گوشت گیاهی چیست و چگونه درست می شود؟
- انتشار: ۴ ثور ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 84246
گوشت گیاهی و محصولات مرتبط با آن این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. از این پروتئین به عنوان یک نو آوری یاد شده است که می تواند صنعت غذایی را دگرگون کند.
این نوآوری به دلیل وجود خواص و مزه ی نزدیک به گوشت شاید به زودی بتواند جای گوشت های دامی را که فوایدشان کمتر از مضرات شان است را بگیرد.
شاید بسیاری افراد قارچ را به دلیل پروتئین فراوان و املاح با ارزش و انواع ویتامین ها در دسته بندی غذایی بعد از گوشت ها و قبل از سبزی ها قرار دهند و از آن به عنوان گوشت گیاهی یاد کنند که یک رژیم مناسب غذایی برای بیماران دیابتی است.
گوشت گیاهی چیست
عبارت گوشت گیاهی شاید مفهوم خیلی قابل درکی نباشد و به نظر یک ترکیب متناقض بیاید. اما همین ترکیب متضادی که امروز شما با آن آشنا نیستید قرار است در آینده یکی از منابع مصرفی شما برای تغذیه باشد.
بر خلاف نظر خیلی ها گوشت و لبنیات گیاهی فقط یک واژه یا عبارت برای این است که مردم را فریب دهند، اما خوب است بدانید که این محصول ( گوشت گیاهی ) هم اکنون در برخی کشورها مورد استفاده قرار دارد. در ایران هم فعلا از کالباس ها و سوسیس های گیاهی استفاده می شود که با استقبال زیادی رو به رو بوده است.
این پروتئین سالم محصولی نیست که فقط گیاه خواران بتوانند از آن استفاده کنند و یک منبع تغذیه برای کسانی که حیوانات را دوست دارند نیست، بلکه بسیاری از افرادی که به دلایل متعدد از خوردن گوشت قرمز معاف هستند می توانند از گوشت گیاهی به عنوان یک منبع غذایی پر انرژی و بدون ضرر استفاده کنند.
پروتئین گیاهی یکی از مهم ترین گرایش های جدید در دنیای فناوری است. بزرگان این عرصه معتقدند در آینده ای نه چندان دور شاهد انقلابی در جایگزین کردن گوشت گیاهی به جای محصولات دامی و فرآورده های گوشتی خواهیم بود.
اگر عادت به استفاده از غذاهای گیاهی به جای غذاها و فرآورده های گوشتی کنیم، باعث کاهش بسط و گسترش گازهای گلخانه ای شده مانع از به وجود آمدن تغییرات در آب و هوا می شویم.
اگر فنآوری و تکنولوژی در کشورهای پیشرفته بر تولید گوشت گیاهی و غذاهای بدون استفاده از دام متمرکز شود در این صورت هزینه های غذا نیز بسیار پایین می آید.
اما متاسفانه در جوامع انسانی امروز، رشد محصولات حیوانی غیر قابل انکار است و این رشد اثرات مخربی بر محیط زیست خواهند داشت.
اگر انسان ها به فرآورده های گیاهی روی بیاورند، حیوانات از بازی غذایی ما حذف می شوند و گیاهان به صورت مستقیم مورد استفاده انسان قرار می گیرند.
فناوری و گوشت گیاهی
از فناوری می توانیم برای شناسایی و فرمول سازی گیاهان استفاده کنیم تا به وسیله آنها بتوانیم غذاهایی خوشمزه، خوش طعم و در عین حال مغذی تولید کنیم.
زمانی که این اتفاق می افتد، ریسک بیماری هایی که از مصرف محصولات حیوانی رخ می دهد نیز در جامعه به حداقل می رسد.
فناوری تا جایی پیش رفته است که در کمال ناباوری از طریق آن توانسته اند نوعی گوشت را بدون حضور هیچ حیوانی تولیده کنند و به دست مصرف کننده برسانند. ( یک همبرگر آزمایشگاهی در کشور انگلیس )
همبرگر گیاهی
در جنوب کالیفرنیا یک شرکت گوشت گیاهی وجود دارد که در فعالیت های اخیر خود توانسته است اولین همبرگر گیاهی را تولید کند و به بازار عرضه نماید.
این همبرگر خاص، بسیار پر گوشت و آبدار است، به طوری که در فروشگاه ها در کنار فرآورده های گوشتی حیوانی و دامی به فروش می رسد. این فرآورده گیاهی در روز اول فروشش در طول کمتر از یک ساعت به طول کامل به فروش رفت.
یکی از موسسین شرکت های پروتئین های گوشتی طی مصاحبه ای این چنین گفت؛ ما تولید کنندگان محصولات پروتئینی گیاهی فقط با ترکیب چند گیاه و سبزی با یکدیگری به هیچ عنوان نمی توانیم نظر دوست داران گوشت و گوشت خواران را جلب کنیم.
لذا تحقیقات گسترده ی مولکولی در این زمینه انجام شده است که بتوان خواص گوشت از جمله، عطر و بو، روش پخت، بافت و آبدار بودن آن را برای تولید جایگزین آن که همان گوشت گیاهی است به کار ببریم.
شرکت Impossible food توانسته است در این زمینه در آمد بالایی را کسب کند، این شرکت توانسته همبرگر پر گوشتی را تولید کند که تا کنون قهارترین گوشت خواران هم نتوانسته اند این همبرگر گیاهی را از نوع دامی آن تشخیص دهند.
این شرکت نیز معتقد که گوشت گیاهی هم برای انسان مفیدتر از گوشت دامی است و هم چرخه طبیعت را دچار اختلال نمی کند و در سلامت کره زمین نیز بسیار موثر است.
همچنین بر این باور است که رساندن یک کیلوگرم گوشت با طی روند پرورش، کشتار و حمل آن به قصابی بسیار پر هزینه و در عین حال ناکارآمدتر از رساندن یک کیلوگرم گیاه سرشار از پروتئین است.
اهمیت پروتئین های گیاهی به اندازه است که سازمان ملل سال ۲۰۱۶ را سال دانه های خوراکی نام گذاری کرد.
حبوبات و دانه های گیاهی نه تنها بسیار مغذی هستند و در آشپزخانه ها به عنوان جایگزین گوشت می توانند فعالیت کنند بلکه در آزمایشگاه های پروتئین های گوشتی می شود از آنها غذاهای متنوعی ساخت و در عین حال برای کشاورزان نیز فواید زیادی دارد. به عنوان مثال دانه عدس به وسیله تولید نیتروژن خاک را دوباره غنی می کند.
اما بر عکس پرورش حیوانات و طیور نه تنها فایده ای برای خاک ندارند که به آن آسیب زده و در تغییر کیفیت آب و هوا نیز تاثیر به سزایی دارند.
از دیگر مضراتی که پرورش احشام دارد، از بین رفتن جنگل های بارانی و مصرف شدن آب و آنتی بیوتیک هاست که جامعه انسانی منابع اندکی از آنها را در اختیار دارد.
در ضمن حیواناتی که با آنتی بیوتیک ها رشد می کنند، مقاومت بدن ما را نسبت به آنها زیاد می کنند و این خود می تواند در راستای بهداشت عمومی مشکل ساز شود.
تولید گوشت و فرآورده های دامی در دنیایی که هر روز رو به آلوده تر شدن و کوچک تر شدن می رود چیزی جز دردسر و مشکل به همراه ندارد. جایگزین کردن پروتئین و گوشت گیاهی به جای پروتئین های دامی می تواند آینده نسل بشر را تضمین کند.