یا شرقی یا غربی

  • انتشار: ۲۰ سرطان ۱۴۰۴
  • سرویس: دیدگاه
  • شناسه مطلب: 232571

تقریبا همزمان با صدور حکم بازداشت ملاهبه الله رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی قاضی القضات طالبان به اتهام نسل کشی و جنایت علیه بشریت توسط دادگاه لاهه، مجمع عمومی سازمان ملل متحد‌ هم قطعنامه‌ای درباره وضعیت افغانستان با ۱۱۶ رأی موافق، دو رأی منفی و ۱۲ رأی ممتنع به تصویب رساند.

اسراییل و آمریکا به این قطعنامه رای منفی دادند و ایران، روسیه، چین و هند، رای ممتنع.

از قطعنامه سازمان ملل و حکم دادگاه لاهه میشود فهمید که کشورهای دنیا، نگران وضعیت افغانستان و به ویژه نگران وضعیت حقوق بشر در این کشور هستند.

با این حال، همسایگان افغانستان، به قطعنامه سازمان ملل، رای ممتنع دادند.
چرایی رای ممتنع همسایگان تا حدی قابل درک است.

روسیه درگیر جنگ اوکراین است و ایران، پس از یک جنگ نفس‌گیر با اسراییل و آمریکا، آماده یک نبرد احتمالی دیگر.

طبیعیست که ایران و روسیه، نگرانی های امنیتی قابل توجهی از سوی افغانستان داشته باشند و به دنبال این باشند که اداره طالبان را به یک دشمن فعال تبدیل نکنند.

ایران، برای اینکه بتواند خود را آماده نبرد سهمگین جدیدی با آمریکا و اسراییل نماید، حتی نسبت به تحرکات آذربایجان – که متهم به همکاری علنی با اسراییل در جنگ پیشین است – نیز سکوت اختیار کرده و این سکوت، از نظر نظامی، توجیه منطقی دارد.
بنابراین از نظر استراتژیست های نظامی کاملا منطقی است که ایران در شرایط فعلی، از هر اقدامی که طالبان را تحریک کند و بهانه قرار گرفتن آنها در مسیر اقدام علیه ایران را فراهم نماید خودداری کند.

روسیه هم با چنین منطقی، تصمیمات اخیر خود را گرفته است.

اما آنچه که بهت آور است، رای منفی آمریکا و اسراییل به قطعنامه سازمان ملل است.

هرچند که انتظار می‌رود روسیه در رسمیت دادن به اداره طالبان تنها بماند و نه ایران و نه کشورهای غربی، تصمیم مشابهی را در دستور کار نداشته باشند، اما رای منفی آمریکا و اسراییل به قطعنامه سازمان ملل علیه طالبان، میتواند سیگنال واضحی از سوی اینها به طالبان باشد.

برای آمریکا‌و اسراییل، تمام جنایات طالبان و اعمال ضد حقوق بشری این گروه قابل چشم پوشی است و اگر این گروه، به همراهی با آمریکا در تحولات منطقه‌ای ادامه دهد، علاوه بر پشتیبانی های مالی و لجستیکی، از حمایت های سیاسی هم برخوردار خواهد بود حتی اگر به رسمیت شناخته نشود.

رای منفی آمریکا و اسراییل به قطعنامه ضد طالبان سازمان ملل، در واقع پاسخی به رسمیت یافتن اداره طالبان توسط روسیه بود.

اکنون بار دیگر مقامات طالبان با دریافت این سیگنال، به محاسبه سود و ضرر انتخاب های احتمالی خود میان شرق و غرب مشغول خواهند شد.

سید احمد موسوی مبلغ

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *