آیا ماهعسل حکمتیار و طالبان به پایان رسیده است؟
- انتشار: ۱۹ قوس ۱۴۰۱
- سرویس: دیدگاه
- شناسه مطلب: 134798
در سخنان دیروز گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی افغانستان، نکاتی جلب توجه میکند که میتوان آن را نقطه آغاز دوری او از طالبان دانست.
حکمتیار از جمله افرادی است که پس از به قدرت رسیدن طالبان، با تمام توان از این گروه اعلام حمایت کرد و کابینه طالبان را بهترین ساختار دولتی در تاریخ معاصر افغانستان دانست. البته حکمتیار پس از آن که متوجه شد طالبان نه تنها به او بلکه به نزدیکترین افراد خود نیز در قدرت سهم نمیدهند، به تدریج خود را از طالبان دور کرد تا جایی که اکنون به منتقد طالبان تبدیل شده است. مثلاً حکمتیار که جمعه ۱۸ قوس/آذر جزئیات سوءقصد به خود را توضیح میداد، بدون این که داعش را به انجام این حمله متهم کند، گفت:
«ملت شاهد است که ما از روزى که با حکومت کابل معاهده صلح را امضاء کردیم؛ تا امروز فقط مصروف مبارزه فکرى و سیاسى بودیم؛ اما مى بینید که عده اى از جنایتکاران؛ همین را نیز تحمل نمى کنند؛ محراب و منبر ما، حلقه هاى درسى ما، مسجد و تلویزیون ما، تأکید ما بر حل مسالمت آمیز بحران کشور، مذاکرات صادقانه و بلا قید و شرط بین الافغانى، تشکیل شورى منتخب که اجماع ملى را تمثیل کند و به نمایندگى از مردم در مورد تمامى مسائل مهم ملى به شمول تصویب قانون اساسى جدید تصمیم بگیرد و تمامى گروه ها به آن تمکین و التزام داشته و اصرار بر جنگ را کنار بگذارند؛ اما دیدید که به مشوره ها و خواسته ها ما و تمامى ملت نه تنها اعتنائى ندارند و آن را تحمل نمى کنند بلکه تصمیم مى گیرند این مسجد را ویران کنند و نمازگزارانش را به خاک و خون بکشند.»
اگر دقت کرده باشید، تمامی موضوعاتی را که حکمتیار از آن به مشاوره و خواستههای خود یاد کرده، در گذشته از طالبان مطالبه شده است. در حقیقت، مخاطب این فراز از سخنان حکمتیار طالبان است که به شکل دوپهلو و تلویحاً این گروه را عامل سوءقصد به خود دانسته است.
حکمتیار در بخش دیگری از سخنان خود گفت:
«پس از شناخت عاملین اصلى؛ حساب مان را به آنان تصفیه خواهیم کرد.»
وی ادامه داد:
«ما مجبوریم تصمیم خود را بگیریم؛ ملت را از شر اشرار مزدور و جانى نجات دهیم.»
با این که سخنان دیروز حکمتیار را میتوان پایان همکاری و ماهعسل حزب اسلامی و طالبان دانست اما گذشته حکمتیار نشان داده است که او هر روز به رنگی درمیآید. لذا خبرنگاران و محققان نباید زود نتیجهگیری کرده و تحلیل خود را روی جدایی حکمتیار از طالبان بنا کنند ولی هرچه باشد، حکمتیار اکنون از طالبان ناامید شده است و به همین دلیل از این گروه انتقاد میکند.
محمد مرادی
نظرات(۰ دیدگاه)