همه سرگرم طالبان هستند، از داعش غافل نشوید!
- انتشار: ۱۱ قوس ۱۳۹۹
- سرویس: دیدگاهسیاست
- شناسه مطلب: 100273

داعش به تازگی مسئولیت برخی از حملات بزرگ به شمول حمله به دانشگاه کابل و حملات راکتی به چندین منطقه از کابل را بر عهده گرفته است. این گروه تروریستی وحشت آفرین همچنین در ماه می سال جاری میلادی به یک شفاخانه نسایی ولادی در کابل حمله کردند.
بازوهای محلی داعش همواره امکانات و تسهیلات دولتی و ملکی را هدف قرار داده اند و اجتماعات مذهبی در سراسر افغانستان از حملات خونبار این گروه وحشت و ترور در امان نبوده است. داعش شاخه خراسان از سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون در افغانستان فعال بوده با نیروهای دولتی و طالبان جنگیده است. اکنون که حکومت افغانستان و طالبان در آستانه توافق صلح و تقسیم قدرت می باشند، داعش برای اینکه حضور خود را نشان دهد دست به حملات مرگبار زده است. این گروه تروریستی اگرچه بخش قابل توجهی از مناطق افغانستان را تحت کنترل خود ندارد اما توانسته یک مجموعه از جنگجویان قوی و متعهد که در سراسر این کشور پراکنده هستند را حفظ کند. داعش شاخه خراسان اما بیش از آنکه بر حفظ فیزیکی مناطق تمرکز کند بر حملات وحشت انگیز که بتواند علاوه بر ایجاد ناامنی در افغانستان توجهات را به خود جلب کند فکر می کند. این حملات ضمن اینکه توجهات به این گروه را جلب می کند به افزایش روحیه جنگجویان داعش نیز کمک می کند و نام این گروه را در صدر تیترهای خبری رسانه ها قرار می دهد. تصورات گسترده بر این است که طالبان به عنوان مشکل عمده افغانستان باقی می مانند. این تصورات تا حدودی درست است چون طالبان بزرگترین گروه مسلح در افغانستان می باشد اما هرگونه برنامه ریزی و توافق تنها با طالبان نمی تواند صلح به معنای واقعی کلمه را تضمین کند. داعش شاخه خراسان که به صورت مستقل عمل می کند یک چالش بزرگ دیگر برای صلح افغانستان است. داعش در حالی به سختی به کشوری مثل افغانستان تزریق می شود که این کشور برای دهه ها میزبان طالبان و القاعده بوده است. داعش برای ایجاد یک جای پا برای خود در افغانستان باید با طالبان و القاعده زورآزمایی کند.
داعش دوست ندارد مانند همکاری با گروه انصار بیت المقدس در مصر یا بوکوحرام در نیجریه با همکاری با طالبان و القاعده همکاری کند. رهبران داعش تلاش کرده اند گروه های برجسته محلی در افغانستان را بی اعتبار نمایند. این دیدگاه سبب بروز درگیری های مرگبار زیادی بین داعش و طالبان در گذشته شده و صدها جنگجو از هر دو طرف در این نبردها کشته شده اند. داعش هرگز وارد مذاکره و سازش با طالبان که ساز و برگ کلان تری در افغانستان دارد نخواهد شد. هدف اصلی داعش این است که طالبان را یک گروه افغان-محور که سعی می کند دولت خود را در افغانستان تاسیس کند جلوه دهد تا یک گروه که برای اسلام می جنگد. پیامی که داعش سعی می کند مخابره کند این است که به طالبان باید به چشم یک گروه سیاسی نگاه کرد تا یک نیروی اسلامی.
این درست که داعش در حال حاضر مانند طالبان قدرتمند نیست و نیز نمی تواند مانند کاری که در عراق و سوریه کرد در افغانستان نیز مناطق مهمی را تصرف نماید. اما نباید نادیده گرفت که داعش پتانسیل ایجاد تخریب های زیادی در افغانستان را دارد، چیزی که در حملات خونبار اخیر این گروه به روشنی قابل مشاهده است. هرگونه صلح احتمالی با طالبان به قدرتمند تر شدن داعش شاخه خراسان منجر می شود چون این گروه اقدام به جذب بسیاری از جنگجویان طالبان و دیگر جنگجویان خارجی بوده تلاش دارد تحرکات را به نفع خود تغییر دهد.
داعش آماده جذب تعداد کثیری از جنگجویان طالبان است، جنگجویانی که بدون شک آرزو دارد به خاطر ایدئولوژی، استخدام، سود ناشی از اقتصاد قاچاق و دشمنی های شخصی و قبیله ای همچنان جنگ را ادامه بدهند. اینکه داعش بخشی از توافق سیاسی برای صلح باشد تقریبا غیر ممکن است چون ایدئولوژی داعش بر موضوعات منطقه ای و جهانی استوار است. برخلاف طالبان که ایدئولوژی شان مبتنی بر سبک زندگی قبیله ای پشتون ها می باشد و اهدافشان به افغانستان محدود شده، داعش ایدئولوژی سلفی-جهادی سختگیرانه داشته بر اهداف جهانی چشم دوخته است.
رشد داعش شاخه خراسان می تواند پروسه صلح با طالبان را پیچیده کند. افغانستان سال هاست که به دنبال رسیدن به یک توافق سیاسی و در نهایت صلح با طالبان افغانستان است و اعلام کرده به هیچ گروه تروریستی اجازه استفاده از خاک افغانستان برای طراحی حمله علیه غرب را ندهد. داعش یک تهدید تازه خطرناک در افغانستان است، گروهی که می تواند رشد کند و اگر اقدام به موقع برای نابودی آن روی دست گرفته نشود طالبان را نابود خواهد کرد. ایالات متحده امریکا و دولت افغانستان باید مطمئن شوند که جلو رشد داعش در افغانستان و تلاش برای پیاده کردن اهدفش در این کشور گرفته شده است. این کار از طریق یک برنامه ریزی دقیق و انجام عملیات های اختصاصی علیه داعش قابل انجام است.
در صورتیکه مبارزه مناسب و موثر با داعش صورت نگیرد، چشم انداز سیاسی کشور پیچیده ای مثل افغانستان بیش از پیش پیچیده و زشت خواهد شد. توسعه داعش در افغانستان تنها تهدیدی برای این کشور و منطقه نیست بلکه می تواند کل جامعه بین المللی را با خطر مواجه کند. همه ما می دانیم که داعش مرگبارتر از طالبان و القاعده است. داعش سرسازگاری با غرب و متحدانش را ندارد. تمرکز صرف و خشک داعش بر جهاد جهانی سبب می شود این گروه به زودی حملاتی را در غرب پایه ریزی کند و برای این کار زمینه مساعدی در اخیتار دارد. بنابراین مهم است که داعش را در افغانستان نابود کنیم چون اگر داعش موفق شود برای خود جای پا باز کند، افغانستان را به سکوی انجام حملات جهانی خود تبدیل می کند.
نظرات(۰ دیدگاه)