واکنش‌ها به سالگرد بازگشت طالبان به قدرت؛ سه سال فصل تاریک افغانستان

  • انتشار: ۲۵ اسد ۱۴۰۳
  • سرویس: تیتر 2سیاست
  • شناسه مطلب: 190985

همزمان با سه‌سالگی به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، برخی از چهره‌های سیاسی و مخالف طالبان در واکنش به ۱۵ آگست، سه سال حاکمیت طالبان بر کشور را فصل تاریک برای افغانستان خوانده اند.

برخی از چهره‌های سیاسی و مخالف طالبان در واکنش به امروز پنج‌شنبه، ۱۵ اگست، روز سقوط جمهوریت و حاکمیت دوباره طالبان، این سه سال گذشته را «تاریک‌ترین فصل تاریخ افغانستان» خوانده‌اند.

نصیر احمد اندیشه، سفیر افغانستان در جنوا در اکس گفته: «تسلط نظامی کابل در سه سال گذشته {توسط طالبان} یکی از تاریک ترین فصل‌های تاریخ معاصر افغانستان باقی مانده است».

او همچنین گفته که خروج بی‌نظم ایالات متحده و ناتو از کشور و در پی آن سقوط نظام جمهوریت و برگشت حاکمیت طالبان، «شکست بزرگ» ذینفعان بوده است.

از سوی دیگر، شاه‌گل رضایی؛ نماینده پیشین مردم در پارلمان کشور گفته است که مذاکره با طالبان «اشتباه» بود. هرچند امریکا آن را مرتکب شد؛ اما هزینه سنگین‌اش را مردم افغانستان بر دوش می‌کشند.

این نماینده پیشین مردم در مجلس می‌گوید که برگشت حاکمیت طالبان بر کشور، مردم افغانستان را «قرن‌ها» به عقب برد، آینده آنان را نابود کرد و نیمی از جمعیت کشور (زنان) را از همه حقوق شان محروم ساخت.

او با انتقاد از تسلط طالبان بر کابل، افزود: «بشکه زرد (وسیله که طالبان از آن برای ساخت ماین‌ها در ۲۰ سال جنگ شان استفاده می‌کردند) نماد افتخار و آدم کشتن به هدف رسیدن به قدرت تبدیل شده است».

در همین حال، عبدالرب رسول سیاف، یکی از رهبران جهادی پیشین نیز گفته که نظام جمهوریت در افغانستان در پی «یک توطئه و سازش ننگین» سقوط کرد و در نتیجه طالبان بر کشور مسلط شدند.

او در اکس گفته است که با برگشت حاکمیت طالبان، ساختارهای دولتی همه فرو ریخت، حقوق‌بشری و ارزش‌های انسانی پامال و لگدمال شد، زنان از حق کار و آموزش محرومشدند، کادرهای مسلکی خانه‌نشین گشتند، شماری از جوانان به جرم انتساب به نظام قبلی بازداشت، شکنجه و کشته شدند.

آقای سیاف همچنین گفته: «این همه جفا در حق ملت مظلوم ما و در حق کشور ما و درحق انسانیت صورت گرفت و از همه خطرناک‌تر این‌که این ظلم‌ها و ستم‌ها در زیر نام اسلام صورت گرفته است. منسوب نمودن این همه جور و جفا به اسلام جنایت نا بخشودنی است».

طالبان سقوط ۱۵ اگست و سقوط نظام جمهوریت را «روز فتح» می‌خوانند و روز گذشته از آن تجلیل کردند.

شهروندان کشور اما این روز را «روز سیاه در تاریخ کشور» می‌دانند و تاکید می‌کنند که این روز سر آغاز حذف مردم، به ویژه زنان از صحنه‌ سیاست و جامعه در کشور بوده است.

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟