بیش از ۲۰۰۰ کانتنر تاجران افغانستانی در واگه و کراچی متوقف شدهاند
- انتشار: ۱۵ ثور ۱۴۰۴
- سرویس: اقتصادتیتر 2
- شناسه مطلب: 224801

در پی تنشهای هند و پاکستان، اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان اعلام کرده است که بیش از دو هزار کانتینر تاجران افغانستانی در پی متوقف شدن تجارت میان هند و پاکستان، در بندرهای واگه و کراچی گیر مانده و متوقف شده اند.
خانجان الکوزی؛ رییس اتاق مشترک تجاری پاکستان و افغانستان، امروز دوشنبه، ۱۵ ثور به رادیو-تلویزیون ملی گفت که پاکستان به کانتینرهای حامل کالاهای هندی اجازه ترانزیت را نمیدهد.
آقای الکوزی همچنین گفت که حدود ۱۵۰ کانتینر بازرگانان افغانستانی در بندر آتاری-واگه و حدود دو هزار کانتینر دیگر در بندر کراچی گیر ماندهاند.
پس از وقوع حمله مرگبار پهلگام در کشمیر تحت کنترل هند، دو کشور روابط تجارتیشان را متوقف و مرزها را به روی همدیگر بستهاند.
بسته شدن مرزهای میان هند و پاکستان به ویژه گذرگاه مرزی آتاری-واگه تجارت زمینی میان کابل و دهلینو را متوقف کرده است.
بازرگانان افغان با استفاده از این بندر کالاهای خود به ویژه میوه خشک افغانستان را به هند صادر میکنند که با مسدود شدن آتاری-واگه صادرات زمینی افغانستان به هند متوقف شده است.
از سوی دیگر، بازرگانان افغان بخش زیادی از کالاهای هندی را از طریق بندر کراچی و با استفاده از مسیر ترانزیتی پاکستان به افغانستان وارد میکنند.
پس از افزایش تنش میان هند و پاکستان، حالا پاکستان به کالاهای هند اجازه نمیدهد که از مسیر پاکستان عبور کنند و این باعث شده که حدود دو هزار کانتینر بازرگانان افغانستانی در بندر کراچی گیر بمانند.
این در حالی است که رادیو-تلویزیون ملی روز گذشته گزارش داده است که هیأت رهبری اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان به منظور حل مشکلات ترانزیتی تاجران افغانستانی در پاکستان، با مولوی امیرخان متقی؛ سرپرست وزارت خارجه این گروه دیدار کرده است.
اتاق تجارت و سرمایهگذاری گفته که این هیأت همه مشکلات، در بخشهای ترانزیت و تجارت با پاکستان را در میان گذاشته و تأکید کرده که کالاهای تاجران افغانستانی که در بنادر کراچی و واگه پاکستان متوقف ماندهاند باید هرچه زودتر اجازه عبور یابند.
به گفته این اتاق، وزیر خارجه طالبان از همکاری همهجانبه با تاجران افغانستانی اطمینان داده و افزوده که این وزارت برای حل مشکلات تاجران از راههای دیپلماتیک، دست بهکار شده است.
این در حالی است که پیشتر خانجان الکوزی؛ رییس اتاق مشترک تجاری پاکستان و افغانستان اعلام کرد که هند به موترهای حامل کالا از افغانستان اجازه عبور از مرز واگه را نداده است.
خانجان الکوزی همچنین افزوده که پاکستان نیز به موترهای حامل کالاهای وارداتی از هند اجازه عبور از گذرگاههای تورخم و چمن را نمیدهد.
پیشتر پاکستان به ۱۵۰ موتر حامل کالا از افغانستان اجازه داد در چارچوب توافقنامه ترانزیت تجاری، از طریق مرز واگه وارد هند شوند.
خانجان الکوزی، به روزنامه دان پاکستان، گفت که با وجود اجازه پاکستان، هند به این موترها اجازه عبور از مرز واگه را نداده است.
وزارت خارجه پاکستان پیشتر اعلام کرد که به موترهای باربری که پیش از تاریخ ۲۵ اپریل وارد خاک این کشور شدهاند، اجازه میدهد کالاها را به هند منتقل کنند.
این موترها حامل میوههای خشک و تازه و سبزیجات اند.
به گفته خانجان الکوزی، ابتدا پاکستان این موترها را متوقف کرده بود و اکنون هند به این موترها اجازه عبور نمیدهد.
او درباره توقف موترهای باربری توسط پاکستان گفت «حدود هزار و ۵۰۰ کانتینر از هند به بنادر کراچی رسید که مقداری از کالاها بارگیری شد و کانتینرها به تورخم و چمن رسیدند، اما پاکستان این وسایل نقلیه را متوقف کرده است.»
بر اساس توافقنامه تجارت ترانزیتی افغانستان و پاکستان (APTTA)، افغانستان محصور در خشکی میتواند از بنادر کراچی و گوادر برای واردات و صادرات استفاده کند.
پاکستان ترانزیت افغانستان را از طریق بنادر خود تحت APTTA که در سال ۱۹۶۵ امضا شد و در سال ۲۰۱۰ تجدید نظر شد، تسهیل کرده است.
این توافق در سال ۲۰۲۱ منقضی شد و اکنون پاکستان و طالبان توافق کردهاند که به زودی یک توافق اصلاح شده را امضا کنند.
وزیر صنعت و تجارت طالبان در ماه جدی ۱۴۰۳ در دیدار با نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان روی نهاییسازی توافقنامه تجارتی و ترانزیتی افغانستان و پاکستان تاکید کرد.
نظرات(۰ دیدگاه)