این تفکر است که عزت یا خفت می‌بخشد

  • انتشار: ۱۴ میزان ۱۴۰۰
  • سرویس: دیدگاهگوناگون
  • شناسه مطلب: 121938

در هر کشوری، سیاست و حکومت در حقیقت آیینه تفکر، فرهنگ، فهم، شعور، سطح آگاهی و آموزش جامعه است و آن‌ها را بازتاب می‌دهد. این‌که چه نوع حکومتی با چه ماهیتی، با چه تفکری، بر مردم حکومت می‌کند و چه سیاستی را اعمال می‌کند، ریشه‌ در تفکر و سطح آگاهی مردم دارد.
اگر مردم، در مورد سیاست و حکومت خود را دارای حق ذاتی بدانند و بفهمند که اساسا قدرت تنها متعلق به مردم است و حکومت از اراده آن‌ها ناشی می‌شود؛ در این فرض در حقیقت مردم خود به صورت جمعی و غیر مستقیم حاکم است؛ چرا که حکومت تنها با خواست مردم ایجاد می‌شود، از اراده آن‌ها، مشروعیت می‌گیرد و رضایت مردم در کارکرد حکومت شرط است. در نتیجه، حکومت چیزی بیش از نماینده و وکیل مردم نیست. چنین مردمی، همیشه عزیز، ثروت‌‌مند، خلاق و مبتکر خواهند بود.
در مقابل اگر مردمی، حکومت و سیاست را متعلق به نیروی جدای از اراده خود بدانند و بر این تصور باشند که در مورد حکومت رضایت و مطالبات مردم هیچ نقشی ندارد و حکومت به مثابه‌ی قبایی است که از پیش دوخته شده است، و تنها مولوی‌ها و افرادی با آموختن محدود دانش مذهبی، حدود و ثغور و چگونگی آن را می‌فهند و دیگران اگر در این زمینه ورود کنند، دین و آخرت خود را می‌بازند؛ به صورت قطع، نتیجه‌ی چنین پنداری، چیزی جز بردگی و بارکشی نیست. بدون شک، چنین مردمی، نسل اندر نسل، همیشه منفعل، گدا، گشنه، صدقه‌خور، ذلیل، درگیر منازعات بی‌حاصل و آواره خواهد بود، مگر این‌که خود را از این جهالت ستبر، برهانند.
بنابراین، این نحوه تفکر، سطح‌ آ‌گاهی، و عمل‌کرد ما است که بر ما عزت یا خفت می‌بخشد و در عین‌حال برای ما حکومت پاسخ‌گو به ارمغان می‌آورد یا حکومت خودکامه تحمیل می‌کند.

دکتر سید جواد سجادی

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *