از بُن تا دوحه؛ گفت وگوهای دولت با طالبان به کجا خواهد رسید؟

  • انتشار: ۱۵ قوس ۱۳۹۹
  • سرویس: دیدگاهسیاست
  • شناسه مطلب: 100645

درست پس از گذشتِ بیست سال از توافقِ بُن و تجربهٔ نظم نوین سیاسی و نیمه دموکراتیک در افغانستان و با حضور ائتلاف جهانی به رهبری ایالات متحده امریکا، اینَک ما شاهد گفت وگوهای صلح میان دولت و طالبان در دوحه – قطر هستیم. پس از گذشت توافق بُنِ آلمان میان طرف های سیاسی و جناح مختلف افغانی به استثنای طالبان، ما به یک همگرایی نسبی/امنیتی در سطح ملی، منطقه و جهان دست یافتیم و اما بنیاد هراس افگنی، هرگز نخشکید و نتوانستیم شاهد ختم جنگ باشیم. خشونت و جنگ تحمیل شده در بیست سال گذشته قربانی های زیاد از ما گرفتند. توافق بن چه ضعف ها و قوت های داشت بگزاریم به یک بحث دیگر ولی باید گفت: افغانستانِ پیش از بن تا حالا یعنی در سه ونیم دهه گذشته، در اثرِ جنگ و خشونت تحمیل شده ، بیشتر از یک میلیون شهید، بیشتر از دومیلیون معلول و بیشتر از پنج مییلون مهاجر را متقبل شده است.

هم اکنون، روایت ها حاکی از اینست که بن بست در توافق صلح دوحه میان دوجانب دولت و طالبان شکسته و فرصت ها و بسترها برای تداوم گفت وگوهای صلح آماده شده و امید به تحقق صلح در افغانستان جدی شده است.

من فکر میکنم به این آسانی نیست، این خوش خیالی است و با این تخیل ساده و نگاه خوشبینانه، نباید افکار عمومی را فریفت و با ادبیات صلح فقط بازی سیاسی کرد.

من معتقدم؛ تازمانیکه باندهای بزرگ مالی و فساد که در عقبهٔ جنگ افغانستان بصورت قدرتمند حضور داشته باشد، تازمانیکه گروب های چاچاق ذخایر طبیعی در بیرون و داخل از مرز کشور قویاً فعال باشد، تازمانیکه قاچاقبرانِ بزرگ مواد مخدر و هیرویین، با تمام هستی خود فعالیت نماید، تا زمانیکه هسته های اساسی جنگ و کمپنی های حامل و عامل جنگ شناسای نشود و دولت افغانستان، دنیا و منطقه، در جهت خشکاندنِ ریشه های این هسته های انسان کُش و ضد بشری، بصورت بنیادی تلاش نکند و این هسته ها ریشه کند نشود ما در دریای پرطلاطم جنگ و خشونت همچنان خواهیم سوخت.

به باور من شرکت های تسلیحاتی، کمپنی های نظامی حامل جنگ و گروهای که فقط سودش را در قبال جنگ تأمین می نماید، متأسفانه از یک گروه افغانی بنام طالبان، اهرم کشتار و جنگ خونین و پایان ناپذیر ساختند و در بهایی تداوم این خشونت سازمان یافته، سالانه سود میلیاردی می نماید.

در حال حاضر همه مصروف پاکستان هستند وشهروندان افغانستان به شمول دولت و سکتور کشفی و استخباراتی، به پاکستانی های صرف میاندیشد و با مصروف ساختن دولت و ملت ما با پاکستان، هدف شوم خویش را بسیار حساب شده و درست رقم میزند و دامنه ای این خشونت سرسام آور ، از مدیریت پاکستانی ها نیز بالاست یعنی خاک پیشاور ، کویته ، بلوجستان ، پشتونستان و دیورند، بمثابه یک خانه امن برای طرح و برنامه ریزی استفاده می شود و اما در عقبه مدیریت این سازماندهی، به اضافه پاکستانی ها، گروب های مزبورِ یاد شده نیز قویا حضور دارد.

زهرا اندیشمند

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *