پایان نفت دنیا؛ اگر ذخایر نفتی جهان به پایان برسد چه خواهد شد؟
- انتشار: ۱۹ حوت ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 80783
شاید خیلی نگران کننده باشد اگر فکر کنیم به پایان نفت دنیا نزدیک شده ایم! این که ذخائر نفتی رو به اتمام هستند و این موضوع، تبدیل به چالشی در جهان شده است، چیزی است که تقریبا همه مردم جهان کمابیش آن را درک کرده اند.
واقعا با به پایان رسیدن نفت در جهان، شاهد چه اتفاقاتی خواهیم بود؟ آیا اتمام نفت می تواند تبدیل به یک معضل شود و خطر ساز باشد؟
نفت چیست
نفت، مایعی افروختنی به رنگ قهوه ای سوخته یا سیاه است که در بخش هایی از پوسته کره زمین یافت می شود و در دسته سوخت های فسیلی جای می گیرد.
نفت خام به شکل های جامد و مایع یافت می شود. حالت جامد نفت خام همان قیرهای نفتی هستند.
در سال ۱۷۴۵اولین چاه اکتشافی مدرن نفت در فرانسه و در سال ۱۸۵۹ اولین چاه استخراج نفت در پنسیلوانیا حفر شد.
نفت از دو عنصر هیدروژن و کربن تشکیل شده است و به میزان کمی نیتروژن، اکسیژن و گوگرد نیز در آن می باشد. اکثر دانشمندان، گیاهان و موجودات آلی که در اقیانوس های اولیه وجود داشتند را منشأ به وجود آمدن نفت می دانند.
به گفته این دانشمندان، نفت از تجزیه جانواران تک سلولی و گیاهانی چون جلبک ها و مرجان ها که میلیون ها سال قبل، حتی پیش از عصر دایناسورها در آب زندگی می کردند به وجود آمده است.
به این ترتیب که، طی سالیان سال، تحت تاثیر دما، فشار و عدم وجود اکسیژن به نفت و گاز تبدیل شده اند.
سالهاست که در خصوص پایان نفت جهان، سخن های زیادی به میان آمده و مشکلات و معضلات بعد از این پایان نیز ذهن مردم را از گذشته های دور به خود مشغول داشته است.
خوب است بدانید حتی در سال ۱۹۱۴ در این خصوص با ابراز نگرانی های جدی صحبت شده بود و روزنامه ها، پایان نفت جهان را ده سال بعد نوشته بودند. در سال ۱۹۳۹ نیز سیزده سال تا پایان نفت دنیا وقت باقی مانده بود!!
امروزه نیز نفت را تا سی یا سی و چهار سال آینده تمام شده می دانند. باید سی و چهار سال آینده را دید! امیدواریم در آن زمان نیز سی وچهار سال دیگر وقت باقی مانده باشد!!
با این اوصاف شاید اصلا لازم نباشد نگران باشیم و شاید اصلا نفت را پایانی نباشد.
به هر حال، در این مقاله راجع به پایان نفت جهان و پیامدهای آن مطالب مختصری خواهید خواند. با کافه نبات سرکی بکشیم به آیندۀ احتمالا بدون نفت!
پیامد پایان نفت برای کشور های نفت خیز
موضوع کمبود نفت و اتمام ذخائر نفتی باعث شده است تا مردم دنیا به دنبال جایگزینی مناسب برای این انرژی گران قیمت و پر هزینه باشند.
بعد از اتمام نفت چه بلایی بر سر کشورهای صادر کننده نفت می آید؟ کشورهایی که درآمد سالیانه آنها از فروش و صدور نفت به دست می آید!
بعد از پایان نفت، تکلیف کشورهایی که منبع نفتی ندارند و نیاز خود را از کشورهای دیگر تامین می کنند چه خواهد شد و قیمت نفت های ذخیره شده تا چه اندازه افزایش پیدا خواهد کرد؟
کشورهای صادر کننده نفت از جمله ایران، عربستان، کویت، امارات و… که بیشترین میزان انرژی نفتی جهان را تأمین می کنند متحمل بیشتر ضرر در ۳۰ سال آینده خواهند شد.
پایان نفت برای آن دسته کشورهایی که بنیه شان بر پایه فروش نفت است ضربه ای محکم بر پایه های اقتصادی شان خواهد بود و پایان نفت برای آنها مساوی با پایان اقتصاد خواهد بود.
در این میان کشورهایی مانند آمریکا سود کلانی خواهند کرد. زیرا این کشور علاوه بر این که خود از بزرگ ترین تولید کننده های نفتی است، از بزرگ ترین ذخائر نفتی جهان نیز محسوب می شود.
پایان نفت برای کشوری با ذخایر نفتی بسیار، نه تنها خطر آفرین نیست، بلکه سود آور نیز خواهد بود. اگر روزی با پایان نفت در جهان مواجه شویم، ذخایر نفتی آمریکا می تواند به اندازه هزار سال نیاز نفتی شان را تامین کند و همچنین می تواند به قیمت گزافی به دیگر کشورها بفروشد.
برخی کشورهای دیگر نیز آینده نگری کرده اند و با سرمایه گذاری های کلان در زمینه های اقتصادی مختلف آینده کشور خود را از خطر احتمالی پایان نفت نجات داده اند.
کشورهای عربی مانند کویت، قطر و عربستان با ساخت هواپیما، خرید تیم های فوتبال و… شروع به ذخیره سرمایه های اقتصادی کرده اند و تقریبا برای روزی که نفت جهان به اتمام برسد آمادگی لازم را دارند.
در این میان کشورهایی که تلاشی برای سرمایه گذاری های بلند مدت نمی کنند متحمل ضررهای زیادی در زمینه اقتصادی می شوند. این کشورها بعد از اتمام ذخائر نفتی، تبدیل به کشورهایی فقیر خواهند شد.
پایان نفت در کشورهای مختلف
بانک جهانی در گزارشی جدید تحت عنوان “ثروت در حال تغییر ملت ها” ذخائر نفتی چند کشور دنیا را این گونه پیش بینی کرده است:
به گفته این بانک، ایران می تواند تا ۱۵۵ سال آینده نیز از ذخائر نفتی خود استفاده کند. کشور ونزوئلا که از بزرگ ترین تولید کننده های نفتی است تا ۳۴۵ سال آینده ذخیره نفت خواهد داشت.
بر طبق پیش بینی این بانک بین المللی بعد از ونزوئلا، کشور لیبی از ذخائر نفتی خود به مدت ۲۷۵ سال استفاده خواهد کرد. کشور کانادا نیز بعد از ایران در رتبه چهارم ذخائر نفتی قرار دارد. پایان نفت کانادا ۱۳۰ سال آینده پیش بینی شده است.
عراق تا ۱۱۰ سال آینده ذخائر نفتی خواهد داشت. کویت ۹۸ سال دیگر به پایان نفت خود می رسد و تا پایان ذخائر نفتی امارات ۹۷ سال باقی مانده است.
کشورهای عربستان، قطر، نیجریه و الجزایر نیز به ترتیب ۸۰، ۴۹، ۴۸، و ۴۰ سال دیگر تا پایان ذخائر انرژی و نفت شان وقت دارند.
جایگزین نفت
کشورهای جهان برای این که از پایان نفت ضررهای هنگفتی نکنند باید با سرعت هر چه تمام تر از انرژی های غیر نفتی بهره بگیرند.
استفاده از نیروی الکتریسته به جای نفت، خود می تواند راهی باشد برای رهایی از مشکلاتی که با پایان نفت جهان را احاطه خواهد کرد.
سرمایه گذاری در این زمینه راه را برای سودهای اقتصادی کلان باز خواهد کرد و از آیندۀ بدون نفت کک مان هم نخواهد گزید.