فعالان حقوق زن: جامعه جهانی کاری برای توقف تجاوز بر حقوق زنان افغانستانی نکرده است

  • انتشار: ۱۹ میزان ۱۴۰۳
  • سرویس: تیتر 1سیاست
  • شناسه مطلب: 197544

سیما سمر، وزیر پیشین امور زنان افغانستان و یکی از فعالان حقوق زن در تبعید، می‌گوید که اقدامات و محکومیت‌های جامعه جهانی در زمینه توقف تجاوز بر حقوق زنان از سوی طالبان در کشور کارساز نبوده است.

خانم سمر در گفت‌وگو با روزنامه بریتانیایی گاردین که روز چهارشنبه، ۱۸ میزان، نشر شده گفته است که زنان افغانستانی خود تلاش می‌کنند تا طالبان را به دلیل «آپارتاید جنسیتی» مورد بازپرس قرار دهند.

وی افزوده است: «آپارتاید نژادی طبق قوانین بین‌المللی از سال ۱۹۷۳ میلادی جنایت علیه بشریت است. کلمه نژاد را با جنسیت تبدیل کنید و این همان چیزی است که برای زنان و دختران افغانستانی اتفاق می‌افتد.»

این مقام پیشین اصطلاح «آپارتاید جنسیتی» را در دهه ۱۹۹۰ میلادی نیز به هدف توصیف «ظلم سیستماتیک طالبان» در برابر زنان و دختران به کار برده بود.

این فعال حقوق زن تصریح کرده است: «زمانی که اولین رژیم طالبان سقوط کرد، این ایده که ما یک بار دیگر شاهد آزار، انزوا، و سرکوب تفکیک و سیستماتیک نیمی از جمعیت افغانستان براساس جنسیت‌شان خواهیم بود، غیرممکن به نظر می‌رسید.»

با این حال، مریم صافی، بنیان‌گذار سازمان تحقیقات سیاست مطالعات توسعه (قطره)، گفته که وی با راه‌اندازی یک پروژه در تلاش جمع‌آوری اسناد مربوط به تأثیر سلطه طالبان بر زنان افغان است.

چند ماه پیش این سازمان در مورد این‌که آیا زنان زیر سیستم «آپارتاید جنسیتی» زنده‌گی می‌کنند یا خیر، پرسش‌نامه‌ای را به بیش از سه هزار و ۶۰۰ زن در ۱۹ ولایت کشور توزیع کرده بود.

حدود ۶۷ درصد پاسخ‌دهنده‌گان محدودیت‌هایی وضع شده از سوی طالبان بر زنان را «سرکوب برنامه‌ریزی شده» عنوان کرده بودند.

همچنان ۶۰ درصد اشتراک کننده‌گان موافق بودند که سازمان ملل از اصطلاح «آپارتاید جنسیتی» برای توصیف وضعیت زنان در افغانستان استفاده کند.

براساس این گزارش، یک نظرسنجی دیگر نشان داده که ۸۳ درصد از دو هزار ۱۰۰ زن افغانستانی گفته‌اند که ممنوعیت طالبان برای توزیع کمک‌های بشردوستانه بر زنان تأثیر منفی گذاشته است.

طالبان طی سه سال گذشته، محدودیت‌های شدیدی را بر شهروندان کشور، به‌ویژه اقلیت‌های قومی-مذهبی و زنان و دختران وضع کرده‌اند.

برخی از فعالان حقوق زن از چند ماه به این‌سو با راه‌اندازی کارزاری خواستار به‌رسمیت‌شناسی «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان از سوی سازمان ملل شده‌اند.

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟