کوهان شتر و ویژگی های شگفت انگیز آن
- انتشار: ۳۰ دلو ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 78592
به برآمدگی های اعجاب انگیز و خارق العاده ای که از اسرار دنیای خلقت هم محسوب می شوند و بر پشت شترها قرار دارند کوهان گفته می شود. برخی شترها دارای یک و بعضی دیگر دارای دو کوهان هستند. کوهان شتر در شترهای خاورمیانه یکی و در شترهای باختر دو عدد می باشد. شترهای باختری به شترهای دو کوهانه نیز معروف هستند.
وظیفه کوهان شتر
شاید تصور خیلی ها این باشد که کوهان شتر محلی است برای ذخیره آب در بدن شتر. اما این باور که تقریبا همه گیر است، باوری اشتباه است.
شتر آب را در خون خود ذخیره می کند و کوهان ها محلی برای ذخیره نوعی بافت چرب در این حیوان هستند. هنگامی که بافت چرب موجود در کوهان ها عمل سوخت و ساز را شروع می کنند باعث تولید انرژی فراوانی در بدن شتر می شوند و همچنین بعد از ترکیب با اکسیژن هوا تولید آب نیز می کنند.
حدود هزار گرم از این بافت بعد از تبدیل و سوخت و ساز می تواند ۱۱۱/۱ گرم آب تولید کنند. کوهان شتر و بافت چربی که داخل آن است به این حیوان اجازه می دهد تا بتواند دو هفته بدون آب و یک ماه بدون غذا سپری کند.
از آنجایی که شتر، حیوان بیابان است، هنگامی که آب و غذا در راه سفر او در بیابان کم و یا نایاب می شود، کوهان ها که همان ذخیره های آب و غذای او هستند شروع به عمل می کنند.
انواع شتر
شترها از نظر ظاهری به سه دسته قابل تقسیم هستند:
- شتر یک کوهانه
- شتر دو کوهانه
- شتر بدون کوهان
شتر یک کوهانه
این دسته از شترها یک کوهان دارند و این کوهان در قسمت پشت حیوان و جلوتر از کپل قرار دارد.
شتر دو کوهانه
این شتر همان طور که از نامش پیداست دارای دو کوهان می باشد. کوهان اول حیوان، بر روی کمر او و کوهان دوم روی کپل شتر قرار دارد. ذخیره سازی چربی که در بدن حیوان انجام می شود نیز بر روی همین کوهان دوم می باشد.
شتر بدون کوهان
این شترها بدون کوهان هستند و انواع مختلفی دارند: شتر لاما، شتر آلپاکا گواناکو و شترچه. این دسته از شترها در آمریکای جنوبی زندگی و تولید مثل می کنند.
روغن کوهان شتر
روغنی که از کوهان شتر گرفته می شود برای انواع و اقسام دردها به صورت مسکن عمل می کند. در مناطقی که آب و هوای خشکی دارند مصرف این روغن رواج بیشتری دارد.
روغن کوهان شتر به صورت ترکیبی از روغن های گرم به همراه روغن کوهان شتر تهیه می شود. برای درمان انواع اگزما، پسوریازیس، ترک پاشنه پا و… از این روغن استفاده می شود.
خواص روغن کوهان شتر
این روغن که به روش سنتی و به دست اهل فن ساخته می شود از جمله داروهای مفید، موثر و طبیعی است که درمان مناسب و بی ضرری برای انواع بیماری ها می باشد.
بیماری هایی که به واسطه روغن کوهان شتر قابل درمان هستند عبارتند از:
- کمر درد و سیاتیک
- رماتیسم
- درمان زانو درد و درد مفاصل
- تسکین دردهای آرتروز
- تسکین شکستگی های استخوانی
- رفع بواسیر و خونریزی شقاق
- ملایم کننده ترک های شدید دست و پاشنه پا
- رفع گرفتگی عضلات و رگ به رگ شدگی های شدید
استفاده از این روغن طبیعی و پر فایده بدون هیچ عارضه ای می باشد. تا کنون، بعد از چندین سال استفاده در طب اسلامی-سنتی هیچ عارضه جانبی در خصوص آن گزارش نشده است.
استفاده از این روغن برای زنان باردار و مادران شیرده نیز قابل استفاده است و هیچ عارضه ای در پی ندارد.
نحوه مصرف
زمانی که روغن کوهان شتر را تهیه کردید سعی کنید به صورت مداوم و با پر کردن دوره درمان، از فواید آن بهره ببرید. قبل از این که از روغن را به موضع درد بمالید، محل مورد نظر را به خوبی شستشو دهید.
روغن کوهان شتر را صبح یک بار و شب نیز یک بار دیگر به محل درد بمالید. اگر قسمتی که درد دارد، محل رویش مو باشد قبل از استعمال روغن، باید موها را بتراشید.
برای بار اول استفاده از روغن محل درد را با یک پارچه زبر بمالید تا پوست شما قرمز شود و بعد به مالیدن روغن اقدام کنید. روغن کوهان شتر را طوری استفاده کنید که طی یک هفته تمام شود تا نتیجۀ که مورد نظرتان حاصل شود.
اگر روغن کوهان شتر را با مقداری زنجبیل مخلوط کنید و روزی دو بار و هر بار پنج دقیقه، محل درد و روی مفاصل دردناک را با آن ماساژ دهید گرمی طبیعت زنجبیل با گرمی روغن کوهان شتر ترکیب شده باعث می شود نتیجه و اثری که منتظر آن هستید به سرعت خود را نشان دهد و دردهای مفاصل و کمر شما را تسکین بخشد.
شیر شتر
حالا که از خصوصیات و فواید روغن کوهان شتر سخن گفته شد، خوب است در پایان مطلب از شیر شتر و فواید فوق العاده آن نیز مختصری بدانیم.
شیر شتر نیز همانند دیگر فراورده های این حیوان مفید، سرشار از مواد مغذی است. بادیه نشینان و ساکنین صحرا از شیر شتر به عنوان غذایی کامل استفاده می کنند.
شیر شتر بعد از گذشت مدتی به دوغ تبدیل می شود. شیر و دوغ شتر سرشار از انرژی و خواص بی شمار هستند. پوست صورت را شفاف می کند و یبوست را نیز بر طرف می نماید.
مصرف شیر شتر برای افراد دیابتی به منظور کنترل دیابت آنها توصیه شده است. رفع گرفتگی عروق و جلوگیری از پوکی استخوان و همچنین کنترل فشار خون از دیگر خواص این شیر با ارزش است.
شیر شتر مزه ای نسبتا ترش دارد به همین دلیل است که به آن دوغ شتر نیز گفته می شود. چربی شیر شتر کم است و طبیعت گرمی دارد و به دلیل همین مزاج گرم است که چربی شیر از آب آن جدا نمی شود.
شیر شتر برای تقویت عضلات بسیار مفید است. به افرادی که دچار زخم معده و اثنی عشر هستند خوردن دوغ وشیر شتر توصیه می شود.
شیر شتر حاوی پروتیئنی است که عملکردی شبیه به انسولین دارد به همین دلیل خوردن آن برای افراد دیابتی بسیار مفید است. همین پروتئین نیز باعث کاهش چربی خون شده و از گرفتگی رگ های قلب جلوگیری می کند.