از آشوری ها و اعتقادات آنها چه میدانید؟!
- انتشار: ۱۳ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 80106
آشوری ها مانند ارمنی ها فرقه های مختلفی دارند، و اعتقادات و مراسم و آئین های دینی و مذهبی خاصی دارند که در این مقاله از اطلس پلاس بیشتر در مورد اعقتادات آشوری ها می خوانیم. همراه ما باشید.
اعتقادات آشوری ها
آشوری ها که خود را بازمانده قوم کهنسال آشور می دانند، با از بین رفتن امپراطوری و تمدن آشوریان که در سرزمین های بین النهرین زندگی میکردند، کمابیش در برخی مناطق ایران قدیم باقی ماندند.
طی تقسیمات جغرافیایی و مرزی جدید، آشوریان در ایران و ترکیه و عراق و برخی از آنان در آمریکا ساکن شدند.
طبق بررسی های تاریخی و بر اساس منابع معتبر آشوریان اولین اقوامی بودند که آئین حضرت مسیح را پذییرفتند.
پس از پذیرش مسیحت توسط آشوری ها، یکی از حواریون حضرت مسیح همه آشوری ها را در دریاچه ارومیه غسل تعمید داد و به همین جهت آشوریان هر ساله در این تاریخ مراسم جشن برپا می کنند.
برخی از مراسم مذهبی و آئین های سنتی آشوریان عبارت ا ست از:
جشن میلاد حضرت مسیح، مراسم قیام حضرت مسیح، جشن عروج حضرت مسیح به آسمان، عید اب پاشان که حدودا دو ماه پس از قیام حضرت مسیح می باشد،
جشن سال نوی اشوری که همه ساله در اوایل آوریل برگزار می شود و قدمت آن به حدود ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد حضرت مسیح علیه السلام می رسد. و در نهایت جشن تموز که در مرداد ماه هر سال برگزار می گردد.
ایمان آشوری ها به حضرت مسیح زبانزد است بطوری که اسمیت عضو هیئت کمیسونرهای آمریکا که برای تبلیغ دینی به ایران و عثمانی سفر کرده بود می گوید:
«این جانب در تمام مسافرت های خود، مردمی ندیدم که به اندازه آسوری های ایران حاضضر به قبول انجیل مسیح باشند»
در حال حاضر آشوری های مسیحی ساکن تهران دارای ۶ کلیسای فعلا هستند که بیش از ۵۰ سال عمر ندارند.
ژوزف که کشیش کلیسای کلدانی و آشوری در خیابان فرصت تهران است در این باره می گوید:
«شش کلیسا به مسیحیان اشوری و کلدانی تعلق دارد. قدیمی ترین آنها کلیسای حضرت یوسف است که در خیابان فرصت قرار دارد. کلیسای شرق آشوری در خیابان ستارخان است و کلیسای انجیلی، آشوری و حضرت توما در خیابان کارگر شمالی قرار داد و کلیسای حضرت مریم در خیابان خرمشهر می باشد و کلیسای دیگری نیز به نام حضرت مریم موجود است که در خیابان سرباز است»
آشوریان ایرانی به زبان قدیمی آشوری ها که آرامی بوده صحبت می کنند البته بعدها با این زبان تغییراتی به سریانی معروف شده است، در حال حاضر زبان ادبی و دینی آشوریها همان زبان آرامی است اما زبان محاوره ای نیز بین آن ها رایج است که به زبان آشوری معروف است و آشوریها آن را سوا دایا sevadaya مینامند
تاریخچه و پیشینه آشوریان
سرزمین قدیمی میان بخش وسطای دجله و کوهستان همجوارش به نام آشور یا آسور که به معنای «رب النوع» است قرار دارد که خاستگاه اصلی اشوریان می باشد.
پایتخت آنان در ابتدا شهر اشور و پس از آن کالح و بعدتر نیز نینوا بوده است.
نژاد آشوری ها نژاد سامی است و زبان شان با زبانهای سامی و عربی هم ریشه است.
گفته می شود که برخی از سامی ها از جنوب شبه جزیره عربستان به دنبال یافتن اب و علفزار به سوی شمال عربستان حرکت کرده و در این منطقه سکنی گزیدند و بسرعت شروع به ساخت و ساز شهری جدید نمودند و به تدریج بر پیشرفت های نظامی و فرهنگی شان افزودند.
به مرور زمان و با توسعه قدرت شان اولین پایگاه آشوری ها در شهر اشور بنا شد و امپراطوری «میانه اشور» تأسیس گردید.
در زمان فرمانروایی نیکولته نیتورتا (۱۲۰۷ ـ ۱۲۴۴ق. م) اشوریان در اوج قدرت خود حضور داشتند و آنان حاکم مطلق سرزمین های بین ا لنهرین گردیدند.
اما این قدرت و امپراطری چند قرن بیشتر به طول نینجامید و به دست اقوام بی تمدن مورد دست درازی و غارت قرار گرفته و رو به اضمحلال نهادند.
اما این پایان کار آشوری های بین النهرین نبود آنان دوباره شکوه و عظمت خود را باز یافته و تمدنی در ین النهرین شکل بخشیدند.
درتاریخ تمدن اثر ویل دورانت در مورد آشوری ها چنین آمده است:
«حکومت آشور بنیپال که بر منطقه وسیع آشور، بابل، ارمنیه، سرزمین ماد، فلسطین، سوریه، فنیقیه، سومر، عیلام و مصر سایه انداخته بود،
بدون تردید یکی از بزرگترین سازمانهای اداری بود که جهان مدیترانه یا خاور نزدیک تا آن زمان به خود دیده بود و تنها حمورابی و نخوطمس سوم بودند که قبل از آن بدینگونه دستگاه اداری، آن هم نه شبیه به آن، نزدیک شده بودند و تنها پس از آن، دستگاه اداری پارس پیش از حمله اسکندر بود که توانست با آن برابری کند.»
در نهایت امپراطوری آشور در سال ۶۱۲ قبل از میلاد توسط مادها و بابلیان سقوط کرد و مرکز قدرت از نینوا که در آن زمان پایتخت آشوری ها بود به بابل منتقل شد.
در حال حاضر مهم ترین کشور آشوری نشین عراق است که در حدود یک و نیم میلیون آشوری را در خود جای داده است. سوریه و آمریکا به ترتیب مقام های بعدی را به خودرا دارند و ایران با ۵۰ هزار آشوری در رتبه نهم قرار گرفته است. آشوریها در ۲۵ کشور دنیا پراکندهاند.
آشوریان ایران در شهرهای مختلفی حضور دارند. مهم ترین این شهرها عبارتند از:ارومیه، تهران، شاهین شهر اصفهان، سلماس (در آذربایجان غربی)، تبریز، اهواز، همدان، کرمانشاه، شیراز، مشهد، بندرعباس، ماه شهر، بابلسر، بندر انزلی و فردیس کرج و قزوین
شهر ارومیه و آذربایجان غربی همچنان اکثریت آشوری ها را در خود جای داده است.در شهر ارومیه،آشوری ها در منطقه خیام ساکن میباشند. برخی از روستاهای آشوری نشین این استان عبارتند از : موشیآباد، نازلو، کوشی، زومبالان، ینگی جه، خانی شان، قراجلو، سپرغان، چمکی، عبدالله کندی، آده، دیزج تکیه، ساعتلو، تکه اردوشاهی، باب رود، درب رود، سرد رود، شهرچای، ترمنی، گلپاشین دیگاله