طالبان و ستیز با دانایی؛ «از تداوم مسدود ماندن مکاتب دخترانه تا اخراج دانشجویان دختر از دانشگاه»
- انتشار: ۲۶ میزان ۱۴۰۱
- سرویس: تیتر 2سیاست
- شناسه مطلب: 133723
گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، محدودیتهای شدید بر دسترسی شهروندان افغانستان، به ویژه دختران، به آموزش و مراکز آموزشی وضع کردهاند.
سیاستهای گروه طالبان در عرصه آموزش، بیشتر معطوف بر قرائت افراطگرایانه و سختگیرانه این گروه از دستورات اسلامی است؛ قرائتی که بارها از سوی عالمان دینی جهان اسلام و مراکز معتبر علمی اسلامی، رد شده است.
این قرائت سختگیرانه به تازگی از سوی گروهی از عالمان دینی جهان اسلام در ترکیه نیز رد شده است و آنها خواستار بازگشایی فوری مکاتب دخترانه از سوی گروه طالبان شدهاند.
عالمان دینی در این نشست خواستار برداشتن فوری تمام موانع بر سر راه آموزش دختران و بازگشایی مکاتب دخترانه از سوی گروه طالبان شده است.
پیش از این نیز عالمان دینی کشورهای اسلامی از گروه طالبان خواستهاند که مکاتب دخترانه را بازگشایی کنند، اما این گروه هنوز حاضر به بازگشایی مکاتب دخترانه نشدهاند و حاضر نیستند که در این مورد از سیاست افراطگرایانه خود کوتاه بیایند.
اما سیاست گروه طالبان در قبال آموزش دختران، به تازگی ابعاد تازهای گرفته است و دختران دانشجو از گروههای قومی و مذهبی خاص را هدف قرار داده است.
تداوم مسدود ماندن مکاتب دخترانه
اکنون ۳۹۲ روز میشود که گروه طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از دسترسی به آموزش و رفتن به مکتب محروم کردهاند.
این گروه هنوز هیچ برنامهای برای بازگشایی مکاتب دخترانه ندارد و مشخص نیست که مکاتب بر روی دانش آموزان دختر، چه زمانی باز خواهد شد.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان در نشست عالمان دینی جهان اسلام در ترکیه گفته است که مکاتب دخترانه به دلیل آماده نبودن نصاب آموزشی و فراهم نبودن تسهیلات جداسازی صنفهای درسی دختران و پسران، تاکنون بازگشایی نشده است.
اما در سیستم آموزشی افغانستان، مکاتب دخترانه و پسرانه از هم جدا هستند و صنفهای درسی دختران و پسران هیچگاه به صورت مختلط برگزار نشده است.
پیش از این، نورالله منیر، وزیر معارف پیشین طالبان گفته بود که مکاتب دخترانه به دلایل فرهنگی مسدود شده است و مردم حاضر نیستند که دختران ۱۶ و ۱۷ ساله شان به مکتب بروند.
اما این ابراز نظر با واکنش گسترده شهروندان افغانستان در نقاط مختلف این کشور مواجه شد و آنها به شدت سخنان وزیر معارف طالبان را رد کردند و مسدود ماندن مکاتب دخترانه را ناشی از سیاستهای افراطگرایانه گروه طالبان در قبال آموزش زنان دانستند.
عدم دسترسی دختران بالاتر از صنف ششم به آموزش و مکتب، پیامدهای ناگواری برای آنها داشته است؛ از پیامدهای روانی گرفته تا تن دادن به ازدواج زود هنگام و اجباری.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، بر اثر محدودیتهای گروه طالبان، در یک سال گذشته بیش از یک میلیون دختر در افغانستان از آموزش بازماندهاند.
سازمان ملل محدودیتهای شدید گروه طالبان بر آموزش و آزادیهای زنان افغانستان را تلاش برای حذف کامل آنها از جامعه افغانستان دانسته است.
اخراج دانشجویان دختر از دانشگاه
سیاست گروه طالبان در قبال آموزش دختران، به تازگی از مسئله جنسیت محض فراتر رفته است و سمت سوی تبعیض قومی، مذهبی و زبانی را به خود گرفته است.
بعد از حمله بر مرکز آموزشی کاج در غرب کابل که در آن بیش از ۵۶ دانش آموز دختر از شیعیان هزاره افغانستان کشته شدند و بیش از ۱۱۵ دانش آموز دیگر زخمی شدند، اعتراضات گسترده از سوی زنان و دانشجویان دختر علیه کشتار دانش آموزان هزاره و «نسل کشی هزارهها» به راه افتاد.
در پی این اعتراضات، گروه طالبان ابتدا تمام دانشجویان در خوابگاه دخترانه دانشگاه کابل را مسموم کردند و سپس اقدام به اخراج دختران دانشجوی هزاره از خوابگاه و دانشگاه کابل کردند.
منابع محلی گفتهاند که گروه طالبان تاکنون حدود ۱۰۰ دانشجوی دختر هزاره را از خوابگاه دخترانه دانشگاه کابل اخراج کردهاند و شماری از آنها را از دانشگاه نیز منفک کردهاند.
بر اساس گزارش این منابع، گروه طالبان فهرستی از دخترانی را تهیه کرده است که علیه کشتار دانش آموزان هزاره در مرکز آموزشی کاج و نسل کشی هزارهها می خواستند اعتراض کنند و بر اساس یک برنامه روزانه، آنها را از دانشگاه و خوابگاه، اخراج میکنند.
بر اساس تازهترین آماری که منابع ارائه کردهاند، طالبان امروز (دوشنبه، ۲۵ میزان) حدود ۲۰ دانشجوی هزاره را از خوابگاه دخترانه دانشگاه کابل، اخراج کردهاند.
اخراج دانشجویان هزاره از دانشگاه و خوابگاه دخترانه دانشگاه کابل، ابعاد جدیدی از «سیاست حذف» و «اقدامات خصمانه» این گروه علیه شیعیان هزاره در افغانستان است.
اقدامات جدید گروه طالبان علیه دانشجویان دختر هزاره، نگرانیهای شهروندان را در مورد ستیز طالبان با دانایی و آموزش دختران بیشتر از قبل افزایش داده است.
مردم اکنون نگران این هستند که طالبان با عدم تأمین امنیت مراکز آموزشی و اخراج دانشجویان دختر از دانشگاه، روزنههای دسترسی به آموزش را برای شیعیان هزاره در افغانستان بیشتر از گذشته محدود میکند.
منبع: شفقنا
نظرات(۰ دیدگاه)