زیرفون/ گیاهی کمتر شناخته شده با خواصی اعجاب انگیز و باورنکردنی

  • انتشار: ۱۱ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 79488

از گیاهان مفید و در دسترس ما، که کاربرد های زیادی در درمان و حتی زیبایی انسان دارد می توان به زیرفون اشاره کرد، گیاهی که مسکن دردها است و در درمان بیماری ها و مشکلاتی از جمله بی خوابی، نفخ و نقرس موثر است و برای سم زدایی بدن بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. اگر دوست دارید از خواص این گیاه بی نظیر بیشتر بدانید این مقاله را از دست ندهید.

مشخصات گیاه

گیاه زیرفون با نام انگلیسی Female lime و با نام علمی Tilia platyphyllos از دسته درخت های پنیرکیان Malvaceae می باشد. اصطلاحا با نام نمدار نیز شناخته می شود. گفته می شود حدود سی گونه درخت از جنس درختان نمدار شناخته شده است که یک نوع از آن زیرفون میباشد که در گرگان و تهران قابل کشت و رویش است. هرچند درحال حاضر از این گیاه در پارک ها به عنوان یک گیاه تزیینی و یا گیاهی که سایه دار است نیز استفاده می شود.

زیرفون

این تگیاه از نظر ژنتیکی در تیره پنیرکیان رده بندی شده و دارای چوبی نرم است که بسیار سبک نیز می باشد. چوب این گیاه قابل ورقه شدن می باشد بافت ریزی دارد و معمولا به رنگ صورتی روشن و یا کدر یافت می شود. نقش و نگار خاصی ندارد و شکل گیاه عمدتا گنبدی شکل است که سرعت رشد متوسطی دارد و بلندی نهایی آن ۴۰ متر است، ساقه های گیاه رنگ قرمز مایل به قهوه ای دارد و شاخه ها معمولا به سمت بالا و با زاویه باز منتشر می شوند. گل های گیاه زیرفون به رنگ زرد است و عطری قوی دارد.

تکثیر زیرفون که معمولا از سن بیست سالگی گیاه شروع می شود به این صورت است که میوه های گیاه در پاییز گردآوری می شود و زیر ماسه نگهداری می شود. این میوه ها را می توان در بهار کشت نمود که در سال بعد می رویند و نهال جوان زیرفون متول می شود نهال این گیاه چون رشد کندی دارد به همین علت براحتی می توان آن را از محلی به محل دیگر انتقال داد.

فوائد وخواص دارویی زیرفون

در طب سنتی اسلامی ایرانی زیرفون گیاهی است که دارای طبیعتی گرم و خشک است، برای این گیاه خواص دارویی زیادی ذکر شده است که از جمله آنها می توان به ضد تشنج بودن، آرام بخش بودن آن اشاره کرد همچنین این گیاه معرق و مدر می باشد.

در استفاده های دارویی از این گیاه زیرفون برگ ریز بیشتر کاربرد دارد اما این گیاه با برگ های بزرگ نیز در طب سنتی قابل ا ستفاده است.

اگر زیرفون بصورت دمنوش تهیه شود به دلیل داشتن اسانس فرار و معطری که در گل های این گیاه قرار دارد، طعمی بسیار لذت بخش خواهد داشت. ماده موثر در گل این گیاه فلاونوئید است که نوعی آنتی اکسیدان است و اسانس فرار و مواد مسیلاژی موجود در گل این گیاه نیز خاصیت تسکین دهندگی و کاهش الهتاب دارد. همچنین این گیاه حاوی تانن است که به عنوان قابض کننده مورد استفاده قرار می گیرد.

گل زیرفون برای درمان سرماخوردگی، سرفه و تب، برای درمان عفونت و نیز به عنوان پایین آوردن تپش قلب کاربرد دارد، همچنان که برای فشار خون بالا، سردردهای میگرنی و کاهش دهنده التهابات و به عنوان آنتی اسپاسمودیک و مسکن نیز تجویز می شود.

کسانی که به هیسیتری مبتلا هستند می توانند گل زیرفون را در حمام آب گرم مخورد استفاده قرار دهند. علاوه بر اینها این گیاه مسکنی قوی برای اضطراب و تپش قلب ناشی از اضطراب و نیز استفراغ های ناشی از اضطراب و حتی سوءهاضمه نیز کاربرد دارد.

برگ این گیاه در کاهش تب موثر است و از چوب زیرفون در درمان بیماری های کبد و کیسه صفرا و سلولیت استفاده می شود. همچنین اگر چوب زیرفون سوزانده و به ذغال تبدیل شود در درمان بیماری های روده کاربرد دارد

از آنجا که زیرفون اثر کاهش دهندگی گویچه های سرخ را دارد می تواند حالت چسبندگی و قابلیت انقعاد خون را بکاهد و در واقع خون را رقیق نماید که همین امر یکی از دلایل کم شدن التهابات در بدن نیز می باشد.

چوب این گیاه درای اثر گشاده گنندگی عروق قلب می باشد و در درمان آنژین های صدری بسیار موثر و مفید می باشد

در درمان بی خوابی نیز از این گیاه استفاده می شود و معمولا به افرادی که به سختی می توانند بخوابند این گیاه تجویر می شود.

از جمله اعجاز های این گیاه بسیار مفید می تواند به تأثیر فوق العاده آن بر پوست نام برد. اگر از فراوده های این گیاه برای استفامال خارچی استفاده کنید می توانید ببینید که در التیام زخم ها و سوختگی و آبسه ها و ورم ها تأثیر فوق العاده ای دارد. علاوه بر آن می توانید از زیرفون برای رفع مشکلات پوست و مو استفاده کنید شستشوی صورت و مو این گیاه باعث می شود پوستی درخشان و شفاف و موهایی عاری از هرگونه مشکل داشته باشید.

همچینی دمکرده این گیاه برای دفع سموم بدن موثر است و ساقه این گیاه نیز به عنوان یک ماده دارویی برای درمان بیماری هایی چشمی توصیه می شود.

همانگونه که مشاهده کردید خواص دارویی بی نظیر و زیادی برای این گیاه در طب سنتی ذکر شده است ولی این به این معنی نیست که هر فردی و به هر میزانی مجاز به استفاده از این گیاه و دمنوش های این گیاه می باشد.

بخاطر داشته باشید که مصرف این گیاه برای زن های بادار ممنوع است. همچنین اگر روزی بیش از ۳ فنجان از چای این گیاه استفاده کنید ممکن است تأثیر منفی بر سیستم عصبی بگذارد و سبب بی خوابی شود.

همچنین افرادی که دچار کم خونی هستند نباید چای این گیاه را همراه با مکمل های آهن و یا در هنگام وعده های غذایی خود استفاده کنند چون چای این گیاه جذب آهن را کاهش می دهد و مطلب مهم دیگ را ینکه برای کودکان زیر ۱۲ سال مصرف این گیاه ممنوع است.