خروج امریکا از افغانستان/ حتی با خروج کامل امریکا از افغانستان جنگ پایان نمی یابد
- انتشار: ۱۲ ثور ۱۴۰۰
- سرویس: دیدگاهسیاست
- شناسه مطلب: 111907

برنامه جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده امریکا مبنی بر خروج کامل نظامی از افغانستان ممکن است شروع یک پایان یا پایان یک شروع باشد.
سرهنگ لارنس ویلکرسن، رئیس سابق دفتر کالین پاول، وزیر امور خارجه وقت امریکا در زمان بوش، می گوید اهمیت استراتژیک افغانستان برای ایالات متحده امریکا سبب می شود جنگ به طور قطعی پایان نیابد.
جنرال آستین میلر روز دوشنبه هفته گذشته شروعِ پایان اشغال افغانستان را اعلام نمود و به اعلام جو بایدن مبنی خروج ناتو از افغانستان قطعیت بخشید.
به دنبال برنامه خروج امریکا از افغانستان، کشورهای عضو ناتو به همراه استرالیا و نیوزیلند اظهارات خود در مورد خروج را اعلام کردند.
پیتر داتون، وزیر دفاع تازه منصوب شده استرالیا اعلام کرد بعید است نیروهای مرد و زن خدماتی این کشور به افغانستان جنگ زده بازگردند.
خروج نیروهای امریکایی از افغانستان اما سبب حضور نیروهای امریکایی بیشتر به منطقه شده است. بمب افکن های بی-۵۲ بیشتری در پایگاه هوایی العدید قطر، مرکز فرماندهی مرکزی امریکا، ارسال می شود تا خروج امن در حدود ده هزار سرباز از افغانستان را پوشش دهد.
این اقدامات اما سرهنگ ویلکرسن از مقامات پیشین دولت جورج دبلیو بوش را متقاعد نساخته است.
این سرهنگ بازنشسته امریکایی گفته است فکر نمی کند آنها یک استراتژی واقعی داشته باشند.
وی ادامه داد:«فکر می کنم این بیشتر اظهارات کاخ ریاست جمهوری باشد، فکر نمی کنم یک تعهد جدی در قبال خروج نیروهای امریکایی از افغانستان باشد. فکر نمی کنم ما بخواهیم به طور کامل از افغانستان خارج شویم. فکر می کنم نیروهای نظامی و پیمانکاران امریکایی و همین طور متحدین ناتو بعد از یازده سپتامبر در افغانستان باقی خواهند ماند.»
سرهنگ ویلکرسون در ادامه تاکید می کند ایالات متحده امریکا برای انسداد شریان مرکزی پروژه «کمربند و جاده» چین و اعمال فشار بر ایالت غری سین کیانگ در این کشور و همین طور جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای ناشی از سقوط حکومت در پاکستان، احساس حضور می کند.
پس از بیست سال از تجاوز ایالات متحده امریکا به افغانستان، هنوز امریکا نمی تواند ادعای پیروزی نماید و مشکل اصلی در این راستا ضعف دوامدار حکومت مورد حمایت ناتو در افغانستان است. براساس تازه ترین گزارشات، حکومت کابل در اواخر دسامبر گذشته میلادی کنترل نزدیک به دویست موقعیت نظامی در ولایت جنوبی قندهار که مدت هاست سنگر طالبان بوده را از دست داده است.
مذاکرات مستقیم ایالات متحده امریکا با طالبان در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در دوحه قطر چندین دور برگزار شد. امریکا در این مذاکرات به دنبال این بود بتواند حداقل با بخشی از طالبان روی جلوگیری از سقوط کامل دولت کابل که مناطق اندکی در خارج از شهرهای کلان افغانستان را در اختیار دارد، به توافق برسد.
با وجود ضعف شرکای افغان خود، دولت بایدن اما خطوط پالسی دونالد ترامپ را دنبال می کند. دونالد ترامپ در واپسین روزهای ریاست جمهوری اش، مارک اسپر، وزیر دفاع خود را برکنار نمود. گفته می شود اصرار مارک اسپر به تداوم حضور ایالات متحده امریکا در افغانستان دلیل کنار گذاشته شدن او توسط دونالد ترامپ بوده است. ترامپ در ادامه چهره های وفادار و هم فکر با خود را در پنتاگون منصوب نمود تا برنامه خروج از افغانستان را تدوین و عملی کنند.
اریک پرینس، متحد ترامپ و رئیس پیشین شرکت امنیتی خصوصی بلک واتر، یک راه احتمالی تداوم جنگ در افغانستان را مطرح نمود. اریک پرینس با اعلام حمایت از برنامه خروج نظامی امریکا از افغانستان پیشنهاد داد مسئولیت تأمین امنیت افغانستان به شرکت های پیمانکار امنیتی خصوصی تحویل داده شود.
هم اکنون بیش از بیست هزار پیمانکار نظامی خارجی در افغانستان حضور دارد، عددی در حدود دو برابر سربازان یونیفورم پوش!
براساس گفته های سرهنگ ویلکرسن، بسیار بعید است ایالات متحده امریکا توجهش را از افغانستان محصور در خشکی بردارد حال چه از طریق تداوم حضور نیروهای نظامی اش و خواه از راه توسل به خدمات مزدورانش. افغانستان در منطقه اوراسیا برای رهبران پنتاگون از اهمیت خاصی برخوردار است و نمی توان گفت ایالات متحده امریکا قصد دارد به راحتی این کشور را رها کند.
نظرات(۰ دیدگاه)