تفاوت عزت در فرهنگ عاشورا و فرهنگ‌های پوشالی امروز ما!

  • انتشار: ۲ سنبله ۱۳۹۹
  • سرویس: دیدگاهگوناگون
  • شناسه مطلب: 93155

در این‌که انسان‌ها و جوامع بشری همواره به دنبال عزت بودند و هستند شکی نیست. عزتی که در آن غلبه، قدرت، صلابت، استحکام، نفوذ ناپذیری و شکست ناپذیری خوابیده است. همه می‌خواهند که عزت فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی داشته باشند.

عزت به اندازه‌ای بنیادی و مهم است که به جد می‌توان گفت: همه‌ی اهداف امام حسین(ع) عزت بود. امام(ع) جز عزت انسانیت و امت چیزی نمی‌خواست.

اما آنچه که مهم می‌باشد نوع نگاه به عزت و مسیر رسیدن به آن است که با توجه به فرهنگ‌های متنوع و گوناگون، می‌توان از نگرش‌های مختلف نسبت به عزت سخن گفت.

مردم و جوامعی که فرهنگ حاکم در روابطشان رنگ و بوی مادی و ماده گرایی دارد، قطعا عزت و ذلت را با معیارهای مادی به سنجش خواهند گرفت و کسانی و جوامعی را عزیز می‌پندارند که از قدرت مادی بالا برخوردار اند؛ چه در عرصه‌های نظامی و سیاسی و چه در میدان اقتصاد و… و مسیر رسیدن به عزت صرفا از کانال جلب ثروت و قدرت می‌گذرد. در مقابل، کسانی و جوامعی را ذلیل تلقی می‌کنند که از نقطه نظر قدرت مادی جایگاهی ندارند.

گاهی برخی مردم و جوامع روابطشان در چارچوب فرهنگ قومی، نژادی، حزبی و سمتی صرف شکل می‌گیرند که در این گونه جوامع عزت و ذلت را جایگاه قومی، نژادی، حزبی و سمتی تعیین خواهد نمود. در جوامع این چنینی کسانی عزیز اند که از پشتوانه‌های قومی، نژادی، حزبی و سمتی قوی بهره‌مند باشند و مسیر رسیدن به عزت از طریق جذب افراد هم تبار، هم خون و هم حزب می‌گذرد. این گونه جوامع و مردم با گروه اول تفاوت چندانی ندارند؛ زیرا هر دو دسته در حقیقت زائده فرهنگ‌هایی هستند که رنگ و بوی مادی و قدرت زودگذر و پوشالی دارند.

متأسفانه وضعیت و نوع روابط حاکم میان مردم کشورهای اسلامی و از جمله مردم کشورما، نیز حاکی از حاکمیت فرهنگ‌های پوشالی مادی است. کسانی را عزیز می‌پندارند که از قدرت و ثروتی برخور دارند نه از ارزش و فضیلتی.

همین نگاه مادی، قومی، قبیلوی و نژادی در شرایط حرکت تاریخی امام حسین(ع) به اوج خود رسیده بود و از تقوای الهی و کرامت انسانی خبری نبود. امام در همچو شرایطی، برای هدایت بشریت به سمت و سوی فرهنگی که تضمین کننده‌ی عزت واقعی و ابدی باشد، اقدام نمود و با حرکت تاریخی خویش فهماند که اگر می‌خواهید در تارک تاریخ بدرخشید و در زباله دان تاریخ نپوسید، باید به فرهنگی پناه ببرید که عزت را در تقرب به هرم هستی و عزیز بالذات می‌داند؛ موجودی که هرچه هست از اوست و به سوی او.

طبق فرهنگ عاشورایی، حق و تقرب به حق است که انسانیت عارفانه، حیات خالده و عزت جاویدانه را به ارمغان می‌آورد که اگر قرن‌ها بگذرد و مکاتب فکری و نظری دگرگون شود، انسان عزیز همچنان عزیز و بر سرنوشت بشر و وجدان تاریخ حاکم است.

لذا امام حسین(ع) قولا و عملا، عزت را از آن خدا و مسیر رسیدن به آن را تقرب به او معرفی نمود. عملا تمام هستی خویش را در طبق اخلاص و انسانیت گذاشت و قولا بارها این گونه به عزت بنیادی پرداخت:

در دعای عرفه می‌فرماید: انت الذی اعززت؛ این تویی که عزت دادی.
در جای دیگری همین دعا آمده: مَا ذَا وَجَدَ مَنْ فَقَدَکَ وَ مَا الَّذِی فَقَدَ مَنْ وَجَدَک؛ چه دارد آن که تو را ندارد و چه ندارد آن که تو را دارد؟
در جای دیگر می‌فرماید: لَیْس َ شَأنی شأن مَن ْ یَخاف ٌ الْمَوْت ، ما اهْوَن الْمَوْت عَلَی سَبیل نِیْل ِ الْعِزّ و إحْیاء الْحَق ّ، لَیْس َ الْمَوْت فی سَبیل الْعِزّ إلاّ حَیاه ً خالِدَه ً، وَ لَیْسَت ْ الْحَیاه ُ مَع َ الذُّل ّ إلاَّ الموت الذی لاحَیاه َ مَعَه ُ؛ شأن و منزلت من، شأن و منزلت کسی نیست که از مرگ بترسد. چقدر آسان است مرگ برای رسیدن به عزت و زنده کردن حق. مرگ در راه رسیدن به عزت نیست، جز زندگی ابدی و زندگی با ذلت چیزی نیست جز مرگ تدریجی.

بنابراین، رفتار و گفتار امام حسین(ع) نسبت به وضعیت امروزی ما هشدار جدی داده به خوبی می‌رساند که در فرهنگ عاشورا، عزت از آن خدا و مسیر رسیدن به عزت، تقرب به اوست که اگر لازم باشد، باید همه چیز را در این مسیر داد.

خلاصه در فرهنگ عاشورا وضعیت و روند امروزی ما، که یک وضعیت و روند تقریبا جاهلی است و تکلیف همه چیز و از جمله عزت را تیره و تبار و نان و نام تعیین می‌کند، جایگاهی ندارد. مدعیان پیروی از نهضت عاشورا بایستی تجدید نظر نمایند.

محمد امین احسانی

نظرات(۰ دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *