شامیان به سوی تاجیکستان؟!

  • انتشار: ۲۸ جدی ۱۴۰۳
  • سرویس: تیتر 2دیدگاه
  • شناسه مطلب: 210862

شایعات دست اندازی پاکستان به بندر واخان که یک ناحیه کلیدی در کریدور ارتباطی چین با آسیای میانه است، میتواند بیم دهنده آغاز فاز جدیدی از تحولات منطقه باشد.

کنترل واخان توسط پاکستان، عملا ارتباط آسان چین با آسیای مرکزی و روسیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و علاوه بر آن، ترانزیت جنگجویان تروریست از پاکستان به سمت آن منطقه، تسهیل میگردد.

علاوه بر آنچه که در افغانستان در جریان است، غرب آسیا هم دستخوش تحولاتی شده که بی‌ربط با وقایع افغانستان نیست.

تروریست‌های خارجی (غیر سوری) متعددی پس از سلطه تحریرالشام بر سوریه، بر عالی ترین چوکی های مدیریتی در این کشور تکیه زده اند. حضور بلند مدت این افراد غیر بومی در کلیدی ترین پست ها، با حفظ امنیت پایدار در سوریه همخوانی ندارد.

پرسشی که برخی آگاهان مطرح می‌کنند ابن است که این جنگجویان خارجی، قرار است تا چه مدت، در سوریه باقی بمانند؟

یکی از احتمالات این است که آنها، برای مدت نسبتا کوتاه، تجربه ای مدیریتی در سطح کلان را در سوریه تمرین خواهند کرد و آنگاه با یک تجربه ارزشمند مدیریتی به جغرافیای بومی خود باز خواهند گشت.

علاوه بر تروریستهای خارجی که در قد و قواره فرماندهان در سوریه جنگیده اند، هزاران تروریست خارجی دیگر هم به عنوان نیروی پیاده در آنجا حضور دارند که ثبات سوریه، مستلزم استقرار آنها در یک جغرافیای جدید است.

آسیای میانه، یکی از با استعداد ترین سرزمین ها به منظور استقرار این نیروهاست و اگر اینگونه باشد، حضور افرادی چون سیف‌الدین تاجی‌بایف تروریست تاجیکستانی تحریرالشام در سمت فرماندهی عملیات وزارت دفاع سوریه میتواند مقدمه ای بر سرازیر شدن هزاران تروریست به این سرزمین تفسیر شود.

گفته میشود گل مراد حلیموف فرمانده سابق نیروهای وزارت داخله تاجیکستان که سالها به عنوان فرمانده برجسته داعش فعالیت کرد هم در افغانستان حضور دارد و طبیعتاً فعالیت او در افغانستان، صرفاً برای گذران امور و زندگی نیست.

شاید همین نوع از نگرانی ها موجب شده که دوشنبه، با نگرانی بیشتری، وضعیت افغانستان را مورد توجه قرار دهد و خطرات امنیتی منطقه از ناحیه افغانستان، یکی از مهمترین سرفصل های گفتگوی مسعود پزشکیان رییس جمهور ایران در سفر به دوشنبه با امام علی رحمان باشد.

بر اساس شواهد، نیروهای طالبان، حضور گسترده و اثرگذاری در کنار تحریر الشام در هنگامه سقوط سوریه داشته اند.

تکرار تجربه موفق تروریست ها در سلطه بر جغرافیا (پس از افغانستان در سوریه)، به صورت طبیعی همه کشورهایی که استعداد درگیری با گروه‌های سلفی – تکفیری را دارند نگران ساخته است، اما نگرانی کشورهای آسیای میانه بسیار بیش از نگرانی برخی کشورهای عربی چون مصر و…. است.

به هم زدن امنیت حیات خلوت روسیه در آسیای میانه، چیزی نیست که غرب به آن علاقمند نباشد و از این رو، همان‌گونه که تروریست ها در افغانستان و سوریه مورد حمایت غرب قرار گرفتند، ممکن است در آسیای میانه هم مورد حمایت قرار گیرند.

در صورتی که ثبات تاجیکستان به هم بخورد، روسیه ناچار است حجم‌ کلانی از ظرفیت خود را برای حفظ امنیت مرز هزار کیلومتری تاجیکستان با قزاقستان و مرز هفت هزار کیلومتری قزاقستان با روسیه صرف نماید و همین به تنهایی کافیست تا تمام دستاوردهای روسیه در اوکراین، ضرب در صفر شود.
مضاف بر آن، ترکمنستان هم مستعد جولان تروریست های تکفیری است که هم ایران و هم روسیه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

بدین جهت، هماهنگی میان دوشنبه، مسکو و تهران و اتخاذ سیاست ممانعت از تثبیت و تقویت طالبان (به عنوان عامل اصلی صدور تروریزم به دنیا) یک ضرورت انکارناپذیر است.

سید احمد موسوی مبلغ

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *