مأموریت تیم نظارت بر تحریمهای شورای امنیت تحریمها علیه طالبان ۱۴ ماه تمدید کرد
- انتشار: ۲۴ قوس ۱۴۰۳
- سرویس: تیتر 1سیاست
- شناسه مطلب: 206574
شورای امنیت سازمان ملل متحد نشستی را در مورد افغانستان برگزار کرد که در این نشست مأموریت تیم نظارت بر تحریمها علیه طالبان برای ۱۴ ماه تمدید شده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز جمعه، ۲۳ قوس با تصویب قطعنامهای مأموریت تیم نظارت بر تحریمها علیه طالبان و افراد و نهادهای مرتبط که صلح، ثبات و امنیت افغانستان را تهدید میکنند، به مدت ۱۴ ماه تمدید کرد.
شورای امنیت سازمان ملل نسبت به تصمیم اخیر طالبان برای منع زنان از تحصیل در رشتههای طبی و همچنین قانون امر به معروف و نهی از منکر «عمیقا» ابراز نگرانی کرده است.
قطعنامه این شورا به اتفاق آرا تصویب شد، دستور کار تیم کارشناسان سازمان ملل که بر تحریمها علیه طالبان نظارت دارد را برای ۱۴ ماه تمدید میکند.
شورای امنیت از «زایل شدن فزاینده» حقوق بشر تحت حکومت طالبان، به خصوص حقوق زنان و دختران، انتقاد کرد.
دختران در افغانستان از حق تحصیل بعد از صنف ششم محروم شدهاند. به علاوه زنان عملا از فرصتهای اقتصادی و شرکت در فعالیتهای اجتماعی، آزادی تردد و سایر حقوق اولیه منع شده اند.
این قطعنامه علاوه بر این نسبت به قانون «امر به معروف و نهی از منکر» که تابستان گذشته اعلام شد و از جمله صدای زنان را از فضای عمومی منع میکند ابراز نگرانی کرده است.
امریکا در این جلسه بر اهمیت تحریم در پیشبرد صلح و ثبات تاکید کرد و همزمان نسبت به مساله حقوق بشر به خصوص حق آموزش زنان ابراز نگرانی کرد.
چین و روسیه استدلال کردند که تحریمها باید بر مقابله با تروریسم متمرکز باشد و خواستار احتیاط در مورد اولویت دادن حقوق بشر در این مباحثات شدند. هر دو کشور خواستار تغییراتی در رژیم تحریمها، مثل رفع انسداد از داراییهای خارجی افغانستان، و اطمینان از این مساله شدند که تحریم بیش از حد دست و پاگیر نباشد.
هبتالله آخوندزاده؛ رهبر حکومت طالبان، اواخر ماه اگست قانون امر به معروف و نهی از منکر را اعلام کرد.
طالبان بعد از آن در روز ۱۳ قوس تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را ممنوع کرد، تصمیمی که با اعتراض دختران دانشجو و همچنین دولتها روبرو شد.
انستیتوتهای طبی که شامل رشتههای قابلگی، پرستاری، آزمایشگاه، دندان و داروسازی است، تنها مراکز تحصیلات عالی و نیمهعالی بود که دختران در افغانستان پس از بسته شدن دانشگاهها، فرصت تحصیل در آن را داشتند. بسیاری از دختران پس از محرومیت از تحصیل در رشتههای دیگر به سراغ این انستیتوتها رفته بودند.
وزارت تحصیلات عالی طالبان در ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ اعلام کرده بود که زنان و دختران «تا اطلاع ثانوی» نمیتوانند در دانشگاههای دولتی و خصوصی ادامه تحصیل دهند که واکنشها و محکومیتهای گسترده جهانی را در پی داشت.
طالبان در سال ۲۰۲۱ با خروج نیروهای آمریکایی، بعد از دو دهه مجددا به قدرت رسید. هنوز هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
سازمان ملل گفته که شناسایی طالبان به عنوان دولت این کشور تا زمانی که محرومیت زنان از تحصیل و کار ادامه دارد و زنان نمیتوانند بدون سرپرست مرد در فضای عمومی ظاهر شوند تقریبا غیرممکن است.
امریکا، بریتانیا و فرانسه از جمله کشورهای بودند که در نشست روز ۱۲ دسامبر به خاطر سیاستهای محدودکننده از طالبان انتقاد کردند. روسیه و چین از انتقاد مستقیم از طالبان پرهیز کردند و بر نیاز به ارائه کمکهای انساندوستانه و همکاری منطقهای با حکومت افغانستان تاکید کردند.
رزا اوتونبایوا؛ فرستاده ویژه دبیرکل ملل متحد برای افغانستان و رییس یوناما این هفته به شورای امنیت گفت که زنان و دختران «به طور فزایندهای از همه سطوح جامعه حذف میشوند.»
او در مورد دستور تازه طالبان علیه تحصیل زنان گفت: «من قویا مقامها را ترغیب میکنم تجدید نظر کنند» و هشدار داد که محدودیتهای تازه «میتواند دارای عواقب مرگباری برای زنان و دختران باشد.»
اوتونبایوا همچنین به قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان، که علاوه بر زنان، محدودویتهایی را بر ظاهر مردان اعمال میکند اشاره کرد.
او با اشاره به تعامل دفتر خود با طالبان در مورد مسائلی مثل حقوق بشر، دسترسی به بازداشتیها و مبارزه با مواد مخدر، تاکید کرد: «تعامل عادیسازی یا به رسمیت شناختن نیست.»
او گفت که تعامل به جلوگیری از انزوای افغانستان یا – بدتر از آن – بازگشت این کشور به مناقشه کمک خواهد کرد.
برخی از حاضران در نشست روز پنجشنبه تصمیم طالبان را «آپارتاید جنسیتی» توصیف کردند.
تام فلِچر؛ معاون دبیرکل در امور بشردوستانه و هماهنگکننده امداد اضطراری در سازمان ملل، همچنین وضعیت اقتصادی افغانستان را «بینهایت شکننده» توصیف کرد، به طوری که نیمی از جمعیت در فقر به سر میبرند.
نظرات(۰ دیدگاه)