طالبان: از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده نمی‌شود

  • انتشار: ۳۱ حمل ۱۴۰۴
  • سرویس: سیاست
  • شناسه مطلب: 222702

رسانه‌های پاکستانی گزارش داده‌اند که طالبان به مقام‌های این کشور وعده داده‌اند که از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده نخواهد شد.

روزنامه دان‌نیوز پاکستان با گزارش تازه‌ای گفته است که ملا حسن‌ آخوند؛ نخست‌وزیر طالبان، در دیدار با اسحاق‌ دار؛ معاون نخست‌وزیر این کشور، در کابل وعده داده که خاک افغانستان به پایگاهی برای فعالیت‌های خصمانه علیه هیچ کشوری، به‌ویژه همسایگان، تبدیل نخواهد شد.

براساس این گزارش، ملا حسن‌آخوند، در دیدار با هیات پاکستانی اطمینان داده که خاک افغانستان برای اقدام‌های خصمانه نیست.

او با تأکید بر هماهنگی بین «گفتار و عمل» اداره طالبان، عزم خود را برای جلوگیری از شبه‌نظامی‌گری تکرار کرد.

این دیدار پس از نشست اخیر کمیته هماهنگی مشترک پاکستان و افغانستان (JCC) در کابل برگزار شد که با هدف بازسازی اعتماد و تقویت همکاری‌های دوجانبه تشکیل شده بود.

سفر اسحاق‌دار، پس از ماه‌ها توقف روابط دیپلماتیک، در بحبوحه تنش‌های مرزی و نگرانی‌های فزاینده اسلام‌آباد درباره فعالیت‌های شبه‌نظامیان از خاک افغانستان صورت گرفت.

اسلام‌آباد بارها مدعی شده که گروه‌های شبه‌نظامی مستقر در افغانستان حملات مرزی انجام داده و اقدامات تروریستی در خاک پاکستان را برنامه‌ریزی و اجرا می‌کنند.

در واکنش به این حملات، پاکستان حملات نظامی علیه آنچه «پناهگاه‌های تروریست‌ها» در خاک افغانستان می‌خواند، انجام داده و اخراج گسترده‌ای افغان‌ها را نیز آغاز کرده است.

رییس الوزرای طالبان، اقدام‌های یک‌جانبه پاکستان، به‌ویژه اخراج گسترده مهاجران را عاملی برای تشدید تنش‌ها و مانعی برای حل مسائل دوجانبه دانسته و از پاکستان خواسته که «رفتار ناعادلانه» با پناهجویان افغان را متوقف کند.

در همین حال، امیرخان متقی؛ سرپرست وزارت خارجه طالبان، نیز نگرانی عمیق خود را از وضعیت مهاجران افغانستانی در پاکستان و بازگشت اجباری آنها ابراز کرد.

او از مقام‌های پاکستانی خواسته که حقوق این افراد را رعایت کنند و بر لزوم رفتار انسانی تأکید کرد.

داون در گزارش خود گفته: «بر اساس آمار سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM)، بین ۱-۱۳ اپریل ۲۰۲۵، حدود ۶۰ هزار شهروند افغانستانی از طریق گذرگاه‌های مرزی تورخم و سپین‌بولدک مجبور به بازگشت به افغانستان شدند. این اخراج‌ها بخشی از فاز دوم اقدام پاکستان است که بیش از ۸۰۰ هزار افغانستانی دارای کارت شهروندی (ACC) یا فاقد اسناد معتبر را هدف قرار داده است.»

در همین حال، سازمان‌های بشردوستانه هشدار داده‌اند که مناطق مرزی افغانستان، میزبان موج عظیمی از پناهجویان بازگشته، با کمبود سرپناه و منابع اولیه مواجه شده‌اند.

در همین حال، پاکستان به بیش از ۱.۳ میلیون افغانستانی دارای کارت ثبت‌نام UNHCR دستور داده که راولپندی و اسلام‌آباد را ترک کنند.

پاکستان از کشورهای غربی نیز خواسته است روند اسکان افغانستانی‌های را که پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱ وعده مهاجرت آنها به کشورهای غربی داده شده بود، تسریع کنند.

اسلام‌آباد ضرب‌الاجل ۳۰ اپریل را برای این منظور تعیین کرده و اعلام کرده که پس از این تاریخ، اخراج افرادی که در کشور سوم اسکان نیافته‌اند، آغاز خواهد شد.

داون‌نیوز افزوده که اسحاق‌دار در جریان سفرش اعلام کرده که پاکستان اقدام‌های برای رفع نگرانی‌های افغانستانی‌های اخراج‌شده انجام خواهد داد.

این اظهارات پس از آن مطرح شد که وزارت امور خارجه پاکستان، یک روز پیش از سفر دار، تروریسم را «نگرانی اصلی» در روابط با افغانستان توصیف کرده بود.

تحلیلگران معتقد اند که سفر اسحاق‌دار و مذاکرات اخیر می‌تواند گامی برای کاهش تنش‌های دوجانبه باشد؛ اما بحران مهاجران و اتهام‌های متقابل درباره فعالیت‌های گروه‌های تروریستی، همچنین موانع بزرگی برای عادی‌سازی روابط پاکستان و طالبان به شمار می‌روند.

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *