ترامپ یا هریس؟؟برای افغانستان چه فرقی دارند؟؟
- انتشار: ۱۴ عقرب ۱۴۰۳
- سرویس: دیدگاه
- شناسه مطلب: 201113
۱. تفاوت نگاه کاملا هریس و دونالد ترامپ به مسایل افغانستان، چندان فاصله معناداری از یکدیگر ندارد.
آنها هردو معتقد هستند که افغانستان باید تحت سیطره مطلق آمریکا باقی بماند، اما ضرورتی وجود ندارد که برای آن، نظامیان آمریکایی در افغانستان حضور داشته باشند و میلیارد ها دلار خرج به دولت آمریکا تحمیل شود.
حضور آمریکا در افغانستان، نزدیک به سیصد میلیون دلار در روز برای این کشور هزینه داشت و اکنون، همه آنچه که آنها در افغانستان نیاز دارند، فقط با صرف هزینه ای نزدیک به سیصد میلیون دلار در ماه به دست میآید.
طالبان، همکاری کاملی در حوزه های استخباراتی، مدیریت همسایگان، استخراج ذخایر اورانیوم و لیتیوم هلمند، مدیریت منابع آبی، تجهیز و حمایت از گروههای تروریستی و … با آمریکا دارند و مادامیکه پای خود را از گلیم شان دراز تر نکنند، هم مواجب ماهانه خود را دریافت خواهند کرد و هم از حمایت آمریکا برخوردار خواهند شد.
۲. برخلاف انتظاری که برخی سیاستمداران استانبول نشین و دبی نشین برای خود خلق کرده اند، پیروزی احتمالی ترامپ، هیچ ظرفیتی برای آنها خلق نخواهد کرد.
نگاه آمریکا نسبت به طالبان و مخالفین آنها، بر اساس منافع آمریکا تعریف میشود نه تصمیم شخصی رییس جمهور.
این امکان وجود دارد که دولت بعدی آمریکا، خواهان تعدیل برخی از حرکات طالبان باشد. از جمله ممکن است آمریکا بخواهد بخشی از مخالفین طالبان را به ساختار سیاسی افغانستان بیفزاید، اما بعید است که این فرصت، به سیاستمداران استانبول نشین و دبی نشین داده شود و صد البته که در همین رابطه هم، باز فرقی میان هریس و ترامپ نیست.
۳. از سوی دیگر، بازگشت رسمی آمریکا به پایگاه های هوایی بگرام و شورابک هم که گهگاه در سخنان ترامپ از آن یاد میشود، ربطی به برنده انتخابات آمریکا ندارد.
آنچه که در این مورد مهم است، نتیجه جنگ ها در غرب آسیا و اوکراین از یکسو و نحوه مواجهه چین با آمریکا از سوی دیگر است.
طالبان بر اساس تعهدی که در ضمایم توافقنامه دوحه داده اند، نمیتوانند مانع ورود نظامیان آمریکایی به بگرام و چند پایگاه دیگر شوند و اگر منافع آمریکا، نیازمند حضور آمریکا در افغانستان باشد، فرقی نمیکند که هریس رییس جمهور باشد یا ترامپ.
۴. دعوای ترامپ جمهوریخواه با دموکرات ها و تهدید او مبنی بر ضرورت استعفای افراد ذیدخل در مسایل افغانستان در صورت پیروزی احتمالی او، اولا یک تسویه حساب داخلی است و ثانیا، ناظر به کیفیت خروج آمریکا از افغانستان و تحویل دهی جغرافیا به طالبان است نه اصل آن.
ترامپ، نحوه مدیریت مسأله خروج را فاجعه بار میداند نه اینکه از ریشه، با مسأله خروج آمریکا از افغانستان و معامله ای که با طالبان انجام داده مخالف باشد.
فهم درست این مسأله حتما به ما کمک میکند که انتظارات خود از شعارهای تبلیغاتی ترامپ را در یک سطح منطقی تنظیم کنیم.
سید احمد موسوی مبلغ
نظرات(۰ دیدگاه)