اندیشکده امریکایی؛ تجارت چین با افغانستان کاهش یافته است

  • انتشار: ۲۲ حمل ۱۴۰۴
  • سرویس: اقتصاد
  • شناسه مطلب: 221392

اندیشکده امریکایی استیمسون گزارش داده که میزان تجارت افغانستان زیر کنترل طالبان با چین با کاهش رو‌به‌رو شده است.

اندیشکده امریکایی استیمسون گزارش داده که میزان تجارت افغانستان زیر کنترل طالبان با چین با چالش‌های رو‌به‌رو بوده و کاهش یافته است.

در حالی که بسیاری از تحلیلگران پیش‌بینی کرده بودند که پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، چین به سرعت نقش عمده‌ در بازسازی و توسعه اقتصادی افغانستان ایفا خواهد کرد، واقعیت‌های سه سال گذشته نشان داده است که این کشور از پذیرفتن چنین نقشی با احتیاط برخورد کرده است.

از سوی هم داده‌های اداره کل گمرک چین نشان می‌دهد که تجارت دوجانبه میان چین و افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان به شدت افزایش یافته است، اما این افزایش به شکل نامتعادل بوده است.

این اندیشکده گزارش داده که از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴، صادرات چین به افغانستان بیش از دو برابر شده، در حالی که واردات چین از افغانستان کاهش یافته است.

این تغییرات باعث شده که کسری تجاری افغانستان با چین به‌طور چشمگیری افزایش یابد و از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ بیش از سه برابر شود.

بربنیاد این گزارش واردات جلغوزه از افغانستان به چین نیز تنها به‌طور موقت در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است و در سال ۲۰۲۴ کاهش قابل توجهی را تجربه کرده است.

بر اساس گزارش‌های اندیشکده استیمسون، یکی از دیگر چالش‌های اساسی در تعامل اقتصادی چین با طالبان، سطح پایین سرمایه‌گذاری در افغانستان است.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که چین از زمان تسلط طالبان تنها چند قرارداد سرمایه‌گذاری جدید امضا کرده است. از جمله این قراردادها می‌توان به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های استخراج طلا در تخار و پردازش جلغوزه اشاره کرد، اما در مجموع سطح سرمایه‌گذاری چین نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است.

علاوه بر این، بسیاری از پروژه‌های پیشنهادی، مانند سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دالری در بخش لیتیوم افغانستان، به دلیل تردید طالبان به سرانجام نرسیده است.

این اندیشکده می‌گوید پروژه‌های اقتصادی موجود در افغانستان که توسط چین اجرا می‌شود، با تأخیرهای قابل توجهی روبه‌رو شده است.

گزارش اندیشکده استیمسون، نشان می‌دهد که امارات متحده عربی و هند به عنوان شرکای تجاری جدید مطرح شده‌اند. به خصوص هند، که اخیراً به یکی از بزرگترین شرکای تجاری افغانستان تبدیل شده است، نگرانی‌هایی را برای چین ایجاد کرده است، چرا که ممکن است این همکاری‌ها تهدیدی برای منافع چین در افغانستان و پروژه‌های «کمربند و جاده» این کشور باشد.

اندیشکده «استیمسون»، یک اتاق فکر غیرانتفاعی و غیر حزبی، مسائل صلح جهانی همچون اشاعه تسلیحات هسته‌ای، قاچاق اسلحه و بحران‌های بشردوستانه را تحلیل می‌کند.

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *