ایستگاه خونین در سوریه؛ نقش رژیم اسرائیل در تجزیه و بحران خاورمیانه
- انتشار: ۲۹ سرطان ۱۴۰۴
- سرویس: بین الملل
- شناسه مطلب: 233704

درگیریهای خونینی که در ولایت سویدای سوریه میان نیروهای دروزی، قبایل بدوی و نیروهای دولتی رخ داده است، بیش از ۷٠٠ کشته برجای گذاشته است. در همین حال، رژیم اسرائیل روز چهارشنبه حملات هوایی متعددی را به اهداف نظامی در دمشق، از جمله نزدیکیهای کاخ ریاستجمهوری و مقر وزارت دفاع این کشور انجام داده است که طی آن چندین نیروی وابسته به رژیم جولانی کشته شدهاند.
گزارشها حاکی است که در حالی برخی رسانهها از ترور وزیر دفاع رژیم جولانی و فرار ابومحمد جولانی، رئیس دولت سوریه، به مکانی نامعلوم خبر دادهاند، این موارد هنوز توسط منابع مستقل تأیید نشده است. اما حملات هدفمند اسرائیل به مراکز حساس دولتی، نشاندهنده بحران عمیق و خطر وقوع جنگ تمامعیار منطقهای در سوریه است.
ابومحمد جولانی در سخنرانی خود به اجرای طرحی از سوی رژیم اسرائیل اشاره کرده که هدف آن تقسیم سوریه به بلوکهای قومیتی و جمعیتی و جلوگیری از شکلگیری یک رژیم اسلامگرا با پیشینه تروریستی در دمشق است. این اقدامات علیرغم گفتوگوهای اخیر میان دونالد ترامپ و ابومحمد جولانی در عربستان و لغو تحریمهای آمریکا علیه سوریه، نشان میدهد که تلآویو به دنبال اشغال بخشهایی از سوریه و اجرای طرح گستردهتر تجزیه این کشور است.
در کنار این مسائل، کشتارهای مرگبار و انتقامجوییهای قومی در سوریه بیانگر آن است که رژیم جولانی توان تحمیل کنترل کامل بر سرزمینهای سوریه را ندارد. کشورهای همسایه از جمله ترکیه، اعراب و اسرائیل، هر کدام در تلاشند مناطق نفوذ خود را گسترش دهند و از گروههای مسلح محلی حمایت کنند.این شرایط پیچیده و نامشخص، چشمانداز ثبات در سوریه را بسیار تیره و نگرانکننده کرده و برخلاف تلاشها، بازگشت سریع آرامش پس از جنگ و فروپاشی دولت بشار اسد در کوتاهمدت ممکن نمینماید.
کارشناسان سیاسی نسبت به تکرار سناریوی تلخ لیبی و سودان هشدار داده و تأکید میکنند که برنامه غرب و بازیگران منطقهای از جمله رژیم اسرائیل، ناامنیهای کنونی را به مناطق همجوار شرق مدیترانه انتقال دادهاند.
هدف اصلی آنها اجرای طرح کلان «خاورمیانه جدید» است که بر اساس آن اسرائیل سلطه زمینی و هوایی خود را بر سرزمینهای اسلامی تثبیت خواهد کرد و هرگونه تهدید از سوی گروههای آزادیبخش، محور مقاومت یا جریانهای مخالف اسرائیل از میان خواهد رفت.
تحلیلگران معتقدند که نقشه تجزیه منطقه توسط اسرائیل نهایی شده و سوریه به عنوان نقطه آغاز این طرح است. با این حال، گستره این برنامه فراتر از سوریه است و دامنه آن مناطق وسیعی از خاورمیانه را در برخواهد گرفت.
بسیاری کشورها بحران جاری سوریه را آغاز تحولات گستردهای میدانند که دیر یا زود به دیگر کشورهای منطقه گسترش خواهد یافت. اسرائیل مصمم است تهدیدهای بالقوه خود را از جمله ترکیه، پاکستان، ایران و کشورهای عربی از میان بردارد.
این واقعیتها نشان میدهد که تحولات سوریه تنها زاییده پیچیدگیهای قومی، مذهبی و قبیلهای و دخالتهای خارجی نیست، بلکه بخشی از پروژهای بزرگ به منظور تغییر نقشه خاورمیانه، تجزیه کشورهای عربی و اسلامی به واحدهای کوچکتر، آغاز جنگهای فرسایشی علیه دولتهای قدرتمند ملی و تثبیت سیطره زمینی و هوایی رژیم اسرائیل بر سراسر منطقه است
نظرات(۰ دیدگاه)