شکایت تاجران افغانستانی از توقف صادرات از طریق دهلیزهوایی به هند
- انتشار: ۱۱ سرطان ۱۴۰۲
- سرویس: اقتصاد
- شناسه مطلب: 144403
شماری از دکانداران افغانستانی در هندوستان از کساد شدن بازار کارشان شاکی اند و دلیلش را توقف صادرات افغانستان از طریق دهلیز هوایی به هندوستان میخوانند. دهلیز هوایی پس از تسلط مجدد طالبان متوقف شد.
به نقل از دویچه وله، شفیقالله خالقیار، تاجر افغانستانی قبل از به قدرت رسیدن طالبان میوه خشک به هند صادر میکرد، اما به دلیل مشکلات در انتقال اموال، حالا از این تجارت دست کشیده است.
او میگوید: «با برادر بزرگم تجارت میوههای خشک افغانستان به هند را داشتیم، اما تسلط طالبان به افغانستان وضع تجارت و کارمان را خراب کرد. حالا از افغانستان به هند پروازهای منظم انجام نمیشود و به کسی اجازه نمیدهند که به هند سفر کند. به این دلیل صادرات میوه خشک به هند را متوقف کرده ایم.»
او میگوید که مشتریان سابقاش در هندوستان نیز در کسب و کار شان با مشکل مواجه شده اند. برخی از آنان دکانداران و خرده فروشان افغانستانی اند که از سالها به این سو به این کار مشغول هستند.
رستم خیرخواه، فروشنده میوه خشک در هند، میگوید تاکنون اموال دکاناش را از ذخیره عمده فروشان تامین کرده است، اما نمیداند چه مدتی میتواند کارش را ادامه دهد: «قبلاَ فروش مان خوب بود. اینجا شماری زیادی از مردم زعفران، پسته، بادام، چهارمغز و دیگر میوههای خشک افغانستان را میپسندند و میخرند، اما نسبت بلند رفتن بهای میوههای خشک حالا نمیتوانند خرید کنند.»
روابط تجاری میان افغانستان و هندوستان قبل از حاکمیت طالبان به صورت چشمگیری رشد کرده بود. ایجاد دهلیز هوایی باعث شده بود که میوههای تازه و خشک و دیگر کالاهای صادراتی افغانستان به اسرع وقت به هند برسد.
خان جان الکوزی، معاون اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان میگوید: «این جای شک نیست که تجارت و صادرات ما به هندوستان کم شده است. سابق کوریدور هوایی بود و روزانه ما شش پرواز داشتیم.»
حالا تنها هفته یک یا دو بار پرواز هواپیمای کامیر از کابل به دهلی جدید وجود دارد و اموالی که از این طریق انتقال داده میشود، به گفته الکوزی بسیار گران تمام میشود و تاجران نمیتوانند این گونه کار کنند.
به گفته مغازهداران افغانستانی در هند، با گذشت نزدیک به دو سال از تسلط طالبان بر افغانستان، اکنون هم صادرات میوههای خشک و دیگر اقلام به هند به روال گذشته برنگشته است. خیرخواه میگوید: «صادرات و واردات میان افغانستان و هند صورت میگیرد، اما در مقایسه به گذشته ناچیز است.»
اما وزارت تجارت اداره طالبان ادعا میکند که صادارات و واردات افغانستان و کشورهای همسایه به ویژه هند به گونه عادی ادامه دارد.
عبدالسلام جواد، سخنگوی این وزارت میگوید افغانستان در سال ۱۴۰۱ خورشیدی به ارزش ۴۱۷ میلیون دالر صادرات به هند و ۲۱۸ میلیون دالر واردات از این کشور داشته است.
جواد میافزاید: «اقلام صادراتی افغانستان به کشور هند شامل هنگ، تخم هنگ، کشمش، زیره سبز، زعفران، بادام و دیگر اقلام است و واردات ما همادویههای طبی، نخود، چای سیاه و دیگر اقلام میباشد.»
هندوستان برخلاف بسیاری کشورهای منطقه با اداره طالبان تعامل ندارد که این نیز به مشکل تاجران افزوده است. خان جان الکوزی میگوید که قبلاً تاجران افغانستانی ۶۵ درصد معافیت گمرکی داشتند که حالا ندارند و علاوه بر این، هندوستان به تاجران افغانستانی ویزا نمیدهد. گذشته از این، انتقال پول مشکل دیگری است که تاجران با آن مواجه میباشند.
هند برای فرآوردههای کشاورزی افغانستان یک بازار مناسب است و بازرگانان افغانستان بیشترین کالاهای تجارتی خود را از طریق بندر واگه، کراچی و یا هم از طریق چابهار ایران به هند صادر میکنند.
به تازگی سفارت افغانستان در دهلی نو طی اعلامیهای از همکاری اتاق تجارت هند با افغانستان خبر داده است. سفارت افغانستان در دهلی نو که تا کنون زیر پرچم جمهوریت فعالیت دارد، در اعلامیهای گفته است که در همکاری با حکومت هند مشکلات تاجران افغانستان را پس از ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ به گونه مستمر حل کرده است.
سفارت افغانستان در دهلی نو در این اعلامیه گفته است این سفارت و اتاق تجارت هند تلاش میکنند تا سهولتهای بیشتری را در امر صادرات و واردات برای بازرگانان افغانستان فراهم کنند.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان و توقف پروازهای مستقیم میان کابل و دهلی جدید، معاملات تجارتی میان دو کشور صدمه دید و کاهش یافت. شماری از تاجران میوههای خشک و دیگر اقلام تولیدی افغانستان در هند میگویند توقف پروازهای تجارتی سبب شده تجارت شان راکد شود. این دکانداران میافزایند که در نتیجه، قیمت کالاهای تولیدی افغانستان در بازارهای هند افزایش یافته است.
نظرات(۰ دیدگاه)