نشست پیشاور؛ مقام‌های پاکستان خواهان مذاکره با طالبان افغانستانی شدند

  • انتشار: ۲۸ دلو ۱۴۰۳
  • سرویس: بین المللتیتر 2سیاست
  • شناسه مطلب: 214441

همزمان با پایان نشست پیشاور به رهبری علی امین گنداپور؛ وزیر ارشد ایالت خیبرپختونخوای پاکستان، مقام‌های این کشور خواهان گفتگو و مذاکراه با طالبان افغانستان شده‌اند.

روزنامه دان پاکستان، امروز یک‌شنبه، ۲۸ دلو گزارش داده است که شماری از رهبران احزاب سیاسی و مذهبی پاکستان در یک نشست مشورتی بر ضرورت گفتگو در سطح حکومت با طالبان افغانستانی تاکید کردند. در این نشست همچنین پیشنهاد شد که برای تسهیل این روند جرگه‌ای رهبران سیاسی و مذهبی برگزار شود.

شرکت کنندگان خاطرنشان کردند که صلح در پاکستان مستقیما با صلح در افغانستان مرتبط است، از این سو، پیشنهاد شد که اسلام‌آباد باید «مذاکرات فوری» را با طالبان افغانستانی آغاز کند.

درخواست برای گفتگو در سطح حکومت با طالبان افغانستانی در زمانی مطرح شد که حکومت محلی خیبر پختونخوا پیشنهاد کرده بود که هیاتی متشکل از بزرگان قبایل، علمای دینی و رهبران سیاسی با همتایان افغانستانی خود برای رسیدگی به درگیری و بی‌ثباتی طولانی در مناطق قبیله‌ای این ایالت گفتگو کنند.

منابع به روزنامه دان گفتند که حکومت شرایط انجام مذاکرات با طالبان را با استفاده از دیپلماسی قبیله‌ای برای رسیدگی به نگرانی‌های فرامرزی ارائه کرده است.

روزنامه دان از قول منابع گزارش داد که حکومت چارچوب دو مرحله‌ای برای برگزاری مذاکرات با طالبان افغانستان تنظیم کرده است.

گفته می‌شود که مرحله‌ نخست این گفتگوها شامل سفر یک گروه کوچک به کابل خواهد بود که متشکل از رهبران قبایلی، سیاسی و مذهبی، همراه با یک مقام امنیتی جهت هماهنگی است.

در مرحله‌ دوم، هیات اصلی وارد گفتگو با بزرگان قبایل افغانستانی و نمایندگان طالبان خواهد شد تا در مورد مسائل امنیتی، همکاری‌های مرزی، تجارت و وضعیت مهاجران افغانستانی در پاکستان مذاکره کند.

علاوه بر این، این مذاکرات با هدف جلوگیری از استفاده‌ گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان برای انجام حملات در پاکستان صورت می‌گیرد.

در همین حال، بر همکاری در زمینه‌ نظارت و جلوگیری از فعالیت‌های تحریک طالبان پاکستان و سایر گروه‌های تروریستی در مناطق مرزی تاکید خواهد شد.

پیش از این حنا ربانی؛ وزیر خارجه پیشین پاکستان از پیشنهاد وزیر ارشد خیبرپختونخوا برای گفتگوی مستقیم با طالبان در کابل در مورد تروریزم انتقاد کرده بود.

خانم ربانی گفت این ایده که هر ایالتی سیاست خارجی خود را دنبال کند «احمقانه» است.

وزیر خارجه پیشین پاکستان در مصاحبه با جیونیوز گفت: «بگذارید دولت، دولت باشد. اگر هر ایالتی سیاست خارجی خود را دنبال کند، به منزله به چالش کشیدن قانون اساسی خواهد بود. سیاست خارجی کاملا یک موضوع فدرال است.»

وزیر ارشد خیبرپختونخوا خواستار اعزام هیئتی از این ایالت به کابل برای صحبت با طالبان افغانستانی برای جلب کمک این گروه در برقراری صلح در ایالت ناآرام خیبرپختونخوا پاکستان شده بود.

این مقام ارشد محلی پیش از برگزاری نشست مقدماتی روز پنحشنبه از اسلام‌آباد خواسته بود به او اجازه دهد با طالبان افغانستان درباره صلح در این ایالت مذاکره کند.

بسیاری از سیاست‌مداران پاکستانی این طرح وزیر اعلای خیبرپختونخوا را دور زدن دولت فدرال خوانده و گفته‌اند که سیاست خارجی یک موضوع فدرال است.

خواجه آصف؛ وزیر دفاع پاکستان، در این مورد گفته بود که هیچ ایالتی صلاحیت مذاکره با کشور خارجی را ندارد. او گنداپور را متهم کرد که امنیت پاکستان را به خطر می‌اندازد.

اما عمران خان؛ نخست‌وزیر پیشین پاکستان از پیشنهاد وزیر اعلی خیبرپختونخوا برای گفتگوهای مستقیم با طالبان افغانستانی برای رسیدگی به تروریسم در مناطق مرزی حمایت کرده است. عمران خان گفت «تروریزم را نمی‌توان بدون گفت‌وگو از بین برد.»

آقای خان روز جمعه در زندان به خبرنگاران گفت که کمترین حوادث تروریستی در پاکستان در زمان حکومت او رخ داده است.

هنوز مشخص نیست که حکومت فدرال پاکستان اجازه تشکیل این جرگه و برگزاری مذاکرات با طالبان را خواهد داد یا نه.

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *