روز جهانی لغو برده داری

  • انتشار: ۱۱ قوس ۱۳۹۹
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 98612

ریشه کن کردن برده داری مدرن در اشکال مختلفی همچون «قاچاق انسان، کار کودکان، ازدواج اجباری و استفاده از کودکان در جنگ ها» سبب شد سازمان ملل متحد در ۲ دسامبر سال ۱۹۴۹ میلادی را روز جهانی لغو برده داری نام گذاری کند.

برده داری به عنوان یک پدیده شوم تنها مختص گذشته نبوده و در طول تاریخ به اشکال مختلف ادامه یافته است.

اشکال سنتی برده داری هنوز هم در برخی از کشورها وجود دارد اگرچه در بسیاری جاها برده داری مدرن به وجود آمده است.

نهادهای حقوق بشری سازمان ملل در گزارشات خود به وجود ذهنیت های برده داری سنتی در باورها و اعتقادات بسیاری اشاره کرده است.

تبعیض های طولانی مدت در طول تاریخ علیه اقلیت های قومی و قبیله ای سبب بروز برده داری از آغاز تاکنون شده است.

روز جهانی لغو برده داری
روز جهانی لغو برده داری

برای آشنایی بیشتر با روز جهانی لغو برده داری این مطلب را تا انتها بخوانید:

روز جهانی لغو برده داری، فرصت مناسب برای نکوهش انواع برده داری

هماان طور که گفته شد برده داری از ابتدا تا زمان حال وجود داشته و تنها اشکال آن تغییر کرده است.

به عبارت ساده تر برده داری سنتی دیروز به برده داری مدرن امروزی تبدیل شده است. برده داری مدرن را براساس تعریف تازه می توان به گروه های «کار اجباری، کار کودکان و قاچاق» تقسیم کرد.

در دنیای معاصر امروز قربانیان کار اجباری بیشتر مهاجرانی هستند که برای زندگی بهتر به کشورهای مدرن و صنعتی مهاجرت می کنند.

این مهاجران برای کارهایی چون«بردگان خانگی، کارگران ساختمانی، کارگران صنعتی شامل صنایع غذایی و پوشاک و بخش کشاورزی و دیگر کارهای شاقه» مورد استفاده قرار می گیرند.

در دنیای صنعتی امروز که بنا بر کسب سود اقتصادی بیشتر است کودکاان نیز جزء قربانیان به حساب می آیند.

کودکان امروزه استثمار اقتصادی می شوند. این در حالی ست که کنوانسیون حقوق کودکان کار اجباری برای کودکان را منع کرده بر تحصیل و رفاه کودکان تاکید می ورزد.

براساس کنوانسیون حقوق کودک، کودکان باید در برابر استثمار اقتصادی حفاظت شوند و هر چیزی که تحصیل و سلامت جسمی و روحی کودک را به خطر می اندازد باید رفع گردد.

قاچاق انسان در تعریف تازه به معنای استفاده از انسان برای کارها و خدمات اجباری ست. اگر انسان به هر نوعی به اجبار کاری را انجام دهد مورد استثمار قرار گرفته است.

سربازگیری، انتقال، واگذاری، نگهداری، بهره کشی، کار و خدمات اجباری و قاچاق اعضای بدن مصادیق قاچاق به حساب می آید.

سرآغاز لغو برده داری

اگرچه همگان شاید روز جهانی لغو برده داری را به یاد داشته باشند اما کمتر کسی به نقطه شروع آن واقف است.

روز جهانی لغو برده داری
روز جهانی لغو برده داری

آنچه اولین جرقه لغو برده داری به اشکال مختلفش را زد شورش بردگان در آگوست ۱۷۹۱ در جزیره هیسپانیولا در دریای کارائیب بود.

این شورش سبب شکل گیری یک جنبش شد که در نهایت برده داری را لغو نمود.

دستاوردهای این شورش شامل «رهایی از بردگی، خلاص شدن این جزیره از سلطه استعمارگران و در نهایت لغو برده داری» بود. هسپانیولا امروز همان کشور جمهوری دومینیکان است.

سر منشأ برده داری

به همان میزان که لغو برده داری مهم ارزیابی می شود، آغاز برده داری هم از اهمیت خاص خود برخوردار است.

شروع برده داری به مصر باستان، بابل، آشور و چین و هندوستان بر می گردد. شکل کلاسیک برده داری در یونان و روم باستان تکامل یافت.

در این کشورها بردگان همچون کالا در بازار فروخته می شد یا به عنوان هدیه یا به عنوان کالایی برای پرداخت بدهی رد و بدل می گشت.

بردگی بر اساس تعریف یعنی به زود در اختیار کسی بودن است، یعنی حالتی که از کسی بهره کشی اقتصادی صورت گیرد و در صورتیکه برده زن جوان و خوشرو باشد از او بهره کشی جنسی نیز صورت می گیرد.

در تمام جوامع باستانی برده داری یک امر پذیرفته شده تلقی می شد. انواع برده داری به طور کلی شامل «برده به عنوان دارایی، بیگاری کشیدن، نیروی کار اجباری و ازدواج اجباری» می باشد.


فروش برده در عصر جدید

همان طور که می دانید برده داری در تمام جوامع باستانی یک امر پذیرفته بود. تنها دین مبین اسلام بود که در آن برده داری منسوخ است و در زمان حیات پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه اطهار بردگان تربیت شده به انسان های شریف بدل گشتند.

در مصر از بردگان برای ساخت قصرها استفاده می شد و اسرای جنگی سرنوشتی تهدید آمیز داشتند. در روم این صاحبان برده ها بودند که حتی در مورد مرگ یا زندگی برده ها تصمیم می گرفتند.

زمانیکه اروپایی ها در قرن ۱۵ میلادی سواحل آفریقا و شمال و جنوب آمریکا را تصرف کردند زمینه برای برده فروشی عصر جدید آغاز شد.

پرتغال که برای کار کشاورزی نیروی انسانی کافی نداشت اولین کشوری بود که برده ها را وارد کرد. این کشور به مدت یک قرن بر بازار برده فروشی آفریقا حاکمیت داشتند.

از نیمه دوم قرن هفدهم برده ها برای کار در کشتزارهای آمریکای شمالی و جنوبی به این کشورها وارد شدند.

روز جهانی لغو برده داری
روز جهانی لغو برده داری

دانمارک اولین کشور لغو کننده سیستم برده داری

دانمارک اولین کشور اروپایی بود که در سال ۱۷۹۲ برده داری را لغو کرد و در ادامه کشورهای انگلیس و آمریکا در سال ۱۸۰۷ نیز این کار را انجام دادند.

در سال ۱۸۱۴ انگلستان از نفوذ خود استفاده کرد  و در کنفرانس وین دیگر کشورها را وادار به لغو برده داری نمود. در ادامه برده ها دارای حق آزادی شدند.

تصویب قانون عدم برده داری از سوی سازمان بین الملی حفظ صلح

با تصویب قانون عدم برده داری از سوی سازمان بین المللی حفظ صلح جهانی در سال ۱۹۲۶ یک موفقیت بزرگ در زمینه منع برده داری به دست آمد. این قانون زمینه را برای شکل گیری انواع کنوانسیون ها مساعد ساخت.

قرن بیست و یک و برده داری

برده داری در قرن بیست و یک اگرچه مانند گذشته نیست اما هنوز محو نشده و به صورت مخفی و زیر پوستی جریان دارد.

امروز برده داری به یک تجارت تبدیل شده است. امروز برده ها در کشورهای فقیر جهان از هر زمان دیگری بیشتر است.

برده های امروز دیگر از طریق زنجیر کنترل نمی شوند بلکه خشونت و اعمال زور و تهدید به کارهای اجباری مانند کار در معادن زغال سنگ، صنایع لباس و غذا، تولید فولا و قهوه و شکر به کار گماشته می شوند.