تهدید مرگبار مین‌ها در افغانستان؛ میلیون‌ها نفر در خطر و توقف فعالیت‌های پاکسازی

  • انتشار: ۱۷ دلو ۱۴۰۳
  • سرویس: اجتماعیامنیت و حوادثتیتر 1
  • شناسه مطلب: 213395

جنگی که بیش از چهار دهه در افغانستان ادامه داشته، منجر به آلودگی مساحت‌های وسیعی از این کشور به مین‌ها و مواد منفجره شده است، به طوری که خطر انفجارها جان میلیون‌ها نفر را تهدید می‌کند.

مکتب هماهنگی امور بشری سازمان ملل (اوچا) اعلام کرد که افغانستان همچنان به شدت به مین‌ها و مواد منفجره باقی‌مانده از جنگ آلوده است.

در آخرین گزارش این سازمان آمده است که حداقل ۳.۳ میلیون نفر در افغانستان در فاصله یک کیلومتری از مین‌ها و مواد منفجره زندگی می‌کنند.

سازمان ملل تأکید کرده است که خطرات مین‌ها و مواد منفجره باقی‌مانده از جنگ، تهدید جدی برای زندگی غیرنظامیان به‌ویژه کودکان به شمار می‌آید.

اوچا ادامه داد که به طور متوسط، ۵۵ نفر در ماه در افغانستان بر اثر انفجار مین‌ها یا مواد منفجره باقی‌مانده از جنگ کشته یا زخمی می‌شوند.

این دفتر در گزارش خود که روز دوشنبه منتشر شد، اعلام کرد که ۸۰ درصد از قربانیان این انفجارها را کودکان تشکیل می‌دهند.

در یکی از آخرین حوادث، سه کودک در اثر انفجار یک سرقذیفه باقی‌مانده از جنگ در ولایت لغمان جان خود را از دست دادند.

پلیس طالبان در ولایت لغمان اعلام کرد که این کودکان سرقذیفه را پیدا کرده و پس از ضربه به آن، انفجار رخ داده و موجب مرگ آن‌ها شده است.

چنین حوادثی گاه و بیگاه در مناطق مختلف افغانستان رخ می‌دهد و نشان می‌دهد که مین‌ها و مواد منفجره باقی‌مانده از جنگ، همچنان تهدیدی جدی برای جان مردم افغانستان به شمار می‌آید.

تعطیلی فعالیت‌های یک سازمان بین‌المللی برای پاکسازی مین‌ها

پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، کمک‌های مالی امریکا به کشورهای مختلف، از جمله افغانستان، به حالت تعلیق درآمد.

طالبان اعلام کردند که ۵۰ سازمان امدادی در افغانستان به دلیل تعلیق این کمک‌ها فعالیت‌های خود را متوقف کرده‌اند.

این تعلیق کمک‌ها تأثیر زیادی بر روند پاکسازی مین‌ها در افغانستان گذاشته و منجر به توقف فعالیت یک سازمان در این زمینه شده است.

سازمان “ناروی” برای کمک‌های مردمی اخیراً اعلام کرده است که به دلیل تعلیق کمک‌های مالی امریکا، فعالیت‌های خود در زمینه پاکسازی مین‌ها در افغانستان و ۱۱ کشور دیگر را متوقف کرده است.

این سازمان در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۱ میلیون دالر از مؤسسات دولتی امریکا برای تأمین مالی فعالیت‌های خود دریافت کرده بود.

سازمان ناروی برای کمک‌های مردمی اعلام کرد که پاکسازی مین‌ها گامی مؤثر در کاهش فقر جهانی و ارتقای امنیت، توسعه اقتصادی و ثبات است و افزود که مین‌ها و سایر مواد منفجره باقی‌مانده از جنگ تهدید جدی برای زندگی مردم و روند توسعه پس از جنگ هستند.

درخواست برای تأمین بودجه ۲۱.۹ میلیون دالری

مکتب هماهنگی امور بشری سازمان ملل درخواست کرده است که برای ادامه فعالیت‌های پاکسازی مین‌ها در افغانستان در سال جاری، مبلغ ۲۱.۹ میلیون دالر بودجه دریافت کند.

این سازمان ابراز امیدواری کرده است که کشورهای ارائه‌دهنده کمک، منابع مالی لازم را برای سازمان‌های فعال در زمینه پاکسازی مین‌ها در افغانستان تأمین کنند تا برنامه‌های پاکسازی مین‌ها در این کشور ادامه یابد.

برنامه پاکسازی مین‌ها در افغانستان، مانند سایر بخش‌ها، از سال ۲۰۲۴ با کمبود شدید منابع مالی مواجه بوده است.

اوچا پیش‌تر اعلام کرده بود که سازمان‌های فعال در این زمینه در سال ۲۰۲۴ تنها ۴۰ درصد از بودجه مورد نیاز خود را دریافت کرده‌اند، که باعث شده برخی از آن‌ها فعالیت‌های خود را متوقف کنند.

هنوز مشخص نیست که آیا روند پاکسازی مین‌ها در افغانستان در سال جاری ادامه خواهد داشت یا خیر، و اگر ادامه یابد، در چه سطح و مقیاسی خواهد بود.

اما واضح است که این فعالیت‌ها در افغانستان با کمبود منابع مالی مواجه خواهد شد و حجم این فعالیت‌ها نسبت به گذشته به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *