علائم سل چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟
- انتشار: ۱۲ دلو ۱۳۹۸
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 76190
امروزه بیماری های واگیردار زیادی وجود دارند که دامن گیر همه شده اند. خوشبختانه عده ای با رعایت نکات بهداشتی و مصرف دارو بهبود می یابند و عده ای نیز پشت گوش اندخته و عواقب آن را دیده اند. در این مطلب می خواهیم یکی از این بیماری های واگیردار عفونی به نام سل را به شما معرفی کنیم و علائم سل را برای شما عزیزان شرح دهیم تا خدای نکرده هر کسی دچار این بیماری شد آشنایی کامل با آن داشته باشد.
بیماری سل چیست؟
سل یک نوع بیماری عفونی واگیردار است که طی آن بدن با میکروبی به نام مایکو باکتریام دست و پنجه نرم می کند.
بیماری سل از زمان گذشته وجود داشته و برخی افراد حتی در زمان حاضر نیز دچار آن شده اند اما خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و درمان هایی که در حال حاضر وجود دارد این بیماری تا حدی قابل درمان است.
بیماری سل کلیه اعضای بدن انسان را درگیر می کند ولی بیشترین قسمت که به این میکروب آلوده می شود ریه می باشد.
تغذیه نامناسب، هوای آلوده، نبود نور آفتاب، مرطوب بودن و نمناک بودن اتاق خانه و … از عوامل موثر در ایجاد این بیماری هستند.
میکروب سل می تواند از طریق هوا، تنفس و یا از راه غذا از یک فرد به فرد دیگر منتقل شود.
علائم سل کدام است:
علائم سل ممکن است به یک باره ظاهر نشوند و کم کم و به مرور زمان خود را نشان دهند. حتی ممکن است فرد بیمار تا دو ماه متوجه علائم سل که در او به وجود آمده نشود چرا که علائم سل بسیار شبیه به یک سرماخوردگی ساده می باشد و فرد بیمار گمان می کند که دچار یک سرماخوردگی ساده شده است و ممکن است خیلی راحت از کنار آن عبور کند.
از علائم سل می توان به کاهش وزن، خستگی زود رس، تعریق شبانه، سرفه های مزمن به مدت دو هفته یا بیشتر که معمولا همراه با خلط است اشاره کرد.
زمانی که فردی هر کدام از این علائم را دید باید خیلی سریع به نزدیک ترین بهداشت محله یا متخصص مراجعه کتذد و علائم خود را بازگو نماید.
فرد بیمار در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید از ماسک استفاده کند چون سل از راه هوا و تنفس از یک فرد به فرد دیگر منتقل می شود.
علائم سل در بدن بیمار وقتی پیشرفت کند کم کم فرد بیمار نیروی حیاتی بدنش کم می شود و یک باره لاغر می شود و کاهش وزن پیدا می کند.
افرادی که علائم سل را دارند و با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند بهتر است یک همراه با خود داشته باشند تا بتوانند بر این بیماری غلبه کنند. داشتن یک دوست یا عضوی از اعضای خانوده در این راه خیلی به فرد بیمار کمک می کند. چرا که فرد بیمار هم از لحاظ روحی و هم جسمی در معرض یک آسیب است و وحود یک همراه خوب باعث روحیه دادن به فرد بیمار و همچنین رسیدگی های بهداشتی و فردی و باعث دلگرمی و بهبود یافتن هرچه زودتر بیمار می شود.
درمان بیماری سل:
بیماری سل با مراجعه به نزدیک ترین بهداشت و در جریان گذاشتن وضعیت بیمار و بازگو کردن علائم سل به مسئول مربوطه بهداشت با استفاده از قرص و دارو به مدت شش ماه تا یک سال قابل درمان است به شرطی که درمان مداوم و بدون فاصله باشد.
به فرد بیمار توصیه می شود حتما حتما هر دارویی که استفاده می کند زیر نظر همان بهداشت یا پزشک مربوطه مصرف کند زیرا ممکن است بدن بعضی از افراد به برخی داروها واکنش نشان دهد که این امر کاملا طبیعی است و بهداشت یا پزشک مربوطه می تواند دارویی دیگر را برای فرد بیمار جایگزین کند.
چند نکته مهم برای بهبود یافتن زودتر بیماری سل
حال که با خواندن این مطالب با علائم سل و درمان آن آشنا شده اید رعایت چند نکته برای زودتر بهبود یافتن بیمار ضروری است.
۱ـ داروهایی که به فرد بیمار تجویز می شود باید مرتب و دقیق و بدون هیچ فاصله ای مصرف شود چون استفاده نامنظم باعث می شود میکروب سل نسبت به این داروها مقاوم شده و دیگر مصرف دارو تاثیری در بهبود فرد بیمار نداشته باشد.
۲ـ درمان سل مدت زیادی را در بر می گیرد، البته ممکن است افرادی که به تازگی متوجه علائم سل در خود شده اند در عرض مدت شش ماه بهبود یابند ولی مدت زمان این بیماری ممکن است تا دو سال طول بکشد و فرد بیمار باید حوصله کافی به خرج دهد.
۳ـ فرد بیمار که هر کدام از علائم سل را در خود مشاهده کرد باید هرچه زودتر مکانی که در آنجا زندگی می کرده را تغییر دهد؛ جایی را برای زندگی انتخاب کند که نور آفتاب کافی داشته باشد و ورود و خروج هوا به داخل خانه راحت باشد. حتی الامکان سعی کنید پنجره های خانه را باز بگذارید تا هوای تازه به مشامش برسد.
۴ـ فرد بیمار باید رژیم غذایی برای خود داشته باشد. رژیم غذایی برای افرادی که علائم سل را در خود مشاهده می کنند می تواند به بهبود آنان کمک شایانی کند. در ادامه این مطلب رژیم غذایی اصولی را برای فرد بیمار کاملا توضیح می دهیم.
رژیم غذایی برای درمان سل
رژیم غذایی که فرد بیمار باید رعایت کند استفاده زیاد از میوه تازه، سبزی، کاهو و خوردن مایعات فراوان است.
فرد بیمار باید از هر گونه غذای روغنی و چرب دار پرهیز کند و تا جایی که می تواند غذای خود را آب پز و یا بخار پز تهیه کند. بهتر است گوشت قرمز اجتناب ورزد و سعی کند گوشت سفید مثل مرغ و ماهی مصرف کند. همچنین در غذای خود از ادویه و روغن استفاده نکند.
باز هم تاکید می کنیم که فرد بیمار باید مایعات فروان بنوشد؛ روزانه مصرف ۱۰ لیوان آب می تواند کمک زیادی به بهبود فرد بیمار کند.
انشاالله شما عزیزان هیچ وقت یمار نشوید و اگر خدای نکرده دچار این بیماری شدید با خواندن این مطب و رعایت نکاتی که گفتیم هرچه سریع تر علائم سل را در خود درمان کنید و بهبود کامل یابید.