خوردن و نجویدن غذا یا غذاخوردن با استرس، خوردن غذاهای بسیار چرب، تند و شور، استفاده از ادویه و فلفل زیاد در غذا، خوردن سیبزمینی سرخ شده، خوردن غذاهای دارای ادویه، سیر، پیاز، سوسیس و کالباس، مصرف سس های چرب و پرنمک به ویژه سس قرمز، خوردن مرکبات ترش همانند پرتقال و نارنگی ترش و خوردن کافئین بیش از اندازه همانند شکلات، قهوه و نسکافه اشاره کرد.
همچنین نوشیدن بیش از اندازه چای به ویژه اگر پررنگ بوده و تازه دم نیز نباشد، خوردن نان هایی که خمیر آن ها به خوبی پخته نمی شود همانند نان باگت، نان سفید، نان بربری و چاق شدن و بالا رفتن وزن، درازکشیدن آن هم در فاصله کوتاهی پس از وعده های غذایی، مصرف نوشیدنی های الکلی و نوشابه های گازدار، کشیدن سیگار، استرس و فشارهای روانی و پوشیدن لباس های تنگ، می تواند موجب رفلاکس معده شود.
نشانه ها و علائم رفلاکس
«سوزش سردل و جناغ سینه»، «استفراغ» و «نارسایی بلع» از جمله علائم متداول رفلاکس معده هستند. همچنین «درد در هنگام بلع»، «ترشح بیش از حد بزاق»، «حالت تهوع» و «درد در محل قفسهٔ سینه» از علائم کمتر متداول رفلاکس می باشند.
داروهای آنتی رفلاکس
در حال حاضر داروهای موثر زیادی برای درمان رفلاکس معده در دسترس می باشد. اصلی ترین داروهایی که خاصیت آنتی رفلاکس دارند و برای رفع مشکل ترش کردن مصرف می شوند، «امپرازول» و داروهای خانواده آن همانند «پانتوپرازول»، «رابپرازول» و «لانسوپرازول» می باشند. افزون بر این داروها، داروهایی همانند «رانیتیدن» و «فاموتیدین» هم قادر هستند در شماری از موارد رفلاکس موثر باشند.
پزشکان معمولا درمان رفلاکس را با این داروها آغاز می کنند و در صورت نیاز این درمان را تا زمانی که تشخیص بدهند، ادامه می دهند. در بیشتر از نیمی از موارد رفلاکس، شخص بیمار به درمان درازمدتی که ممکن است سال ها به طول انجامد، نیاز خواهد داشت. داروهای آنتی رفلاکسی همانند امپرازول را می شود برای سال ها استفاده نمود. گرچه استفاده از این دارو عارضه های اندکی در پی داشته است، ولی در کل کنترل کردن علائم ترش کردن در طولانی مدت با این دست از داروها موفقیت آمیز و قابل اطمینان است.
خوراکی های آنتی رفلاکس
موز
موز یک آنتی رفلاکس طبیعی و بسیار تاثیرگذار در مقابله با رفلاکس معده می باشد. موز به علت دارا بودن میزان بالایی از پتاسیم علائم اسیدی شدن معده را تسکین می دهد. پتاسیمی که در موز وجود دارد پوشش معده را تحریک می کند تا مخاطی که موجب کاهش حجم PH در بدن می گردند را تولید کند. از سوی دیگر حجم زیاد فیبری که در موز وجود دارد از عودکردن مجدد رفلاکس معده جلوگیری می نماید.
آب نارگیل؛ آنتی رفلاکس طبیعی
شاید خیلی از مردم درباره خواص زیاد آب نارگیل آگاه باشند اما کمتر کسی است که بداند این نوشیدنی لذیذ یک آنتی رفلاکس طبیعی بوده به درمان اسیدی شدن معده کمک بسیاری می کند. آب نارگیل حجم PH بدن را در حالت نرمال آن حفظ می کند و در نتیجه از اسیدی شدن معده جلوگیری می نماید. از سوی دیگر این نوشیدنی بسیار خوش طعم، موجب دفع سموم بدن می شود و در نتیجه اسیدی شدن معده را به سرعت تسکین می دهد.
شیر سرد
شیر سرد نوشیدنی موثری در جلوگیری از ترشح شدن اسید معده می باشد. شیر سرد با جذب کردن اسید بیش از اندازه ای که در معده وجود دارد، باعث بهبود سوزش معده به علت اسیدی شدن می گردد. برای حل مشکل اسیدی شدن معده توصیه می شود شیر سرد را بدون آنکه به آن هیچگونه چیزی همانند شکر یا کاکائو افزوده شود، مصرف گردد.
دوغ و کشک
محصولات لبنی دیگری هم هستند که خاصیت آنتی رفلاکس دارد. دوغ و کشک از جمله این محصولات هستند که برای بهبود این مشکل توصیه می شوند. دوغ و کشک با خنک نمودن معده و کم کردن سوزش معده با ترش کردن مقابله می کند.
ملون
همانطور که می دانید ملون گونه ای از خربزه است که حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان و فیبر می باشد و نقش قابل توجهی در مقابله با رفلاکس معده دارد. ملون همچنین دارای اثر تسکین دهنده برای دستگاه گوارش انسان است.
آب داغ؛ ساده ترین آنتی رفلاکس
در برخی موارد نیازی نیست سراغ راه حل های پیچیده تری برویم بله روش هایی بسیار ساده مشکلات بعضا بزرگ شما را برطرف می کند. یکی از این راه حل ها که به ترش کردن کمک می کند نوشیدن آب داغ است. آب داغ خاصیت سم زدایی داشته که سموم بدن را دفع می کند و به عنوان یک داروی آنتی رفلاکس میزان اسید معده را کاهش می دهد.