مؤسسه سویدنی: بودجه نظامی جهان به بالاترین سطح از زمان جنگ سرد رسیده است

  • انتشار: ۸ ثور ۱۴۰۴
  • سرویس: بین الملل
  • شناسه مطلب: 223892

مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم با نشر گزارشی گفته که بودجه نظامی کشورهای جهان افزایش یافته که این بودجه در سال ۲۰۲۴ به ۲.۷۲ تریلیون دالر رسیده است.

مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم امروز دوشنبه، ۸ ثور با نشر گزارشی گفته که بودجه نظامی کشورهای جهان افزایش یافته که این بودجه در سال ۲۰۲۴ به ۲.۷۲ تریلیون دالر رسیده است که بالاترین سطح از زمان پایان جنگ سرد شمرده می‌شود.

 گزارش این نهاد نشان می‌دهد که بیش از ۱۰۰ کشور در سال گذشته هزینه‌های نظامی خود را افزایش داده‌اند.

این مؤسسه که به عنوان اندیشکده جنگ سرد شناخته می‌شود، رشد «بی‌سابقه‌ی» هزینه‌های نظامی جهان را ناشی از تنش‌های ژئوپلیتیکی فزاینده در اروپا، خاورمیانه و آسیا عنوان کرده و آنرا «نگران‌کننده» خوانده است.

طبق این گزارش، هزینه‌های نظامی جهان ۱۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش یافته که اولویت‌بندی امنیت نظامی کشورهای جهان را نشان می‌دهد و با تبعات بلندمدت، به ضرر بخش‌های اقتصادی و اجتماعی تمام خواهد شد.

ایالات متحده با ۹۹۷ میلیارد دالر، ۳۷ درصد از کل هزینه‌های نظامی جهان را به خود اختصاص داده و ۶۶ درصد بودجه ناتو را تأمین کرده است. این کشور با ۵.۷ درصد افزایش بودجه نظامی، همچنان در صدر قرار دارد.

چین با ۲۳۵ میلیارد دالر و روسیه با ۱۴۹ میلیارد دالر در رتبه‌های بعدی هستند. اوکراین، با اختصاص ۳۴ درصد از تولید ناخالص داخلی خود، بالاترین نسبت هزینه نظامی به تولید ناخالص داخلی را ثبت کرده است.

در خاورمیانه، مخارج نظامی به ۲۴۳ میلیارد دالر رسیده که ۱۵ درصد نسبت به ۲۰۲۳ و ۱۹ درصد نسبت به ۲۰۱۵ افزایش یافته است.

رژیم اسرائیل با ۸.۸ درصد تولید ناخالص داخلی و لبنان با ۵۸ درصد افزایش بودجه نظامی، به دلیل جنگ غزه و درگیری با حزب‌الله، بیشترین رشد را داشته‌اند. ایران، با افزایش بودجه نظامی خود در سال ۲۰۲۳، در رتبه چهارم خاورمیانه و بیست‌وششم جهان قرار دارد.

اروپا نیز شاهد افزایش ۱۷ درصدی هزینه‌های نظامی بوده که عمدتاً به جنگ اوکراین و تردیدها درباره تعهدات ناتو مرتبط است.

در آسیا، تنش‌های چین با تایوان و همسایگانش، جاپان و تایوان را به افزایش بودجه نظامی واداشته است.

زبیده کریم، پژوهشگر اندیشکده‌ی جنگ سرد تأکید می‌کند که برخلاف انتظار، بسیاری از کشورهای خاورمیانه به دلیل محدودیت‌های اقتصادی نتوانستند هزینه‌های نظامی خود را افزایش دهند.

این گزارش هشدار می‌دهد که نظامی‌سازی فزاینده، منابع لازم برای صلح و بازسازی را کاهش داده و با افزایش ۱۱۰ میلیون آواره و ۵۶ درگیری فعال در جهان، نیاز به راه‌حل‌های صلح‌آمیز بیش از پیش احساس می‌شود.

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *