چای درمانی [خواص انواع چای ها و دمنوش های گیاهی]
- انتشار: ۲۳ حمل ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 83048
گیاهان زیادی در سراسر جهان وجود دارد که از آن ها چای تهیه می شود. چای درمانی یکی از روش های کمک به درمان بسیاری از بیماری هاست. این چای های گیاهی با داشتن خاصیت های فراوان دارویی و درمانی برای سلامتی فواید زیادی دارند.
همان طور که می دانیم، چای یکی از پر طرفداران ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان به شمار می آید که انواع و اقسام عطر و طعم این چای های گیاهی را می توان برای هر نوع سلیقه ای پیشنهاد کرد. باید گفت همیشه با هر شرایط و موقعیتی یک چای گیاهی مناسب وجود دارد که فواید زیادی را برای سلامتی بدن به ارمغان می آورد.
چای های گیاهی و سنتی به دلیل دارا بودن خواص دارویی و درمانی بی نظیری که دارند را می توان به برنامه رژیم غذایی خود اضافه کرد. با نوشیدن این چای های پر خاصیت می توانیم گامی در مسیر تندرستی و سلامت خود برداریم. هر کدام از این چای ها سرشار از آنتی اکسیدان هستند که نوشیدن آن ها موجب خنثی شدن اثرات مضر رادیکال های آزاد می شود. به این نکته باید اشاره کرد که اثرات مضر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو خود نیز ازعلت های اصلی و مهم بروز سرطان می باشند.
انواع چای با خاصیت های درمانی
برای تهیه این چای ها می توان از قسمت های مختلف گیاه مانند برگ، ساقه، گل، میوه، پوست، ریشه و یا دانه آن استفاده کرد.همچنین برای بهره مندی از خواص دارویی و درمانی چای های گیاهی باید روش صحیح دم کردن آن ها را آموخت. بهترین روش برای دم کردن این است که یک یا دو لیوان آب جوش را روی میزان مشخصی (بین ۵ تا ۱۰ گرم) از چای ریخته و روی آن در پوشی قرار می دهیم باید توجه کرد که چای نباید در معرض حرارت مستقیم قرار بگیرد و حتما باید در دمای طبیعی محیط قرار داشته باشد. پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه می توان مایع بدست آمده را که چای می نامند، صاف کرد و نوشید . در ادامه به معرفی برخی ازاین چای های گیاهی بسیار مفید می پردازیم.
چای گل گاوزبان و سنبل الطیب
این چای آرام بخشی بسیار قوی است که از ترکیب دو گیاه یکی گل گاو زبان و ریشه سنبل الطیب تهیه می شود. طبع آن گرم و تر می باشد. برای تهیه این چای به ۴ قاشق چای خوری گل گاو زبان و ۱ قاشق چای خوری سنبل الطیب نیاز داریم. در صورت تمایل می توان از لیمو عمانی نیز در آن استفاده کرد.
خواص درمانی این چای عبارت اند از: آرام بخش اعصاب، ضد سردرد های عصبی، خواب آور، ضد سودا و صفرا، ضد تشنج و ضرع، تقویت کننده قوای جنسی، ضد قولنج و اسپاسم.
چای دارچین
دارچین یکی از انوع ادویه هاست که با داشتن عطر و طعمی دلنشین در بسیاری از غذا های مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این نیز خاصیت های دارویی زیادی دارد که برای درمان انواع بیماری مفید است و دارای انواع مواد معدنی از قبیل منگنز، کلسیم، آهن و فیبر است. طبع این چای گرم و خشک می باشد. طرز تهیه این چای به این صورت است که چند قلم چوب دارچین با ۲ لیوان آب سرد را با حرارت مستقیم به جوش آورید و سپس به مدت یک الی دو ساعت با حرارت غیر مستقیم دم کنید تا رنگ آن آلبالویی شود.
خواص فوق العاده این چای عبارت اند از: محرک اعصاب، ضد وسواس و جنون، درمان ناراحتی های گوارشی، سرفه های رطوبتی، افزایش فشار خون، تقویت معده و کبد، دیابت، سردی بدن، درد های استخوانی، تقویت کننده قوای جنسی، تنظیم کننده عادت ماهیانه، تسکین سردرد
چای بادرنجبویه
این چای عطر و طعمی همانند لیموی تند دارد. از همه قسمت های این گیاه برای در مان بیماری استفاده می شود. باید گفت بادرنجبویه چای مورد علاقه حضرت علی (ع) نیز بوده است و دارای طبع بسیارگرم و خشک می باشد. برای تهیه این چای باید یک قاشق غذا خوری از بادرنجبویه را با دولیوان آب سر با حرارت مستقیم به جوش آوریم و سپس با حرارت غیر مستقیم دم بکشد.
ازخواص درمانی این چای می توان به بالابرنده فشارخون، خونساز، مقوی قلب و اعصاب، تقویتکننده سلولهای مغزی، آرامبخش، خوابآور، نشاط آور، ضدبوی بد دهان، تشنج، بیماری های کلیوی و محرک معده نام برد.
اسطوخودوس و چای درمانی
از این گیاه برای چای از جوانه گیاه گلدار آن استفاده می شود که جزء خوشبوترین گیاهان به شمار می آید. برای تهیه این چای باید دو قاشق غذا خوری از گیاه اسطخودوس را با دو لیوان جوش روی حرارت غیر مسقیم قرار بدهیم تا دم بکشد. طبع این گیاه گرم و خشک می باشد.
ازخواص فوق العاده آن می توان به آرام بخش اعصاب، ضد میگیرن، تقویت کننده سلول های مغزی، ضد اگزما، ضد زکام و آسم و برونشت، افزایش شیر مادر، نشاط آور، سرفه، دل پیچه، روماتیسم، ضد عفونی کننده دستگاه مجاری ادراری و باز کننده انسداد عروقی اشاره کرد.
چای زنجبیل
زنجبیل نیز یکی دیگر از انواع ادویه های پر خاصیت است که دارای عطر و طعم می باشد. هچنین علاوه براستفاده در غذا ها می توان از آن چای تهیه کرد. طبع زنجبیل گرم و خشک می باشد. برای داشتن چای زنجبیل باید نصف یا یک قاشق چای خوری از پودر آن را با یک لیوان آب جوش مخلوط کنید و روی آن در پوشی قرار دهید تا دم بکشد سپس با عسل یا نبات می توان شیرین و میل کنید.
خواص درمانی این چای عبارت اند از: افزایش فشارخون، خونساز، کاهش چربی خون، خلط آور، ملین ،ضد ضعف اعصاب، مانع از بروز سرطان، تقویت حافظه، ضددرد مفاصل و کمر درد، تقویتکننده قوای جنسی، تقویت کننده معده، مسومیت غذایی
چای به لیمو
به لیمو یکی دیگر از گیاهان معطر است که بویی شبیه به لیمو دارد. از برگ های این گیاه برای چای استفاده می کنند. به لیمو دارای طبع گرم می باشد. برای داشتن این چای خوش طعم و بو، یک قاشق غذا خوری از آن را به همراه دو لیوان آب جوش روی حرارت غیر مستقیم قرار می دهیم تا دم بکشد.
از جمله خواص این چای می توان به آرام بخشی ، تقویت حافظه، خواب آور، تقویت معده، رفع درد شکم، ضد میگرن و سردرد، خستگی، صدای گوش، تپش قلب، سرگیجه، آسم، اسپاسم و نفخ اشاره کرد.
آویشن و چای درمانی
آویشن یکی دیگر از گیاهان معطر است که خواص دارویی و درمانی زیادی دارد و از آن به عنوان چای نیز استفاده می شود. طبع آویشن گرم می باشد. برای تهیه این چای یک قاشق غذا خوری آویشن را به همراه دو لیوان آب جوش روی حرارت غیر مستقیم قرار داده تا دم بکشد.
خواص این چای فوق العاده عبارت اند از: افزایش فشارخون، تقویت اعصاب، رفع کولیتهای مزمن، جاری کننده حیض، ادرارآور، درمان زکام، سرفه، آسم، ضدانگل، رطوبت بدن، ضد انگل، اشتهاآور، کاهشدهنده غلظت خون، ضد عفونی کننده و میکروب کش قوی، مقوی جهاز هاضمه (گوارش)، تقویت بینایی و افزایش شیر مادر
چای بهارنارنج
بهارنارنج همان شکوفه های درخت نارنج است که عطر وبویی بی نظیر دارد. این شکوفه ها را خشک می کنند و به عنوان یک چای خوش طمع از آن استفاده می کنند. این چای دارای طبع گرم می باشد. برای تهیه این چای، یک قاشق غذا خوری بهار نارنج با دو لیوان آب جوش را روی حرارت غیر مستقیم قرار می دهیم تا دم بکشد.
از خواص این چای می توان آرامبخشی، تقویت کننده قلب ، تقویت کننده اعصاب، مفرح و نشاط آور، رفع دل پیچه، مسکن درد های عصبی نام برد.