درمان سرفه با ارزان ترین، خوشمزه ترین و قدیمی ترین روش ها!
- انتشار: ۱ ثور ۱۳۹۹
- سرویس: اطلس پلاس
- شناسه مطلب: 83850
برای درمان سرفه لزوما نمی بایست به فکر داروهای خاص افتاد، بلکه روش هایی است که در طول قرن ها خانواده های ایرانی از آن استفاده می کردند و واقعا هم نتیجه می گرفتند.
سرفه از آن دست مواردی است که باید آن را جدی گرفت زیرا اگر طولانی باشد علاوه بر اینکه برای شخص آزار دهنده می باشد، ممکن است حاکی از یک بیماری خطرناک باشد. به همین منظور پیشنهاد کافه نبات این است که اگر سرفه مزمن داشتید به پزشک مراجعه کنید. اما همانطور که پیشتر هم گفتیم روش هایی سنتی و درمان های خانگی زیادی وجود دارد که برای درمان سرفه می توان از آن استفاده کرد.
سرفه چیست؟
سرفه یک نوع واکنش سیستم دفاعی بدن انسان است که ترشحات اضافی در هنگام بیماری را دفع می نماید. در بعضی موارد نیز سرفه در واکنش به سوزش و یا انسداد مسیر تنفسی روی می دهد. در واقع اگر سرفه شما خشک است احتمالا علت آن سوزش لایه راه تنفسی است که به خاطر آلرژن تنفسی ایجاد شده است.
معمولا در چنین مواردی داروهایی که سرفه را تسکین میدهند، توصیه می شود زیرا شدت سرفه ممکن است موجب وخیم تر شدن راه تنفسی شود. عفونت دستگاه تنفسی نیز به طور معمول موجب سرفه عمیق می شود در مواردی همراه با خلط است. اگر از شر این خلط خلاص نشوید ممکن است راه تنفسی شما مسدود شود.
برای درمان خلط می توان از روش های سنتی استفاده کرد. البته این درمان را می بایست تا برطرف شدن کامل عفونت ادامه داد. در ادامه شماری از روش های سنتی درمان سرفه را به شما معرفی می کنیم.
آب نمک؛ قدیمی ترین روش برای درمان سرفه
نمک از گذشته های خیلی دور در طب سنتی یک داروی ضد التهاب بوده است. یافته های باستان شناسی در مصر نشان می دهد که مصریان در چند هزار سال پیش از خواص جادویی نمک برای درمان بیماری ها آگاه بوده اند. اهمیت نمک و جایگاه درمانی آن تا به امروز همچنان حفظ شده است. به عنوان مثال دندانپزشکان تاکید دارند که بیماران بعد از جراحی های لثه، برای پیشگیری از عفونت و بهبود یافتن سریعتر زخم ها، آب نمک قرقره کنند. هنگامی که آب نمک قرقره می نمایید بالا رفتن موقتی «پ هاش» موجب می شود باکتری ها زنده بمانند.
تهیه آب نمک برای درمان سرفه و التهاب گلو چندان پیچیده و دشوار نیست و کافی است یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب نیمه گرم حل نمایید و سپس آن را قرقره کنید. آب نمک به سرعت گلودرد را تسکین میدهد. برای آب نمک اصلا مهم نیست که منشا گلودرد شما چیست؛ چه گلودرد میکروبی چه ورم لوزه و یا سرما و آلرژی، هر چه که باشد آب نمک آن را خوب می کند.
تاثیر ضدالتهابی قرقره کردن آب نمک معمولا چند ساعتی به طول می انجامد. البته هرچه آب نمک تماس بیشتری با گلوی شما داشته باشد نتیجه بهتری حاصل می شود. در نتیجه کوشش کنید سر خود را عقب نگه داشته و آن را تکان دهید. اگر چند نوبت در روز این روش درمان سرفه را انجام دهید بدون شک نتیجه شگفت انگیزی خواهید دید.
تنفس در بخار؛ ارزان ترین روش برای درمان سرفه
تنفس بخار آب روشی ساده و بسیار مؤثر برای درمان سرفه است. از این روش هم می توان برای درمان سرفه خشک استفاده کرد و هم برای درمان سرفه های مرطوب. نفس کشیدن بخار آب گرم به مجاری تنفسی رطوبت داده و آن را منقبض می کند و در نتیجه موجب تسکین التهاب می شود. بخار آب همچنین خلط موجود در مسیر دستگاه تنفسی را سبک و سرفه کردن را راحت تر می نماید.
تنفس بخار آب آن هم پیش از خوابیدن مجاری بینی و همچنین گرفتگی سینه را پاک می نماید و با برطرف کردن سرفه های آزاردهنده، خواب راحتی برای بیمار به همراه خواهد داشت. برای اینکه از بخار آب نتیجه بهتری بگیرید بهتر است چند قطره اسانس خالص نعناع نیز به آب جوش بیفزایید. سپس سرتان را روی بخار آب بگیرید و حوله ای نیز روی سرتان بیندازید و از فاصله ای ایمن نفس بکشید. مراقب باشید تا زیاد به آب جوش نزدیک نشوید چون احتمال دارد دچار سوختگی شویید. بهتر است بین ده تا پانزده دقیقه بخار آب را نفس بکشید. اگر از این روش می خواهید برای کودکان استفاده کنید لازم است بسیار مراقب باشید.
زنجبیل تازه
خاصیت ضدالتهابی قوی زنجبیل به بهبود گلودرد و مسیرهای تنفسی انسان کمک زیادی می کند، حال چه این التهاب در نتیجه آلرژی باشد و یا در پی عفونت ایجاد شده باشد. شما می توانید عصاره زنجبیل تازه را گرفته و به همان مقدار عسل به آن اضافه کرد و مخلوط نمایید تا معجونی برای درمان سرفه به دست آورید. خوردن تنها چند قطره از این معجون برای بهبود سرفه و گلودرد شما کافی است.
همچنین شما می توانید چای زنجبیل برای خودتان درست کنید. بدین صورت که زنجبیل خردشده تازه را برای ۲ تا ۳ دقیقه بجوشانید. نوشیدن چای زنجبیل برای درمان سرفه معجره می کند. شما می توانید چای زنجبیلی که تهیه کرده اید را در یخچال بگذارید و هر چند ساعت مقداری از آن را گرم کرده و نوش جان کنید. چای زنجبیل نه تنها برای سرفه و گلودرد که دارویی معجزه گر برای سرماخوردگی محسوب می شود.
عسل و لیمو
اگر شبها سرفه نه اجازه می دهید خودتان بخوابید و نه می گذارد اطرافیان تان چشم روی هم بگذارند، بدون شک معجون لیمو و عسل ناجی شما و اطرافیان تان خواهد بود. نوشیدن این معجون جادویی، آن هم لحظاتی پیش از رفتن به رختخواب موجب می شود تا گلودرد شما تسکین یابد و دستگاه تنفسی تان در طی شب مرطوب باشد.
برای تهیه این معجون می بایست یک عدد لیمو و دو قاشق سوپخوری عسل را در آب گرم ترکیب کرده و آن را نوش جان کنید. معجون لیمو و عسل موجب کمتر شدن خلط در شما می شود کمک می نماید تا به آسانی دفع شوند. برای اینکه از خواص این معجون نهایت استفاده را ببرید همیشه مقداری از آن را آماده داشته باشید و به تناوب بخورید.
زنجبیل و فلفل سیاه
ترکیب زنجبیل خشک و پودر فلفل سیاه در طول تاریخ دارویی مهم برای درمان سرفه محسوب می شده است. یکی از نکات مثبت این داروی سنتی، در دسترس بودن مواد اولیه آن است. برای یادآوری باید گفت که زنجبیل خشک همان ریشه زنجبیل می باشد. اگر خواستید این روش درمان سرفه را امتحان کنید می بایست تنها به اندازه اندکی از آن را برروی زبان خود بگذارید. البته این را نیز باید به شما اخطار دهیم که طعم این دارو به شدت تند و زننده می باشد. البته شماری از مردم برای اینکه مزه این دارو را تلطف کنند و از زنندگی آن بکاهند، مقداری شکر به آن اضافه می کنند. البته شما می توانید به اندازه نصف قاشق چایخوری عسل را نیز به آن اضافه کنید.
شیر زردچوبه
در طول صدها سال طبیبان هندی و چینی از زردچوبه برای درمان بیماری های مختلف همچون بیماری های تنفسی بهره می جستند. این امر به خاطر خواص بی شمار این ادویه جادویی است. یکی از این خواص خاصیت ضدالتهابی و ضدمیکروبی بودن آن است. زردچوبه گیاهی از خانواده زنجبیل است که از ریشه آن ادویه زردچوبه تهیه می شود. زردچوبه ماده ای به نام کورکومین دارد که از اثرات ضد التهابی و ضد درد برخوردار است.
زرد چوبه علاوه بر خاصیت ضد التهابی بالایی که دارد، برای درمان آن دسته از سرفه هایی که ناشی از عفونت گلو و دستگاه تنفسی هستند مؤثر می باشد. برای تهیه شیر زردچوبه می بایست دو قاشق چایخوری زردچوبه را در یک فنجان شیر گرم بریزید و هم بزنید. برای گرفتن بهترین نتیجه روزانه در ۲ نوبت این معجون را بنوشید. در صورت دسترسی به شیر بز بهتر است از آن به جای شیر گاو استفاده کنید. این امر موجب می شود تا خلط با سرعت بیشتری دفع شود. همچنین می توان زردچوبه را در آب جوشاند و سپس یک قاشق چایخوری روغن نارگیل و یا کره به آن افزود. خوردن این معجون نیز به بهبود مشکل سرفه شما کمک زیادی می کند.
سیر
یکی از آسان ترین روش های خلاصی از شر سرفه خوردن چند حبه سیر است. به خصوص در سرفه های ناشی از سوزش گلو و انواع عفونت های تنفسی سیر معجزه می کند. البته سیر جایگاه خاصی در طب سنتی ایران زمین دارد تا جایی که از آن برای درمان بیماری های مختلفی همچون ذات الریه و سیاه سرفه استفاده می شده است. ترکیبات موجود در سیر موجب شده است تا خاصیت ضدباکتریایی خاصی پیدا کند و باکتری های بیماری زایی که وارد بدن انسان شده است را سرکوب نماید.
شما می توانید با نگهداشتن یک حبه سیر در دهان تان و سپس خرد کردن آن به جنگ با سرفه های آزار دهنده بروید و از شر آن ها خلاصی یابید. همچنین افزودن سیر له شده به وعده های غذایی به پیشگیری از عفونت های ثانویه که به طور معمول از آلرژی های سرماخوردگی و تنفسی نشئت می گیرند، کمک زیادی می نماید.
آب پیاز
اگر بخواهیم رک و راست باشیم باید بگویم که پیاز آن خاصیت سیر را ندارد اما خواصی دارد که می توان از آن به عنوان جایگزینی برای سیر استفاده کرد. ترکیبات موجود در پیاز موجب شده است تا خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی پیدا کند. عصاره پیاز به خصوص برای درمان برونشیت تجویز می شود و موجب کم شدن خلط می شود. از سوی دیگر عصاره پیاز قادر است باعث مهار رشد باکتری ها در گلوی انسان شود و سرفه های دردناک را بهبود بخشد و درمان نماید.
برای تهیه عصاره پیاز می بایست یک پیاز متوسط را آنقدر فشار بدهید تا عصاره آن به بیرون بچکد. اگر به عفونت گلو مبتلا می باشید می بایست یک یا نصف قاشق چایخوری عصاره پیاز را به آهستگی قورت دهید. اگر رابطه تان با پیاز تعریفی ندارد و یا طعم عصاره پیاز موجب آزار شما می شود، میتوانید طعم آن را با عسل و یا شکر تغییر دهید.
سوپ داغ؛ یک روش خوشمزه برای درمان سرفه
شاید خوشمزه ترین روش درمان سرفه خوردن یک بشقاب سوپ داغ باشد. اگر به سرفه های همراه با بیماری هایی همچون سرماخوردگی و یا آنفولانزا مبتلا هستید، سوپ داغ می تواند سرفه و گلودرد شما را بهبود بخشد.
مطمئنا پیشنهاد مادربزرگ های عزیز در چنین مواقعی سوپ مرغ و جعفری و یا سوپ جو می باشد. اما متخصصین می گویند که هر سوپی که ادویه هایی مثل پیاز، سیر، زنجبیل و فلفل سیاه در آن باشد برای درمان گلودرد و سرفه و حتی سرماخوردگی مفید است. هنگامی که سوپ داغ را میل می کنید بخار ان وارد مسیرهای تنفسی شما می شود و مخاط بینی را پاکیزه می نماید، درحالی که خود سوپ در گلوی شما را با بالا بردن رطوبت، تسکین میدهد.
آب انگور
عصاره تازه انگور قرمز که یک قاشق چایخوری عسل به آن افزوده شده باشد روش درمانی شیرینی برای مشکل سرفه است. زمانی که به دلیل تجمع خلط یا میکروب ها دچار گرفتگی سینه هستید، به هیچ وجه توصیه نمی شود که سرکوبش نمایید. اینجاست که آب انگور معجزه خود را نشان می دهد. اب انگور خاصیت خلط آوری داشته و به کمتر شدن خلط کمک زیادی می نماید و سرفه کردن را راحت می کند. حتی اگر مشکل جسمانی خاصی هم ندارید هیچ گاه آب انگور را فراموش نکنید.
بالابردن رطوبت محیط و رطوبت بدن برای درمان سرفه
یکی دیگر از روش های درمان سرفه مرطوب کردن محیط است. نتایج تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته نشان دهنده آن است که رطوبت محیط به کاهش سوزش مجاری تنفسی ناشی از خشکی آن ها کمک می کند و در نتیجه موجب درمان سرفه می شود. برای بیمارانی که سرفه های شدید و گرفتگی سینه دارند یک حمام داغ بسیار توصیه شده است. البته اگر حال و حوصله و پولش را دارید می توانید سونای بخار را نیز امتحان کنید.
همچنین بالا بردن رطوبت بدن نیز روش موثری برای درمان سرفه محسوب می شود. این امر همچنین موجب تقویت سیستم دفاعی بدن نیز می گردد. نوشیدن آب گرم برای گلو بسیار مفید است. همچنین نوشیدن آبمیوه و چای نیز موجب بالا بردن رطوبت بدن و به تبع آن رفع گلودرد و سرفه می شود.