حس قربانی‌شدگی و سپربلاسازی

  • انتشار: ۹ میزان ۱۴۰۱
  • سرویس: دیدگاهسیاست
  • شناسه مطلب: 133419

امروز دوستی تماس گرفت و پرسید که چرا همیشه مراکز آموزشی مردم هزاره در غرب کابل هدف حمله قرار می‌گیرد؟ پس از مکث کوتاه گفتم که پاسخ واضح است: حس قربانی‌شدگی در میان ناسیونالیست‌های پشتون‌تبار و سپربلاسازی از هزاره‌ها.

پشتون‌ها یکی از اقوام کشور است که مدعی موقعیت و جایگاه برتر در افغانستان‌اند. تا پیش از فروپاشی نظام سلطنت در افغانستان، حکام پشتونی می‌کوشیدند با اعمال تبعیض و محرومیت بر سایر اقوام و اعطای امتیازات ویژه به قبایل جنوب، موقعیت برتر این گروه قومی را تضمین کنند. با فروپاشی نظام سلطنت، به ویژه در بیست سال جمهوریت، برای سایر اقوام نیز فرصت مهیا شد تا در نهادهای تعلیمی و تحصیلی حضور یافته و با تلاش و پُشت‌کار فوق‌العاده بخشی از محرومیت تاریخی خود را در زمینه آموزش و پرورش جبران کنند و بسیار خوب بدرخشند.
درخشش خوب برادران و خواهران هزاره در عرصه آموزش و پرورش باعث شد که ناسیونالیست‌های پشتونی، حس قربانی‌شدگی را در میان پشتون‌ها ترویج کنند. حس قربانی‌شدگی، یعنی احساس رنجش از بابت از دست‌دادن موقعیت ممتاز اولیه و حسرت نوستالژیک به گذشته‌ اسطوره‌ای. ناسیونالیست‌های پشتون در چند دهه گذشته همیشه کوشیده‌اند به پشتون‌ها تلقین کنند که شما در عرصه‌های مختلف دچار تنزل جایگاه شده‌اید و موقعیت ممتاز اولیه‌ی خود را از دست داده‌اید. قوم‌گرایان پشتون‌تبار در عرصه سیاسی، تاجیکان را مقصر تنزل جایگاه شان می‌کنند و در عرصه فرهنگی، هزاره‌ها را. طوری که احدی می‌آید در برابر حکومت استاد ربانی، مقاله “زوال پشتون‌ها” را می‌نویسد و فاروق اعظم در ارگ ریاست جمهوری از پیشرفت مردم دایکندی در تعلیم و تربیه و عقب‌مانی لوی کندهار شکایت می کند.
ترویج حس قربانی‌شده‌گی در میان یک جمعیت یکی از ابزار‌های تبلیغاتی فاشیستی است. ترامپ در آمریکا تلاش دارد این حس را در میان سفیدپوستان ترویج کند و رنگین‌پوستان را عامل قربانی‌شده‌گی آن‌ها معرفی نماید. هیتلر این کار را با یهودیان کرد و هوتوها با توتسی‌ها در راواندا. این حس وقتی در جامعه‌ای به وجود بیاید، نفرت قومی، کشتارهای همگانی و حتا نسل‌کشی را در پی می‌داشته باشد. بنابراین، به صراحت می‌توان گفت که حمله بر مراکز آموزشی برادران هزاره ریشه در این حس دارد. تا در میان برادران پشتون‌تبار ما با این حس مبارزه صورت نگیرد، حملات بر مراکز آموزشی ادامه خواهد داشت- چه نظام حاکم در افغانستان جمهوریت باشد چه امارت!
عبدالشهید ثاقب

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟